Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odteraz ju už nevynecháte zo stravy: Novoobjavená látka, ktorá robí z REPY liečivý POKLAD!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zažíva comeback v reštauráciách i v domácich lekárničkách. Mnohí si ju pamätajú najmä sterilizovanú ako prílohu k hlavnému jedlu. Dnes možno povedať, že je čoraz viac na výslní. Aj vďaka vedecky podloženému výskumu, ktorý zistil, že by mohla liečiť niektoré choroby.

Užitočná látka v koreňoch repy

V nedávnej štúdii izolovala výskumná skupina vedená Christianom Gruberom z MedUni Vienna Institute of Pharmacology peptid (malá molekula proteínu) z červenej repy. Tento peptid je schopný inhibovať konkrétny enzým, ktorý je zodpovedný za rozklad molekúl v tele. Vďaka svojej stabilnej molekulárnej štruktúre a farmakologickým vlastnostiam môže byť cviklový peptid dobrým kandidátom na vývoj liečiva na určité zápalové ochorenia, ako napr. neurodegeneratívne a autoimunitné choroby.

Čítajte tiež: TAJOMSTVO príťažlivosti odhalené: Tieto ženy sú pre mužov ATRAKTÍVNEJŠIE ako ostatné!

Peptid, ktorý sa vyskytuje v koreňoch rastlín červenej repy, patrí do skupiny molekúl, ktoré rastliny používajú okrem iného na chemickú obranu proti škodcom, ako sú napr. baktérie, vírusy alebo hmyz. 

"Analýzou tisícok genomických údajov bol náš tím schopný definovať množstvo nových peptidov bohatých na cysteín a priradiť ich fylogeneticky k rastlinnej ríši. V tomto procese bola naša pozornosť upriamená na možnú funkciu takzvaných proteázových inhibítorov. Peptid z červenej repy môže inhibovať enzýmy, ktoré trávia bielkoviny," vysvetľuje Gruber.

Liek na roztrúsenú sklerózu? 

Peptid z červenej repy inhibuje prolyl oligopeptidázu (POP), ktorá sa podieľa na odbúravaní proteínových hormónov v tele, a preto je schopná regulovať zápalové reakcie. POP je často diskutovaným cieľom liekov na neurodegeneratívne a zápalové ochorenia, ako je Alzheimerova choroba a roztrúsená skleróza. 

„To znamená, že v budúcich štúdiách táto skupina rastlinných peptidov nazývaných knottíny, a nachádzajúcich sa napríklad v červenej repe, by mohla byť potenciálne kandidátom na liečbu týchto chorôb,“ povedal odborník. 

Odteraz ju už nevynecháte
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Peptid aj v šťave

Peptid sa vyskytuje nielen v koreňovej zelenine. Nachádza sa aj v komerčne dostupnej šťave z červenej repy - aj keď vo veľmi nízkych koncentráciách.

„Aj keď sa červená repa považuje za veľmi zdravú zeleninu, bolo by nerozumné dúfať, že by sa dalo demencii zabrániť pravidelnou konzumáciou červenej repy,“ zdôrazňuje farmakológ z MedUni Vienna. „Peptid sa vyskytuje iba vo veľmi malom množstve a nie je jasné, či sa ako taký dokáže absorbovať cez gastrointestinálny trakt.“

Sústreďujú sa na prírodu

Pri výskumných prácach uskutočňovaných Gruberovým laboratóriom boli pri vývoji kandidátov na nové liečivá prvotnými plánmi sústrediť sa na prírodu. 

„V rozsiahlych databázach hľadáme genetické informácie rastlín a živočíchov, dekódujeme nové typy peptidových molekúl a študujeme ich štruktúru, aby sme ich potom mohli farmakologicky testovať na enzýmoch alebo bunkových receptoroch a nakoniec ich analyzovať na modeloch chorôb,“ vysvetľuje Gruber. 

Viac o téme: ZeleninaZdravieLiečbaCviklaChorobyČervená repaPeptid
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9