Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Z toho JEDLA sa vám ZNÍŽI krvný tlak a zbavíte sa brušného TUKU: Stačia TRI porcie denne!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ich konzumácia prospieva črevám, poradia si s cukrovkou, s vysokým krvným tlakom a čo viac, vďaka nim aj schudnete. Doprajte si ich párkrát za deň a výsledky na seba dlho nenechajú čakať.

Štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Journal of Nutrition, sa zamerala na dospelých v strednom a staršom veku. Vyplynulo z nej, že konzumácia potravín, ako sú celozrnný chlieb, ovsené vločky a hnedá ryža, chráni srdce pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Čítajte tiež: Ruky PREČ od sladidiel a smotany: Podľa ODBORNÍKA by sa malo pridávať do kávy TOTO!

Vplyv na rizikové faktory srdcových chorôb

Výskumu sa zúčastnilo 3 100 dospelých v strednom a staršom veku počas 18 rokov. Zo štúdie vyplynulo, že tým, ktorí jedli najmenej tri porcie celých zŕn denne, sa zúžil obvod pása, klesol im tlak a tiež hladina cukru v krvi, ako sa píše na dailymail.co.uk

Vedci z Tuftsovej univerzity v Massachusetts skúmali, ako konzumácia celých a rafinovaných zŕn počas 18 rokov ovplyvnila päť rizikových faktorov srdcových chorôb a to obvod pása, krvný tlak, hladinu cukru v krvi, triglyceridy a hladinu cholesterolu. Výsledky ukázali, že sa za každé štyri roky počas merania zväčšil obvod pása o 2,5 centimetra u tých účastníkov, ktorí takmer vôbec nekonzumovali celozrnné potraviny. 

„Naše zistenia naznačujú, že konzumácia celých zŕn prináša množstvo zdravotných výhod vrátane straty nadbytočných kíl,“ konštatovala jedna z autoriek štúdie Nicola McKeownová.

Podľa profesorky Caleigh Sawickiovej z Tuftsovej univerzity existuje niekoľko dôvodov, prečo sú celé zrná zdravé a ich konzumácia pomáha predchádzať civilizačným ochoreniam. 

„Vláknina, ktorú obsahujú zasýti, horčík a draslík sú antioxidanty, ktoré prispievajú k zníženiu krvného tlaku,“ vysvetlila Sawickiová.

Z toho JEDLA sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako dodala, najmä rozpustná vláknina môže mať priaznivý účinok na úpravu hladiny cukru v krvi po jedle.

Rozdiel medzi celými a rafinovanými zrnami

Jednoducho povedané, rafinované zrná strácajú živiny a vitamíny kvôli tomu, že sa pri ich výrobe do nich vo veľkom zasahuje. Celé zrná sú menej spracované, preto obsahujú množstvo výživných látok. Ich vonkajšia vrstva je bohatá na vlákninu a vnútorná obsahuje vitamíny B, antioxidanty a malé množstvo zdravých tukov. Mletím celých zŕn sa odstránia zložky bohaté na živiny a zostane po nich iba škrobom zabalené rafinované zrno. Ak chcete jesť zdravo, mali by ste nahradiť misku cereálii z bielej múky celozrnnou verziou.

Celozrnné výrobky napríklad ovsená kaša, ovsené müsli a celozrnný chlieb obsahujú sacharidy, ktoré nie sú spracované. Takéto potraviny sú bohaté na vlákninu, bielkoviny, antioxidanty a určité vitamíny, o ktorých sa predpokladá, že podporujú trávenie, pomáhajú chudnúť a predchádzajú srdcovým chorobám, rakovine a iným chorobám. Celé zrná obsahujú všetky tri pôvodné časti - otruby, klíčky a endosperm. Ak však bola odstránená jedna alebo viac týchto troch kľúčových častí, zrná sa označujú za rafinované. Z takýchto produktov, ako je biele pečivo a klasické cestoviny boli odstránené časti s vysokým obsahom vlákniny. Po ich konzumácii stúpne hladina cukru v krvi, čo je zdraviu škodlivé.

Ako by mala vyzerať vyvážená strava?

  • Jedzte každý deň najmenej 5 porcií rôzneho druhu ovocia a zeleniny. Je jedno či bude čerstvé, mrazené, sušené a konzervované, všetko sa ráta.
  • Váš jedálniček by mal obsahovať chlieb, ryžu, cestoviny v celozrnnej forme.
  • Prijmite 30 gramov vlákniny denne.
  • Doprajte si mliečne výrobky alebo mliečne alternatívy napríklad sójové nápoje, či produkty s nízkym obsahom tuku a nižším obsahom cukru.
  • Jedzte fazuľu, strukoviny, ryby, vajcia, mäso.
  • Pite 6 až 8 pohárov vody denne.
Viac o téme: ZdravieJedloVysoký krvný tlakCelozrnné potraviny
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9