Oplatí sa prekonať odpor: SLIMÁKY sú nutričnou bombou, ktorá ZACHRÁNI pred zlyhaním orgánov!

Zdroj: gettyimages.com
2020-11-01 06:00:00

Pre niekoho lahôdka, iní nad nimi ohŕňajú nosom. Reč je o slimákoch. Ich konzumácia poteší chuťové poháriky nejedného gurmána. Vedeli ste však, že okrem toho, že skvele chutia, sú aj výnimočne zdravé?

Mäso zo slimákov je plné vitamínov, zdrojom zdravých omega 3 – mastných kyselín, železa, vápnika aj horčíka. Obsahuje takmer nulový obsah tuku, čo z neho robí jeden z najzdravších zdrojov bielkovín, ako sa píše na sciencedaily.com

Čítajte tiež: Odmietate SEGEDÍNSKY guláš? Obľúbená pochúťka NEOHROZÍ štíhlu líniu, ak spravíte TOTO

V čom je slimačie mäso výnimočné? 

Konzumácia slimačieho mäsa by mohla byť záchranou pre podvýživené deti v Nigérii, ktoré trpia podváhou a nedostatkom železa. Myslia si to výskumníci na čele s odborníčkou na výživu Ukpong Udofiovou z Katedry domácej ekonómie na univerzite v Uyo. Odborníci sa pri výskume zamerali na mäso zo slimáka, a jeho obsah porovnávali s hovädzím steakom. Zistili, že to slimačie je nielen lacnejšie a dostupnejšie, ale oveľa zdravšie a výživnejšie. Výskumníci upiekli koláče obsahujúce oba druhy mäsa a požiadali mladé matky, aby ich ponúkli svojim deťom. Väčšina z nich uprednostnila chuť a textúru koláčov zo slimákov. Zhodli sa, že majú lepší vzhľad, štruktúru a hlavne chuť. 

„Slimačie mäso je lacný zdroj bielkoviny a železa a jeho konzumácia by mohla pomôcť v boji s anémiou,“ myslí si Uodfia.

Ako dodala, slimák je ľahko dostupný, obýva veľkú časť lesa a močiarov väčšiny rozvojových krajín vrátane Nigérie.

Najviac konzumovaným druhom slimáka je Helix Aspersa Maxima. Medzi gurmánmi je veľmi obľúbený, či už čerstvo uvarený, alebo grilovaný. Jeho konzumácia pomáha pri zhadzovaní nadbytočných kíl, ako aj ľuďom s kardiovaskulárnymi ochoreniami. Najväčšou delikatesou zo slimáka je kaviár. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie, nedostatok železa a bielkovín v strave môže viesť k vážnym zdravotným problémom, dokonca k zlyhaniu orgánov.

8 dôvodov, prečo jesť slimačie mäso podľa ngsnails.com:

1. Takmer nulový obsah tuku

Na rozdiel od iných zdrojov živočíšnych bielkovín, ktoré majú vysoký obsah tukov a kalórií, slimačie mäso obsahuje takmer nulový obsah tuku. Preto sa radí medzi najzdravšie potraviny. Pokrmy s vyšším obsahom tukov a kalórií zvyšujú cholesterol a môžu spôsobiť vážne zdravotné komplikácie ako ochorenie srdca a mŕtvicu.

2. Nízka hladina cholesterolu

Konzumácia slimačieho mäsa sa odporúča ľuďom, ktorí sa rozhodli schudnúť a zdravo stravovať. Pomáha tiež pacientov, ktorý sa liečia na vysoký krvný tlak a cukrovku. Má totiž relatívne nízku hladinu cholesterolu.

3. Bohatý zdroj vitamínov

Slimačie mäso je nielen bohaté na bielkoviny, ale je tiež jedným z najbohatších zdrojov vitamínov A, E, K a B12. Vitamín A je dôležitý pre zdravie očí. Vitamíny v tomto mäse podporujú imunitný systém v boji s infekciami a chorobami, zlepšujú stav pokožky a napomáhajú cirkulácii väčšieho množstva kyslíka do telesných tkanív a orgánov.

4. Obsahuje tryptofán a selén

Tryptofán hrá zásadnú úlohu v regulácii spánku, impulzov, chuti do jedla a dokonca pôsobí aj na dobrú náladu. Selén zlepšuje imunitný systém a je známy svojimi protirakovinovými vlastnosťami.

5. Zlepšuje krvný obraz

Ak trpíte na nízku hladinu železa v krvi, slimačie mäso by sa malo stať súčasťou vášho jedálnička. Jeho nedostatok spôsobuje anémiu a extrémnu únavu.

6. Doplnky vápnika a horčíka

Slimačie mäso je bohaté na vápnik, ktorý je zárukou zdravých a silných kostí. Obsahuje tiež dostatok horčíka, ktorý telo potrebuje na udržanie normálneho krvného tlaku a pravidelný srdcový rytmus.

7. Proti čiernemu kašľu a rakovine

Niektoré kmene Západnej Afriky používajú slimačie mäso na liečbu čierneho kašľa. Obsahuje tiež zlúčeninu nazývanú 6-Br, o ktorej je známe, že redukuje určité formy nádorov prostaty bez akejkoľvek formy toxicity pre ľudské telo.

8. Zdravý zdroj omega-3

Omega-3 je ďalšia živina, ktorú slimačie mäso obsahuje a zároveň prospieva ľudskému telu. Tieto zdraviu prospešné kyseliny chránia pred infarktom a vyživujú mozog.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie slimáky účinky

2020-11-01 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia