Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlé VAJCE nemusí zapáchať: TRIK, ako ZISTIŤ, či je dobré bez toho, aby ste ho ROZBILI!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

U väčšiny jedál možno zistiť veľmi jednoducho, či sú dobré. Stačí sa na potraviny pozrieť alebo určiť čuchom, či sú vhodné na konzumáciu. Horšie je to v prípade vajec. Pokazené vajíčko nie vždy smrdí! Ako zistiť, či si ho môžete dať na tanier? 

Môžu dobre voňať a dokonca aj chutiť, no aj tak sa v nich môže ukrývať salmonela! Popraskané alebo znečistené vajcia patria do koša, keďže na škrupine môžu byť baktérie, ktoré sa ľahko dostanú  do pripraveného jedla. Čo však robiť v prípade, ak vajíčko dobre vyzerá na prvý pohľad a nejde z neho zápach? 

Čítajte tiež: Jednoduchý TEST, ktorý PREZRADÍ problémy so SRDCOM: Palec ako UKAZOVATEĽ zdravia

Skúsené gazdinky už pravdepodobne vedia o tomto triku, no u tých, ktorí sa menej pohybujú v kuchyni, zase až tak známy nie je. 

Ktoré je najčerstvejšie? 

Potrebujete misku, ktorú naplňte vodou. Vložte doň vajce a čakajte. Ak vypláva na povrch, znamená to, že je už staršie. Čerstvé vajce by kleslo ku dnu a otočilo by sa nabok, ako sa píše na thesun.co.uk. Ak má zhruba jeden týždeň, klesne na dno misky, no oblejší koniec vajíčka už bude smerovať nahor. U toho, ktoré má tri týždne, oblejší koniec smeruje nahor, pričom celé vajíčko stúpne vyššie. Akékoľvek zlé vajíčko sa vôbec nedotkne dna misky a pláva na hladine vody. V tomto prípade ruky preč!

Zlé VAJCE nemusí zapáchať:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie tipy

  • Najčerstvejšie vajcia majú matný povrch (v prípade chovu sliepok alebo vajec od farmára, keďže tie v obchode sú lesklejšie)
  • Po rozbití čerstvého vajíčka je bielok priezračný a drží sa okolo žĺtka, u staršieho nie je bielok hustý, nedrží sa okolo žĺtka a rovnako sa rozteká aj žĺtok
  • Čerstvé vajíčko po rozbití nevykazuje žiadnu arómu, má len miernu sladkastú vôňu

Čo sa stane, ak zjete zlé vajce? 

Pokazené vajíčka ťažko rozpoznať. Ak by ste si nevšimli, že jete zlé vajíčko, hrozia niektoré vedľajšie účinky ako sú bolesti žalúdka a nevoľnosť, horúčka alebo žalúdočná nevoľnosť. Môžu trvať až po dobu 72 hodín, pričom podľa americkej Národnej lekárskej knižnice príznaky často začnú do dvoch až šiestich hodín po zjedení. Preto je dobré vajíčka podrobiť spomínanému testu, aby ste náhodou neochoreli. 

Vo väčšine prípadov sa vaše telo z príznakov po zjedení zlého vajíčka zotaví do niekoľkých dní. Snažte sa však piť čo najviac vody, prípadne si dajte zázvorový čaj. Ak ste starší alebo máte oslabený imunitný systém, zavolajte radšej lekárovi. 

Viac o téme: ZdravieVajíčkoPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9