Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ovocie, ktoré NEPATRÍ do postele: Menej kalórií, no MENÍ účinky LIEKOV a ROZHODÍ vám spánok

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Hovoríte si, že kúsok ovocia tesne pred spánkom nie je zlé, a že neovplyvní vašu kvalitu odpočinku? Aby ste neboli prekvapení! Záleží od toho, aké ovocie si doprajete. Obzvlášť jedno z nich nemá čo robiť na nočnom stolíku.

Má výbornú chuť, no ak si ho doprajete v noci, niektorých môže prekvapiť nepríjemnou reakciou. Zhorší pálenie záhy! O to viac, ak ležíte v posteli. Navyše, grapefruit môže ovplyvniť účinnosť niektorých liekov, ktoré by ste užili pred spaním. Preto môže byť nakoniec lepším riešením, siahnuť po inom jedle.

Čítajte tiež: NÁPOJ, ktorý SPAĽUJE skrytý TUK počas SPÁNKU: Menšie bruško, zatiaľ čo relaxujete!

Problémy kvôli ovociu

Grapefruit vyniká svojou osviežujúcou chuťou, má nízky obsah kalórií a je bohatý na vlákninu, ktorá udrží hlad na uzde, ako sa uvádza na livestrong.com. V porovnaní s inými menej zdravými neskorými večerami, ktoré si ľudia často vyberajú, je grapefruit skvelou voľbou najmä vtedy, ak chcete schudnúť.

Ak bojujete s pálením záhy, grapefruit nebude pre vás tým pravým orechovým. AARP uvádza, že ide o jedno z najhorších jedál, ktoré si môžete dať pred uložením sa do postele, ak vás trápi tento zdravotný problém. Potvrdzuje to aj WebMD, ktoré uvádza, že grapefruit je spúšťačom pálenia záhy.

Keď ležíte, jedlo vám nemôže vyčistiť pažerák. Ak budete jesť grapefruit tesne pred tým, ako si ľahnete, mohol by vám spôsobiť dvojnásobné problémy. Doktorka Robynne Chutkanová uvádza, že účinky sú výraznejšie na prázdny žalúdok. V závislosti od toho, kedy ste večerali, to môže problém zhoršiť.

Pozor na lieky

Ľudské črevá obsahujú chemikáliu, ktorá je potrebná na rozklad liekov. Grapefruitový džús môže interferovať s touto chemikáliou a brániť jej vo vykonávaní svojej práce. Keď sa to stane, hladina lieku v krvi sa zvýši a liek sa stane silnejším. Zvyšuje sa aj riziko predávkovania.

Ovocie, ktoré NEPATRÍ do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Napríklad podľa recenzie z roku 2013 v časopise Canadian Medical Association Journal má antihypertenzívny liek felodipín orálnu biologickú dostupnosť iba 15 percent. Lekári preto predpisujú dávku, ktorá to zohľadňuje. Bez toho, aby sa to črevnou chemikáliou rozložilo, by však biologická dostupnosť mohla byť podstatne vyššia a potenciálne škodlivé účinky by sa mohli zvýšiť.

Nie všetky lieky interagujú s grapefruitom. Medzi typy liekov, ktoré bežne interagujú, patria lieky na:

  • Boj s infekciou
  • Zníženie cholesterolu
  • Liečba vysokého krvného tlaku
  • Liečba srdcových problémov

Ak máte obavy, že niektorý z vašich liekov môže interagovať s grapefruitom, opýtajte sa svojho lekára skôr, ako si doprajete ovocie pred spaním alebo v inú dennú dobu. Majte na pamäti, že interakcie môžu nastať až tri dni po ukončení užívania lieku.

Grapefruitovú šťavu radšej NIE

Ovocie a džús z neho je niečo úplne iné! Ovocná šťava je koncentrovaným zdrojom cukrov. Keď pijete šťavu, cukry sa rýchlo vstrebajú do krvného obehu, čo môže viesť k prívalu energie - práve vtedy, keď sa snažíte zaspať.

Akonáhle sú cukry absorbované, váš krvný cukor klesne pod normálnu úroveň. Podľa University Health News to môže viesť k druhému prívalu energie, pretože vaše nadobličky uvoľňujú stresové hormóny, aby sa hladina cukru v krvi vrátila do normálu. Tento nárast stresových hormónov môže zvýšiť stres, čo môže viesť k náhlemu prebudeniu v noci.

Celý grapefruit obsahuje vlákninu - 4 gramy na ovocie - ktorá spomaľuje vstrebávanie cukrov a udržuje hladinu cukru v krvi stabilnú. Ak si dáte grapefruit pred spaním, je najlepšie jesť ovocie celé, než piť šťavu. Alebo dajte prednosť iným druhom ovocia, napr. banánom alebo kiwi. Tie vám rozhodne neublížia! 

Viac o téme: ZdravieSpánokGrapefruitPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9