Ruky PREČ od sladidiel a smotany: Podľa ODBORNÍKA by sa malo pridávať do kávy TOTO!

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-25 14:00:00

Ak chcete, aby vás šálka čierneho moku povzbudila, no zároveň, aby telo malo k dispozícii zdravší nápoj, odborník odporúča pridať jednu ingredienciu. Vďaka nej sa zvýši výživová hodnota kávy.

Aby ste posilnili zdravotné výhody pitia kofeínového nápoja, je tu jedna surovina, ktorú treba pridať do kávy. Je to kolagénový prášok, ako sa píše na livestrong.com. Kolagén je známym druhom bielkoviny, ktorá sa nachádza v pokožke, nechtoch, vlasoch a kostiach. Rozvíjajúce sa výskumy poukazujú čoraz viac jeho pozitívny vplyv na zdravie čriev, chrupaviek, kĺbov a hojenie rán, ako tvrdí Holley Samuel, RD, CPT, majiteľ spoločnosti Fit Cookie Nutrition.

Čítajte tiež: Kávový MÝTUS, ktorý vám otvorí oči: S vplyvom KOFEÍNOVÉHO nápoja na SRDCE je to úplne inak!

Koľko kolagénu?

„Väčšina kolagénov má svoje vlastné naberačky, no vo všeobecnosti je porcia jeden alebo dve naberačky,“ hovorí Bonnie Taub-Dix, RDN.

Začnite s pol lyžičkou kolagénu a uvidíte, či vám bude chutiť. Potom experimentujte s pridaním celej odmerky.

Zmení sa príchuť kávy?

Ak sa bojíte, že by sa celkovo zmenila chuť kávy, vyberte si obyčajný kolagén bez príchute. Sledujte zloženie výrobku a dajte prednosť kvalitnému, plne hydrolyzovanému kolagénu, ktorý chuť kávy nezmení. Niektoré značky ponúkajú ochutené kolagény. Ak po nich siahnete, rátajte však s umelými príchuťami a pridaným cukrom.

Tip: Aby sa váš kolagénový prášok bez problémov zmiešal s kávou, použite napeňovač mlieka.

Príde kolagén o proteíny kvôli teplu?

Pravdepodobne nie. Vedci vystavili kolagénové proteíny teplotám 150 až 420 stupňov Celzia a zistili, že k počiatočnej degradácii proteínov došlo podľa štúdie Biophysical Journal z júla 2011 až pri teplote okolo 275 stupňov Celzia.

Káva sa zvyčajne varí pri teplote pod 93 stupňov Celzia, takže štruktúra bielkovín pravdepodobne zostane nedotknutá. Vaša káva nebude dosť horúca, aby spôsobila tento proces degradácie.

Napriek tomu nezabúdajte, že samotná káva môže ovplyvniť schopnosť vášho tela produkovať kolagén. Príjem kofeínu skutočne znižuje syntézu kolagénu v bunkách ľudskej pokožky, podľa štúdie z októbra 2014 publikovanej v Drug Design, Development and Therapy. Na potvrdenie týchto zistení je však potrebné vykonať ďalší výskum.

„Kofeín je v poriadku, no s mierou. Pridanie kolagénu do vášho horúceho nápoja môže priniesť výhody, je však potrebný ďalší výskum,“ hovorí Samuel.

Môže sa pridať do studenej kávy?

Ak ste fanúšikom kávy v studenej podobe, pravdepodobne vás zaujíma, či môžete zmiešať kolagén do svojho ľadového nápoja. Áno, určité druhy kolagénu - napríklad plne hydrolyzované odrody - možno tiež pridať do studených nápojov, hovorí Samuel.

Plne hydrolyzovaný kolagén je biologicky dostupnejší (čo znamená, že ho môžeme ľahšie vstrebať a použiť v tele) a ľahko sa rozpúšťa v teplých alebo studených nápojoch. Naopak, čiastočne hydrolyzovaný kolagén, známy ako želatína, je rozpustný iba v horúcich nápojoch.

„Kolagén sa najlepšie vstrebáva s vitamínom C. Zatiaľ čo niektoré značky obsahujú vo svojom vzorci kolagénového prášku zdroj vitamínu C, iné nie,“ hovorí Samuel.

Pre maximálnu absorpciu spárujte svoju kolagénovú kávu s jedlom bohatým na vitamín C, ako sú bobule alebo citrusy.

Ďalšia vec, ktorú je potrebné poznamenať: „Zdá sa, že existuje trend pridávania masla alebo MCT oleja do zmesi kávy a kolagénu, je však potrebných viac štúdií, aby sa zistilo, či to má nejaký vplyv na absorpciu,“ hovorí Taub-Dix.

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie kofeín kolagén

2021-07-25 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia