Zabijak BAKTÉRIÍ cholery v jednom OVOCÍ: BONUSOM je znížený CUKOR v krvi o 75%!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-29 12:00:00

Soursop ovocie, tiež známe ako graviola, je plodom Annona muricata, druhu stromu pochádzajúceho z tropických oblastí Ameriky. Aj to môže byť dôvod, prečo ste o ňom ešte nepočuli.

Toto pichľavé zelené ovocie má krémovú textúru a silnú chuť, ktorá sa často prirovnáva k ananásu či jahodám. Zvyčajne sa konzumuje surové tak, že sa rozreže na polovicu a dužina sa vyberie. Plody sa líšia veľkosťou a môžu byť pomerne veľké, takže najlepšie je, rozdeliť si ich na niekoľko porcií.

Čítajte tiež: INFARKT ako signál NEDOSTATKU tejto látky v tele: ZNAMENIA, že s tým niečo treba robiť

Typická porcia tohto ovocia má nízky obsah kalórií, no zároveň obsahuje veľa živín, ako je vláknina a vitamín C. Nachádza sa v ňom draslík, horčík, tiamín a taktiež bielkoviny a sacharidy. To však nie je všetko. Obsahuje aj menšie množstvo niacínu, riboflavínu, kyseliny listovej a železa.

Je zaujímavé, že mnohé časti ovocia sa používajú na lekárske účely, vrátane listov, plodov a stoniek. Využitie má aj v kuchyni a dokonca sa dá aplikovať aj na pokožku. Niektoré výskumy zistili, že by graviola mohla pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch, od zmiernenia zápalu až po spomalenie rastu rakoviny, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Zabíja rakovinové bunky

Aj keď sa väčšina výskumov v súčasnosti obmedzuje na experimenty v skúmavkách, niektoré štúdie zistili, že ovocie by mohlo potenciálne pomôcť eliminovať rakovinové bunky.

Jedna štúdia v skúmavke liečila bunky rakoviny prsníka extraktom z gravioly. Je zaujímavé, že dokázala zmenšiť veľkosť nádoru, zabiť rakovinové bunky a zvýšiť aktivitu imunitného systému. Ďalšia štúdia zase skúmala účinky extraktu z ovocia na leukemické bunky. Výsledkom bolo zastavenie rastu a tvorby rakovinových buniek.

Treba však myslieť na to, že išlo o experimenty zo skúmaviek, ktoré sa zameriavajú na silnú dávku extraktu z ovocia. Ďalšie štúdie by sa mali zamerať na to, ako môže konzumácia ovocia ovplyvniť rakovinu u ľudí.

Pomáha v boji proti baktériám

Okrem antioxidačných vlastností niektoré štúdie ukazujú, že graviola môže mať aj silné antibakteriálne vlastnosti. V jednej štúdii v skúmavke sa extrakty gravioly s rôznymi koncentráciami použili na rôzne typy baktérií, o ktorých je známe, že spôsobujú ochorenia ústnej dutiny. Ovocie dokázalo účinne zabiť viacero typov baktérií vrátane kmeňov, ktoré spôsobujú zápal ďasien, zubný kaz a kvasinkové infekcie.

Ďalšia štúdia v skúmavke ukázala, že extrakt pôsobí proti baktériám zodpovedným za choleru a stafylokokové infekcie. Napriek týmto sľubným výsledkom je dôležité si uvedomiť, že ide o štúdie v skúmavkách s použitím vysoko koncentrovaného extraktu. Je to oveľa väčšie množstvo ako to, ktoré by ste zvyčajne zjedli.

Zmierňuje zápaly

Niektoré štúdie na zvieratách zistili, že soursop a jeho zložky môžu pomôcť v boji proti zápalu. Zápal je normálna imunitná odpoveď na poranenie, ale stále viac dôkazov ukazuje, že chronický zápal môže prispieť k ochoreniu. V jednom výskume boli potkany liečené extraktom z ovocia, o ktorom sa zistilo, že znižuje opuch a zmierňuje zápal. Iná štúdia mala podobné zistenia, ktoré ukázali, že extrakt redukoval opuchy u myší až o 37 %.

Iný výskum sa môže pochváliť výsledkami, ktoré ukázali, že extrakt z ovocia znižuje hladiny určitých zápalových markerov podieľajúcich sa na artritíde. Na vyhodnotenie protizápalových vlastností tohto ovocia je však potrebný ďalší výskum.

Reguluje hladinu cukru v krvi

Injekčne podávaný extrakt z ovocia myšiam s cukrovkou po dobu dvoch týždňov dokázal znížiť hladiny cukru v krvi päťkrát viac ako to bolo u neliečenej skupiny. Aby toho nebolo málo, iná štúdia ukázala, že podávanie extraktu z ovocia diabetickým potkanom znížilo ich hladinu cukru v krvi až o 75%!

Ako ho jesť?

Graviolu si môžete vychutnať rôznymi spôsobmi. Skvelá ju v džúsoch, ale i v zmrzline či sorbetoch. Dužinu z ovocia oceníte v smoothies, ale dokonca z nej možno pripraviť čaj. Keďže má silnú, prirodzene sladkú chuť, ovocie si vychutnáte najlepšie v surovom stave. Pri výbere ovocia však treba dbať na to, aby bolo mäkké alebo ho môžete nechať pred konzumáciou niekoľko dní dozrieť.

U nás možno dostať šťavu z ovocia alebo kapsule, ktoré obsahujú výťažok z plodov. Nájdete ich v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou. 

TIP: Pozor na semená ovocia! Ukázalo sa, že obsahujú annonacín, čo je neurotoxín, ktorý môže prispieť k rozvoju Parkinsonovej choroby.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie účinky graviola soursop

2021-10-29 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia