Najhorší NÁPOJ, ktorý zvýši riziko MŔTVICE o 35 percent: Túto tekutinu radšej VYNECHAJTE

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-27 17:00:00

Životný štýl môže mať vplyv na riziko vzniku tohto stavu! Hoci sa často hovorí o potravinách, menej sa spomínajú nápoje, ktoré by taktiež mohli vyvolať nebezpečnú mozgovú príhodu.

Hoci sa mŕtvica týka skôr starších ľudí, niekedy prekvapí aj tých pod 40 rokov! Vtedy môže byť vyvolaná abnormálne vysokým krvným tlakom. Existuje však jeden konkrétny typ nápoja, ktorý výrazne zvyšuje riziko, ako sa píše na bbc.com. Podľa veľkej genetickej štúdie zverejnenej v časopise The Lancet dokonca aj mierne až striedme pitie tohto nápoja zvyšuje krvný tlak a pravdepodobnosť mŕtvice! Štúdia, ktorá prišla na toto zistenie, zahŕňala britských a čínskych vedcov, ktorí sledovali 500 000 Číňanov počas 10 rokov.

Čítajte tiež: OVOCIE ako nepriateľ: Toto nerobte, hrozia PROBLÉMY so svalmi a kosťami!

Stačí menšie množstvo

Súčasná štatistika odhalila, že vo Veľkej Británii bude mať počas svojho života mozgovú príhodu asi 16 zo 100 mužov a 20 zo 100 žien. Ak by teda skupina 100 nepijúcich začala piť pohárik alebo dva každý deň, boli by tam dva prípady navyše, čo znamená malý nárast. Podľa profesora Davida Spiegelhaltera z University of Cambridge to predstavuje zvýšenie celkového rizika mozgovej príhody o 38 percent na každú pol fľašu vypitého vína denne.

"Ide približne o opačný účinok užívania statínu, čo sú lieky predpísané lekármi, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu v krvi a predchádzať infarktu a mŕtvici,“ dodal odborník.

Inak povedané, užívanie alkoholu môže výrazne ovplyvniť riziko mŕtvice u človeka. Štúdia naznačuje, že jeden až dva nápoje denne môžu zvýšiť riziko mŕtvice o 10 až 15 percent. Tí, ktorí si dajú štyri alebo viac nápojov denne, môžu zaznamenať zvýšenie rizika až o 35 percent.

Je niekoľko spôsobov, ktorými môže alkohol zvýšiť riziko mŕtvice a zahŕňa:

  • Zvýšený krvný tlak
  • Zvýšená hmotnosť
  • Zvýšené riziko cukrovky
  • Zvýšené riziko poškodenia pečene
  • Zvýšené riziko fibrilácie predsiení

S ochrannými účinkami nerátajte

Štúdia nenašla žiadne dôkazy o tom, že by ľahké alebo mierne pitie malo ochranný účinok, inými slovami, znižovalo riziko mŕtvice. Pokiaľ ide o vplyv alkoholu na riziko srdcového infarktu, vedci uviedli, že účinky nie sú jednoznačné a v priebehu nasledujúcich rokov je potrebné zozbierať viac údajov.

"Tvrdenia, že víno a pivo majú magické ochranné účinky, nie sú potvrdené," povedal autor štúdie profesor Richard Peto, profesor lekárskej štatistiky a epidemiológie na Oxfordskej univerzite.

Zrátané a podčiarknuté, čím viac alkoholu človek vypije, tým vyššie je riziko mŕtvice. Aby toho nebolo málo, výskum zistil, že aj mierne množstvo alkoholu môže zvýšiť riziko tohto stavu. Podľa niektorých štúdií neexistuje bezpečné množstvo alkoholu, ktoré by sa malo konzumovať, pokiaľ ide o zníženie rizika mŕtvice.

Jeden nápoj je definovaný ako jeden malý pohár vína, fľaša piva alebo jedna odmerka liehoviny.

Fotogaléria


Tagy:
alkohol zdravie prevencia mŕtvica

2021-10-27 17:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia