ZACHRÁNI jeden z najdôležitejších zmyslových ORGÁNOV: Jesenná potravina ako OCHRANCA očí

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-29 06:00:00

V jesennom období na ňu natrafíme takmer všade. Či už na pultoch obchodov alebo len tak ako ozdoba v domácnostiach. Ani neviete, že v skutočnosti máte pred očami záchrancu svojho zraku!

Tekvice sú dobré nielen na vyrezávanie ako halloweenska dekorácia či na pečenie koláčov. Málokto o tom vie, no tekvica vás ochráni pred očnými problémami súvisiacimi s vekom. Je bohatá na živiny, ktoré sa spájajú s očným a celkovým zdravím, vrátane vekom podmienenej makulárnej degenerácie a šedého zákalu.

Čítajte tiež: INFARKT ako signál NEDOSTATKU tejto látky v tele: ZNAMENIA, že s tým niečo treba robiť

Ochrana pre oči

Táto jesenná potravina v sebe ukrýva taktiež množstvo antioxidantov. Nájdete v nej vitamín C, vitamín E a betakarotén, ktoré podporujú zdravie očí a zabraňujú degeneratívnemu poškodeniu u starších dospelých, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. To však nie je všetko.

„Tekvica, toto obľúbené jesenné ovocie, obsahuje vitamíny A, C a E, zinok, vlákninu, luteín a zeaxantín - ktoré sú prospešné pre oči,“ potvrdzuje doktorka Jennifer Carverová, ktorá má kuchársky a pekárenský/cukrársky diplom.

Ochranný účinok tekvice na oči nie je bez dôkazu! Národný očný inštitút vykonal v roku 2019 klinickú štúdiu s názvom AREDS (Age-Related Eye Disease Study). Výsledky ukázali, že vysoké dávky vitamínu C, vitamínu E a betakaroténu mali súvislosť s výrazne zníženým rizikom vekom podmienenej degenerácie makuly. Ide o najčastejšie ochorenie vo vyspelých krajinách, vedúce k strate videnia. Jeho progresia pritom môže byť rýchla. Stáva sa, že bez liečby pacienti už po 24 mesiacoch nie sú schopní čítať. Choroba tak ovplyvňuje každodenné aktivity a znižuje kvalitu života.

Doplnky nenahradia výživu

Pridáva sa aj Národný inštitút zdravia, podľa ktorého šálka tekvice splní denné odporúčanie, čo sa týka dávky vitamínu A. Tento vitamín podporuje zdravie vašich očí a napomáha celistvosti vášho zraku, najmä pri slabom svetle.

Lekár Matthew Houck dodáva: "Skutočne zdôrazňujem dôležitosť výživy prostredníctvom prírodných zdrojov potravy u mojich pacientov, najmä u tých, ktorí majú diagnostikované určité očné ochorenia. Myslím si, že je to dôležitá téma, o ktorej sa rozprávam so svojimi pacientami, keďže vitamínové doplnky ovládli naše trhy. Vitamínové doplnky sú skvelé, ale nenahradia dobrú výživu.“

Na druhej strane, hoci výživa je dôležitá pre zdravie očí, neexistuje žiadna náhrada za pravidelné komplexné očné vyšetrenie u lekára optometrie, ktoré pacientom pomôže zachovať si zdravé oči, ako sa píše na aoa.org.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie oči prevencia tekvica zrak

2021-10-29 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia