Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NÁPOJ, po ktorom KILÁ pôjdu DOLE ako po masle? STOPNE vaše chúťky na maškrtenie!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Poznať tak nápoj, z ktorého sa chudne! Sen väčšiny z nás, ktorý však nie je až taký nedosiahnuteľný. Voda so chia semienkami by mohla byť pomocníkom pri zhadzovaní kíl.

Získala si popularitu na sociálnych médiách ako jednoduchý spôsob, ktorým možno potlačiť chuť do jedla a schudnúť. Reč je o nápoj so chia semienkami, ktorý si ľahko vyrobíte zmiešaním dvoch polievkových lyžíc semienok vo veľkom pohári vody. Následne sa nechá niekoľko minút odležať.

Čítajte tiež: ZACHRÁNI jeden z najdôležitejších zmyslových ORGÁNOV: Jesenná potravina ako OCHRANCA očí

Chia semienka vo vode napučia a zmäknú. Podľa virálnych videí na internete nápoj vytvára pocit plnosti, a preto znižuje hlad, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Semienka sa totiž v žalúdku rozšíria a ešte viac napučia a majú gélovitú štruktúru. Nápoj so semienkami sa odporúča vypiť 30 minút pred jedlom, prípadne len tak, ako prevencia pred prejedaním.

Čo na to odborníci?

Ide naozaj o zázračný nápoj na chudnutie? Podľa odborníkov má množstvo ďalších zdravotných výhod, ktoré pomáhajú v procese zhadzovania kíl. Chia semienka prekypujú vitamínmi, no majú aj vysoký obsah tukov a bielkovín, živín, ktoré vám pomôžu cítiť sa sýtejšie a spokojnejšie a zabránia prejedaniu. Majú tiež vysoký obsah vlákniny - okolo 10 g v dvoch polievkových lyžiciach – tretina denného množstva odporúčaného Národnou zdravotnou službou vo Veľkej Británii (NHS).

Vo výskume sa ukázalo, že vláknina podporuje chudnutie, ako hovorí NHS: „Výber potravín s vlákninou nám tiež dáva pocit sýtosti a taktiež môže pomôcť tráveniu a predchádza zápche.“

Je tiež silne spojená s nižšou pravdepodobnosťou rakoviny čriev, cukrovky typu 2, mŕtvice a srdcových chorôb.

Kerri Ferraioli, odborníčka na výživu, dodala pre insider.com, že táto medializovaná voda môže pomôcť pri chudnutí vďaka vysokému obsahu zdravého tuku a jednej schopnosti, ktorá už bola spomenutá. Človek sa tak rýchlejšie cíti sýty, takže netúži po žiadnom jedle.

NÁPOJ, po ktorom KILÁ
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Registrovaná dietologička Bonnie Taub-Dixová tvrdí: „Pretože obsahuje bielkoviny a zdravé tuky, budete sa cítiť plní a navyše, semienka vydržia dlhšie vo vašom tele bez toho, aby vám stúpla hladina cukru v krvi.“

Keď hladina cukru v krvi stúpne, môže spôsobiť zvýšenie a následné zníženie energie a chaotickú hladinu hladu.

Dôkazy chýbajú

Existuje množstvo dôkazov o tom, že vlastnosti chia semienok sú prospešné pre celkové zdravie. Neexistujú však žiadne štúdie, ktoré by dokázali, že semienka samotné povedú k chudnutiu, či už sa pijú prostredníctvom vody alebo nie.

Napríklad jedna štúdia na 90 ľuďoch s nadváhou nepreukázala žiadny účinok konzumácie 50 g chia semienok denne počas 12 týždňov. Na rozdiel od toho, šesťmesačná štúdia u obéznych ľudí s cukrovkou 2. typu, ktorí boli na diéte so zníženým obsahom kalórií, zase prišla na to, že konzumácia chia semienok denne spôsobuje výrazne väčší úbytok hmotnosti ako placebo.

Je pravdepodobné, že samotné chia semienka nespôsobia zhadzovanie kíl – a určite nevyvážia žiadne iné správanie, ktoré sabotuje chudnutie. Myslite na ne skôr ako na jednu časť skladačky, ktorá by mohla pomôcť pri dosahovaní cieľov, ako je príjem bielkovín a vlákniny. Dbajte na zdravú stravu a pravidelný pohyb, pričom súčasťou toho môže byť konzumácia chia semienok.

Odborníci tiež varujú pred hltaním príliš veľkého množstva vody z chia semienok, pretože by to mohlo pridať zbytočné kalórie a spôsobiť žalúdočné problémy. Chia semienka môžete tiež pridať do raňajkovej kaše alebo jogurtu, taktiež sú dobré v šalátoch či zapečené do chleba alebo muffinov. Je úplne jedno, ako ich zjete, zakaždým z nich získate rovnaké zdravotné výhody.

Viac o téme: ZdravieChudnutiePrevenciaChia semienkaChia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9