Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Neskutočná sila DIÉTNYCH nápojov na MOZOG: TÍTO ľudia by sa im mali VYHNÚŤ oblúkom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Mozog neoklamete! Ak mu dáte diétny nápoj s umelými sladidlami, zareaguje spôsobom, ktorí si mnohí ani neuvedomia. Pritom sa u niektorých deje pravidelne..

Jedna plechovka najobľúbenejšieho kolového nápoja má 140 kalórií, zatiaľ čo o niečo väčšia fľaša obsahuje 240. Pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, ale nechcú sa vzdať týchto sladených nealkoholických limonád, sa môže zdať atraktívnou ich diétna verzia s takmer nulovými kalóriami. Sú však naozaj prospešné?

Čítajte tiež: DRAMATICKÉ zlepšenie funkcie PEČENE: Po takomto období bez alkoholu k tomu dôjde!

Nová štúdia vedená výskumníkmi z Keckovej lekárskej fakulty Univerzity v južnej Kalifornii v Los Angeles naznačuje, že nápoje obsahujúce nízkokalorické umelé sladidlá nemusia byť pri chudnutí také dobré, ako si mnohí myslia. Zistenia štúdie sa objavujú v časopise JAMA Network Open.

Výkumníci totiž prišli, že nevýživné sladidlo sukralóza (NNS), ktorú obsahujú mnohé diétne nápoje ako prísadu, zvyšuje chuť do jedla u žien a ľudí s obezitou v porovnaní s nápojmi obsahujúcimi prírodný cukor sacharózu.

Sukralóza je súčasťou mnohých diétnych nápojov. Vo zverejnenom zozname schválených umelých sladidiel od Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) by ste našli sukralózu, sacharín, aspartám, acesulfám draselný (Ace-K), neotam a preferamín.

Kontroverzné umelé sladidlá

"Umelé sladidlá sa považujú za kontroverzné. Veľa ľudí ich používa pri chudnutí," hovorí Kathleen Pageová, MD, vedúca štúdie. „Niektoré štúdie naznačujú, že môžu byť nápomocné, iné ukazujú, že môžu prispieť k prírastku hmotnosti, cukrovke typu 2 a ďalším metabolickým poruchám. Naša štúdia sa zamerala na rôzne skupiny obyvateľstva, aby odhalila niektoré dôvody týchto protichodných výsledkov.“

Neskutočná sila DIÉTNYCH nápojov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Podľa vedcov zostáva bezpečnosť umelých sladidiel stále nejasná, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Michelle Routhensteinová, kardiologická dietetička a majiteľka spoločnosti Entryly Nourished uviedla: "Vieme, že pravidelné pitie umelo sladených nápojov je spojené s vyšším rizikom mŕtvice a infarktu. Je to pravdepodobne spôsobené ich negatívnym vplyvom na rizikové faktory srdcových infarktov a mozgových príhod - vrátane cukrovky, vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu a zvýšenej hmotnosti. “

Táto odborníčka však nebola do štúdie zapojená.

Porovnanie NNS a nápojov s cukrom

Vedci prijali 74 nefajčiarskych dobrovoľníkov stabilných z hľadiska hmotnosti, pravákov a nefajčiarov. Boli vo veku 18 až 35 rokov a 58% z nich tvorili ženy. Žiadny z týchto jedincov nemal lekárske diagnózy ani anamnézu porúch príjmu potravy, cukrovky alebo nezákonného užívania drog. Každý z nich sa zúčastnil troch experimentálnych sedení s výskumníkmi, pričom sa pred príchodom cez noc postil.

Kohorta zahŕňala párny počet ľudí, ktorí mali zdravú hmotnosť, nadváhu a obezitu. To vedcom umožnilo identifikovať možné rozdiely v spôsobe, akým ich telá reagovali na NNS. Na sedení každý jednotlivec skonzumoval 300 mililitrov sladeného nápoja s NNS, nápoja sladeného cukrom alebo vodu. Po tom, čo ho každý vypil, im vedci predložili obrázky vysokokalorických potravín a pomocou funkčných skenov MRI (fMRI) zaznamenali aktivitu v oblastiach ich mozgu spojenú s chuťou do jedla.

Vedci tiež sledovali hladiny cukru v krvi, inzulínu a metabolických hormónov u účastníkov. Na konci každého sedenia, vedci ponúkli účastníkom bufet s občerstvením a zaznamenali množstvo jedla, ktoré každý z nich skonzumoval.

Neskutočná sila DIÉTNYCH nápojov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Mozog sa nedá oklamať

Skeny a krvné testy odhalili tri významné efekty, ktoré naznačujú, že nápoje sladené NNS môžu skutočne obmedziť príjem kalórií.

  • Skenovanie fMRI odhalilo, že u žien a osôb s obezitou viedlo konzumovanie sladených nápojov NNS k väčšej aktivite v oblastiach mozgu spojených s chuťou do jedla ako pitie nápoja obsahujúceho sacharózu.
  • V porovnaní s nápojmi obsahujúcimi sacharózu došlo k poklesu hladín metabolických hormónov, ktoré signalizujú, že sú plné, po konzumácii nápojov sladených NNS.
  • Po konzumácii nápojov sladených NNS zjedli ženy na konci zasadnutia ďalšie občerstvenie v bufete.

Routhensteinová na záver dodala: "Predchádzajúce štúdie ukazujú škodlivé účinky umelých sladidiel, no táto dodáva predchádzajúcim zisteniam väčšiu silu. Táto štúdia bola randomizovaná a ukázala vyššiu odozvu nervovej odmeny na výživové sladidlá. Náš mozog je múdry a očividne sa nedá oklamať. Keď vidí, že konzumujete jedlo alebo nápoj, ktorý má veľmi sladkú chuť a bez kalórií, hľadá kalorické jedlo na kompenzáciu.“

Dr. Pageová poznamenáva, že účastníci štúdie mohli byť kvôli svojmu pôstu pred zasadnutím hladnejší než obvykle. Napriek tomu sú jej záverené slová jednoznačné. 

"Štúdiom rôznych skupín sme dokázali, že ženy a ľudia s obezitou môžu byť citlivejší na umelé sladidlá. U týchto skupín môže pitie umelo sladených nápojov priviesť mozog k pocitu hladu, čo môže následne viesť k spotrebovaniu väčšieho množstva kalórií.

Viac o téme: ZdraviePitiePrevenciaLimonádyDiétne nápoje
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9