Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Sila tekutého zlata by sa nemala podceňovať: Potravina v špajzi prekonáva ANTIBIOTIKÁ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zaslúži si byť viac než len sladidlom do čajov alebo pokrmov. Hoci sa lekári pri mede vyhýbajú označeniu všeliek, možno sa to už čoskoro zmení. Vďaka výskumu, ktorý zistil, že med môže byť účinnejší ako antibiotiká.

Potvrdilo sa to, čo nám dlhé hovorili naše babičky. Med je lepším liečivým prostriedkom na kašeľ a prechladnutie ako akýkoľvek iný drahý liek, ako sa uvádza na telegraph.co.uk. Vedci zistili, že med prezývaný ako „nektár bohov“ alebo „tekuté zlato“ je obzvlášť účinnou liečbou infekcií horných dýchacích ciest a môže byť bezpečnou alternatívou k antibiotikám. 

Čítajte tiež: Priveľa CHOLESTEROLU sa môže ukázať tam, kde by ste to nečakali: Zmeny v OČIACH!

Účinnejší ako iné lieky

Med sa už dlho používa v domácnosti ako praktický prostriedok proti bolestiam v krku, kašľu a upchatému nosu. Doteraz sa len v niekoľkých štúdiách skúmalo, či dokáže podobné príznaky zmierniť aj u dospelých. Výskum, publikovaný v časopise British Medical Journal odhalil, že med je v porovnaní s akýmkoľvek iným typom bežného lieku na lekársky predpis oveľa účinnejší, najmä, pokiaľ ide o liečbu frekvencie a závažnosti kašľa. Ľudia, liečení medom, mali príznaky o jeden až dva dni menej ako tí, ktorí ho neužívali.

Med je lacný, ľahko dostupný a nemá prakticky žiadne vedľajšie účinky a lekári ho môžu odporučiť ako vhodnú alternatívu k antibiotikám, ktoré sa často predpisujú pre uvedené typy infekcie, aj keď nie sú vhodné. Infekcie horných dýchacích ciest (URTI) sú najčastejším dôvodom predpisovania antibiotík. Keďže väčšina URTI je vírusová, predpisovanie antibiotík je neúčinné a nevhodné,“ uviedol Hibatullah Abuelgasimová z Lekárskej fakulty Oxford University Medical School, ktorý viedol výskum.

URTI, ako napríklad prechladnutie, sínusitída, angína alebo laryngitída, ktoré ovplyvňujú sínusy, krk, dýchacie cesty alebo pľúca a šíria sa kýchaním a kašľom, sa zvyčajne liečia doma prostredníctvom voľne predajných liekov.

Sila tekutého zlata by
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Nehrozí antimikrobioálna rezistencia 

Abuelgasimová a jej tím sa pozreli na lekárske databázy, aby našli príslušné štúdie, ktoré porovnávali med a zmesy, ktoré ho obsahovali ako prísadu, s farmaceutickými ošetreniami, ako sú antihistaminiká, expektoranciá, prostriedky proti kašľu a lieky proti bolesti. Vedci zhromaždili a analyzovali takmer 15 klinických výskumov, ktorých sa zúčastnilo vyše 1700 ľudí rôzneho veku.

„Ak chcú lekári predpisovať URTI, odporúčame med ako alternatívu k antibiotikám, pretože je účinnejší a menej škodlivý ako iné prostriedky bežnej starostlivosti. Navyše, nehrozia škody spôsobené antimikrobiálnou rezistenciou,“ dodáva Abuelgasimová.

Dnes je všeobecne známe, že čím viac ľudí používa antibiotiká na liečbu infekcií, tým odolnejšie sú baktérie. Fenomén - známy ako antimikrobiálna rezistencia (AMR) - opísala Svetová zdravotnícka organizácia ako „hrozbu pre globálne verejné zdravie“. Práca včely by sa mohla ukázať ako jedna z účinných obrán ľudstva proti hrozbe. Použitie prírodného nektáru z medu namiesto antibiotík by mohlo pomôcť spomaliť AMR a ušetriť stovky eur.

Vedci však poukázali na to, že med je zložitá látka a nie jednotný produkt. Pri niektorých štúdiách nemožno definitívne vyvodiť záver, pokiaľ ide o liečivé vlastnosti medu. 

Odborníčka má však i napriek tomu jednoznačný záver: „Med je často používaný laický liek, ktorý je pacientom dobre známy. Je tiež lacný, ľahko prístupný a nespôsobuje žiadne škody.“

Viac o téme: ZdravieLiečbaMedPrevenciaChoroby
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9