Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

ZNIČÍ nádory a AKTIVUJE imunitný systém: Liečba RAKOVINY nadobúda nové rozmery!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Veľký objav vedcov! Odborníci sa zaslúžili o revolučnú liečbu rakoviny, ktorá by podľa nich mohla zaktivizovať prirodzenú obranyschopnosť pacienta. Ide o kombináciu chemoterapie, poškodenia nádoru a imunoterapie.

Prebudí a naštartuje imunitný systém! To tvrdia vedci o svojom novom zistení, ktorý tak môže zničiť nádory u hlodavcov. 

Imunoterapia je sľubnou stratégiou na liečbu rakoviny tým, že stimuluje vlastný imunitný systém tela, aby zničil nádorové bunky. Funguje však len pri niekoľkých typoch rakoviny. Vedci z Massachusettského technologického inštitútu (MIT) objavili nový spôsob, ako naštartovať imunitný systém na napadnutie nádorov, ktorý by podľa nich mohol umožniť použitie imunoterapie proti viacerým typom rakoviny.

Čítajte tiež: Najhorší NÁPOJ, ktorý zvýši riziko MŔTVICE o 35 percent: Túto tekutinu radšej VYNECHAJTE

Ich nový prístup zahŕňa odstránenie nádorových buniek z tela, ktoré sú liečené chemoterapeutickými liekmi a následne umiestnené späť do nádoru, ako sa uvádza na eurekalert.org. Keď sa tieto poškodené rakovinové bunky vrátia spolu s liekmi, aktivujú T bunky imunitného systému. Ako trvdia vedci, vyzerá to tak, že tieto zranené bunky pôsobia ako núdzový signál, ktorý ich podnecuje k činnosti.

„Keď vytvoríte bunky, ktoré majú poškodenú DNA, no nie sú zabité, za určitých podmienok prežijú. Poškodené bunky môžu vyslať signál, ktorý prebudí imunitný systém,“ hovorí Michael Yaffe z MIT.

V štúdiách na myšiach vedci zistili, že táto liečba môže úplne odstrániť nádory u takmer polovice hlodavcov!

Yaffe a Darrell Irvine, ktorý je profesorom na oddeleniach biologického inžinierstva a materiálovej vedy a inžinierstva na MIT sú vedúcimi autormi štúdie, ktorá bola zverejnená v časopise Science Signaling.

Aktivácia T buniek

Jednou triedou liekov, ktoré sa v súčasnosti používajú na imunoterapiu rakoviny, sú inhibítory blokády kontrolných bodov, ktoré dokážu naštartovať T bunky, ktoré sa „vyčerpali“ a nie sú schopné napadnúť nádory. Tieto lieky preukázali úspech pri liečbe niekoľkých typov rakoviny.

ZNIČÍ nádory a AKTIVUJE
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Yaffe a jeho kolegovia sa rozhodli zlepšiť účinnosť týchto liekov ich kombináciou s cytotoxickými chemoterapeutickými liekmi v nádeji, že chemoterapia môže pomôcť stimulovať imunitný systém, aby zabíjal nádorové bunky. Tento prístup je založený na fenoméne známom ako imunogénna bunková smrť, pri ktorej mŕtve alebo umierajúce nádorové bunky vysielajú signály, ktoré upriamujú pozornosť imunitného systému.

Prebieha niekoľko klinických skúšok kombinujúcich chemoterapiu a imunoterapiu, no o najlepšom spôsobe kombinácie týchto dvoch typov liečby sa zatiaľ vie len málo.

Vedecký tím z MIT začal liečením rakovinových buniek rôznymi chemoterapeutickými liekmi v rôznych dávkach. Dvadsaťštyri hodín po ošetrení výskumníci pridali do každej misky dendritické bunky a o 24 hodín neskôr T bunky. Potom merali, ako dobre boli T bunky schopné zabíjať rakovinové bunky. Na ich prekvapenie zistili, že väčšina chemoterapeutických liekov veľmi nepomáha. Zdá sa, že tie, ktoré pomohli, fungujú najlepšie v nízkych dávkach, ktoré nezabili veľa buniek.

Vedci si neskôr uvedomili, prečo to tak bolo. Neboli to mŕtve nádorové bunky, ktoré stimulovali imunitný systém, namiesto toho boli kritickým faktorom bunky, ktoré boli poškodené chemoterapiou, no stále nažive.

"Toto opisuje nový koncept imunogénneho poškodenia buniek namiesto imunogénnej bunkovej smrti pri liečbe rakoviny," hovorí Yaffe a pokračuje: "Ukázali sme, že ak sa nádorové bunky liečili v miske a následne sa vstrekli späť priamo do nádoru a dodali inhibítory blokády kontrolných bodov, živé, poškodené bunky prebudili imunitný systém."

Najlepšie fungovali tie lieky, ktoré spôsobujú poškodenie DNA. Vedci prišli na to, že keď dôjde k poškodeniu DNA v nádorových bunkách, aktivujú sa bunkové dráhy, ktoré reagujú na stres. Tieto dráhy vysielajú núdzové signály, ktoré provokujú T bunky, aby aktivizovali svoju činnosť a zničili nielen poškodené bunky, ale aj všetky nádorové bunky v okolí.

Eliminácia nádoru

V štúdiách na myšiach s melanómom a nádormi prsníka vedci ukázali, že táto liečba úplne odstránila nádory u 40 percent myší! Okrem toho, keď výskumníci injekčne vstrekli rakovinové bunky tým istým myšiam o niekoľko mesiacov neskôr, ich T bunky ich rozpoznali a zničili skôr, ako sa vytvorili nové nádory.

Výskumníci sa tiež pokúsili vstreknúť lieky poškodzujúce DNA priamo do nádorov namiesto liečby buniek mimo tela. Zistili však, že to nebolo účinné, pretože chemoterapeutické lieky poškodzovali aj T bunky a iné imunitné bunky v blízkosti nádoru. Tiež vkladanie poškodených buniek bez inhibítorov blokády kontrolných bodov mala malý účinok.

Yaffe dúfa, že otestuje tento prístup u pacientov, ktorých nádory nereagovali na imunoterapiu. Je však potrebná ďalšia štúdia, aby sa určilo, ktoré lieky a v akých dávkach by boli najvýhodnejšie pre rôzne typy nádorov. Vedci tiež ďalej skúmajú podrobnosti o tom, ako presne poškodené nádorové bunky stimulujú takú silnú reakciu T buniek.

Viac o téme: ZdravieRakovinaLiečbaImunita
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9