Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

4 domáce POTRAVINY, ktoré spúšťajú CHOROBY: Produkujú TOXÍNY vedúce k OCHRNUTIU svalov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj keď mnohí vedia, že niektoré potraviny sú častejšie kontaminované škodlivými baktériami a spôsobujú nevoľnosť (napr.: morské plody a vajcia), iné menej známe jedlá môžu pri nesprávnom skladovaní alebo nesprávnom zaobchádzaní taktiež viesť k ochoreniu!

 

Tieto potenciálne nebezpečné potraviny môžu množiť mikroorganizmy. Odborník na bezpečnosť potravín Jeff Nelken hovorí na livestrong.com o štyroch prekvapivých potravinách, z ktorých môžete ochorieť, a o tipoch na bezpečné skladovanie potravín, ktoré pomôžu zabrániť otrave jedlom.

Čítajte tiež: CHYBY, ktorými nevedomky OSLABÍTE dezinfekčné gély: PREMENIA sa na NEÚČINNÚ tekutinu!

1. Domáci cesnak v oleji

Zmes cesnaku a oleja môže byť chutná, no môže mať na svedomí vážne choroby, ak s ňou nebudete správne manipulovať či skladovať.

Cesnak patrí medzi koreňovú zeleninu a tá je citlivá na spóry baktérií clostridium botulinum, ktoré sa bežne vyskytujú v pôde, ako upozorňuje Nelken. Aj keď sú tieto spóry neškodné, darí sa im v podmienkach bez obsahu kyslíka, napríklad pri plnení fliaš cesnaku a oleja.

Keď spóry pučia v tomto prostredí bez kyslíka, produkujú nervový toxín, ktorý môže mať za následok botulizmus, chorobu, ktorá ovplyvňuje nervový systém a môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním, ochrnutie svalov a v závažných prípadoch až smrť, ako tvrdí Michiganská štátna univerzita.

Aby sa znížilo riziko botulizmu, domáce zmesi cesnaku v oleji by sa mali vždy uchovávať v chladničke a spotrebovať do dvoch až troch dní alebo vyhodiť po dvoch hodinách pri izbovej teplote.

2. Zelenina v domácej konzerve

Podobne ako cesnak v oleji, aj potraviny, ktoré sú doma konzervované alebo fermentované, nesú vyššie riziko kontaminácie toxínom. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) je doma konzervovaná zelenina v USA prvou príčinou prepuknutia botulizmu. Potraviny s nízkym obsahom kyselín, vrátane špargle, zelenej fazule, repy, kukurice, zemiakov, niektorých paradajok a fíg, sú podľa CDC najčastejším zdrojom konzervovania v domácnosti.

Ak si chcete pripraviť vlastné konzervované jedlo, v prvom rade si ich nezabudnite označiť dátumom. Následne ich uložte na chladnom a tmavom mieste pri teplotách medzi 10 a 21 stupňami Celzia a po otvorení ich vždy uchovávajte v chladničke.

4 domáce POTRAVINY, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Ryža

Ryža je jednou z najbežnejších rizikových potravín na otravu jedlom. Je to preto, že suchá ryža môže obsahovať spóry bacillus aureus. S trochou vlhkosti sa tieto spóry môžu množiť a spôsobiť choroby.

Preto by ste mali vždy tepelne neupravenú ryžu skladovať na chladnom a suchom mieste. Pre istotu preložte ryžu do vzduchotesnej nádoby a skladujte ju v špajzi (alebo dokonca v mrazničke).

Obavy o bezpečnosť potravín nekončia! Varená ryža poskytuje dokonale vlhké prostredie pre potenciálne jedovaté patogény. Navyše, ryža, ktorá je zmiešaná s inými vysoko rizikovými potravinami, ako sú morské plody, bravčové mäso alebo vajcia, má podľa Austrálskeho inštitútu pre bezpečnosť potravín (AIFS) ešte väčšiu pravdepodobnosť kontaminácie.

Nesprávne skladovanie varenej ryže je podľa AIFS skutočne hlavnou príčinou chorôb prenášaných jedlom na svete. Aby ste uvarenú ryžu správne uskladnili, najskôr ju odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť, aby ste zabránili množeniu baktérií (bezpečná teplota v chladničke sú 4 stupne alebo menej), podľa USDA. Po vychladnutí uzavrite ryžu vo vzduchotesnej nádobe a vložte do chladničky na tri až štyri dni. Ak chcete ryžu opätovne zohriať, dbajte na to, aby zrná dosiahli teplotu 73 stupňov Celzia, aby sa tak zničili všetky škodlivé baktérie.

4. Ovocie

Verte tomu alebo nie, čerstvé ovocie sa považuje za potenciálne nebezpečnú potravinu, hovorí Nelken. Napríklad bobule a melón majú vysoké riziko kontaminácie, pretože podľa AIFS v teplom a vlhkom podnebí, kde sa ovocie pestuje, kvitnú baktérie ako listéria a salmonela.

Otrave jedlom môžete pomôcť zabrániť dôkladným umytím (a následne hneď vysušením) ovocia a jeho ochladením pri teplote pod 5 stupňov Celzia, aby sa spomalil rast baktérií.

Viac o téme: PotravinyZdravieJedloChorobyOtrava jedlom
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9