Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Priveľa CHOLESTEROLU sa môže ukázať tam, kde by ste to nečakali: Zmeny v OČIACH!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zvýšená hladina cukru v krvi, vysoký krvný tlak a časté bolesti hlavy. Aj takýmito spôsobmi nám telo môže dať vedieť, že je cholesterolu už priveľa. Málokto však vie, že sa môže prejaviť aj na očiach. 

Každý potrebuje určité množstvo cholesterolu v krvi. Ide o dôležitú tukovú látku, ktorú telo používa na výrobu hormónov, ako je estrogén a testosterón a na podporu metabolizmu, ako sa uvádza na express.co.uk. Avšak, väčšie množstvo zlého cholesterolu má opačný efekt. Môže prispieť k srdcovým chorobám a iným vážnejším zdravotným problémom. Ako zistiť podľa očí, že máte priveľa cholesterolu? 

Čítajte tiež: STRIE ako signál niečoho VÁŽNEJŠIEHO: Keď už ide o viac než len kozmetický PROBLÉM!

Čo sa vtedy deje v oku? 

Časť oka za šošovkou je naplnená priehľadným rôsolovitým telieskom s gélovou štruktúrou s názvom sklovec, ako povedal Dr. Martin Scurr. Toto teliesko pomáha udržiavať tvar oka a postupne, ako starneme, sa stáva vodnatejším. Výsledkom je postupné zmenšovanie od sietnice – nervových buniek citlivých na svetlo, ktoré lemujú zadnú časť oka a ktoré premieňajú obrazy na elektrické impulzy vysielané do mozgu. 

Toto zmršťovanie sa nazýva odlúčenie zadnej plochy sklovca (PVD) a najčastejšie sa vyskytuje medzi 50 a 75 rokom života. Ak trpíte PVD, existuje 3,4-percentná šanca, že sa u vás roztrhne sietnica. Príznakmi PVD sú škvrny vo videní alebo postihnutý môže vidieť akoby snehové vločky. Sú tvorené úlomkami sklovca, ktorými sú hlavne kolagénové vlákna. Nastáva potom obdobie niekoľkých dní alebo týždňov, počas ktorých trpiaci zažívajú záblesky svetla trvajúce niekoľko sekúnd až minút. Ak sa tieto záblesky zhoršia, je potrebné ihneď navštíviť lekára, hoci blikajúce svetelné pocity by sa mali nakoniec zmierniť. 

Priveľa CHOLESTEROLU sa môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V jednej štúdii sa skúmal vysoký cholesterol a jeho vplyv na oči. Ako sa uvádza v štúdii, cholesterolové embólie sa môžu uvoľňovať z plakov vo vnútornej krčnej tepne a premiestňovať sa do sietnice. Tieto embólie, nazývané Hollenhorstove plaky, môžu byť spojené s prechodnou stratou zraku alebo amaurózou fugax (dočasná strata zraku v jednom alebo oboch očiach). Plaky sú dôležitým nálezom, pretože súvisia s väčšou pravdepodobnosťou morbidity a mortality vrátane prechodných ischemických záchvatov.

Spolu s uvoľňovaním plakov z vnútornej karotídy môže dôjsť aj k akumulácii lipidov v cievach. To spôsobí čiastočné oklúzie, ktoré môžu viesť k zmenám sietnice. Tento stav sa nazýva hypoperfúzna retinopatia (alebo očný ischemický syndróm). Môže byť sprevádzaná krvácaniami v strednej periférnej sietnici spolu s možnou neovaskularizáciou v oku. Jednoducho povedané, hrozí rast abnormálnych ciev pod makulou.

Zmeny vo videní tak môžu byť okrem iného tiež príznakom vysokého cholesterolu!

Ako znížiť hladinu cholesterolu?

Ak chcete zabrániť vysokej hladine cholesterolu, odporúča sa:

  • Konzumácia stravy s nízkym obsahom solí, ktorá kladie dôraz na ovocie, zeleninu a celé zrná
  • Obmedzenie množstva živočíšnych tukov a užívanie dobrých tukov s mierou
  • Chudnutie a udržiavanie si zdravej hmotnosti
  • Skoncovanie s fajčením
  • Cvičenie väčšinu dní v týždni najmenej 30 minút
  • Nepiť žiadny alkohol
  • Zvládanie stresu
Viac o téme: ZdravieOčiCholesterol
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9