Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ČISTENÍM zubov k zdravotným PROBLÉMOM: Odborníčka upozorňuje, že základná rada NIE JE správna!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zo všetkých strán počúvame, ako je dôležité čistiť si zuby dve minúty dvakrát denne. Toto pravidlo však nemusí byť účinné! Ako by mala vyzerať zubná hygiena?

Lepšie je venovať sa zubnému chrupu štyri minúty, keďže tým odstránite viac plaku, ako sa píše na theconversation.com. Potvrdzuje to doktorka Josefine Hirschfeldová, ktorá je lektorkou stomatológie na univerzite v Birminghame.

Čítajte tiež: Zvláštny JAV počas SPÁNKU, ktorý vás môže ZOBUDIŤ: STÁVA sa to aj vám?

Dve minúty nestačia

Odborníčka taktiež tvrdí, že čistenie zubov viac ako dvakrát denne môže v skutočnosti spôsobiť viac škody ako úžitku! Je to z toho dôvodu, že nadmerné čistenie zubov, najmä zubnými kefkami s tvrdými štetinami a používanie abrazívnych zubných pást, môže opotrebovať ochrannú sklovinu zubov a poškodiť ďasná.

Od 70. rokov 20. storočia sa hovorieva, aby sme si umývali zuby približne dve minúty. Ide o usmernenie, ktoré Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS) podporuje pre zdravé zuby a ďasná.

Najnovšie štúdie však naznačujú, že to nemusí stačiť na to, aby ste mali dobrú zubnú hygienu. Dr Hirschfeldová povedala, že zatiaľ čo štúdie ukazujú, že dve minúty čistenia vedú k dobrej redukcii zubného povlaku, ukázalo sa, že dlhšie čistenie odstraňuje viac. Plak je lepkavý, bezfarebný alebo svetložltý film, ktorý sa tvorí na zuboch. Skladá sa z baktérií, ktoré žijú vo vašich ústach. Ak sa nebudete starť o svoj zubný chrup, nahromadenie zubného povlaku môže viesť k zubnému kazu alebo ochoreniu ďasien.

ČISTENÍM zubov k zdravotným
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Súčasné dôkazy naznačujú, že trávenie viac času čistením zubov vedie k ich väčšej čistote,“ prízvukuje odborníčka. "Vďaka dlhšiemu času čistenia je ich hygiena efektívnejšia a dostanete sa aj na ťažko dostupné miesta."

Čím viackrát, tým horšie

Doktorka Hirschfeldová však varovala, že tí, ktorí si umývajú zuby trikrát alebo viackrát denne, si môžu poškodiť zuby.

Dávajte pozor, aby ste si nečistili zuby príliš často (napríklad viac ako dvakrát denne) a vyhýbajte sa silnému tlaku kefky na zuby alebo používaniu abrazívnych zubných pást a kefiek. Môžete si tým poškodiť zuby a ďasná,“ povedala.

To však nie je všetko. Niektoré štúdie spájajú zlú ústnu hygienu s oslabujúcimi zdravotnými stavmi, ako je artritída a demencia.

Viac o téme: ZdravieZubyHygienaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9