Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Skryté zdroje KOFEÍNU, o ktorých by ste to nepovedali: Tieto POTRAVINY vás povzbudia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Milujete kávu a ste presvedčení o tom, že príjem kofeínu máte pod kontrolu? Avšak, nielen káva, čaje a kolové nápoje sú jeho zdrojom. Nachádza sa aj tam, kde by ste to vôbec nečakali.

Priveľa kofeínu môže uškodiť

Dospelý človek by nemal prijať viac ako 400 miligramov kofeínu denne. Ak si doprajete maximálne tri šálky tohto čierneho moku denne, malo by to byť v poriadku. Existuje však niekoľko skrytých zdrojov kofeínu v potravinách a nápojoch, o ktorých treba vedieť.

Čítajte tiež: Žena jedla každý deň instantné REZANCE: Po týždni ju prekvapila REAKCIA tela!

„Niektorí ľudia môžu mať nežiaduce reakcie, keď skonzumujú väčšie množstvo kofeínu,“ konštatovala registrovaná dietetička Emily Rubinová.

Ako dodala, môžu byť nepokojní, mať problémy so spánkom, môže ich páliť záha, alebo potrápiť hnačka. Ako sa píše na thehealthy.com, ak pijete kávu, mali by ste si dať pozor na príjem týchto týchto zdrojov kofeínu, aby ste sa vyhli prípadným zdravotným problémom.

Skryté zdroje kofeínu:

Proteínové tyčinky

Úlohou proteínových tyčiniek je dodať energiu pred, alebo po cvičení. Niektoré obsahujú kofeín, iné poskytnú energiu prostredníctvom extraktu zo zelených zŕn, ktoré obsahujú. Odborníci na výživu neodporúčajú ich konzumáciu pred tým, ako sa plánujete uložiť na spánok. Môžete mať problém zaspať.

Kombucha

Kombucha sa vyrába z čierneho alebo zeleného čaju a tie prirodzene obsahujú kofeín. Táto čajová huba je známa svojimi výhodami pre zdravie čriev, prečisťuje organizmus od jedovatých látok. Posilňuje imunitný systém, upravuje vysoký tlak, pomáha pri bolestivej menštruácii. S jej pitím by ste to ale nemali preháňať, ak si doprajete aj kávu. Tento zdravý nápoj obsahuje toľko kofeínu ako 20 gramov zeleného čaju.

Čokoláda

Čokoláda obsahuje kofeín. „Ten sa prirodzene vyskytuje v kakaových bôboch,“ uviedla dietetologička Rubinová. Aj keď má horká čokoláda viac zdravotných výhod ako iné odrody, mliečna a biela obsahuje menej kofeínu. „Kofeín sa vyskytuje iba v kakaovej sušine, nie v kakaovom masle,“ vysvetlila odborníčka. Biela čokoláda sa vyrába z kakaového masla. Aj dezerty pripravené z čokolády alebo kakaového prášku môžu tiež obsahovať kofeín. Týka sa to aj čokoládového pudingu. 

Skryté zdroje KOFEÍNU, o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čím tmavší puding, tým viac kofeínu má, pretože sa použilo viac kakaového prášku,“ konštatovala Rubinová.

Bezkofeínová káva

Možno vás prekvapí, ale aj bezkofeínová káva nie je úplne bez kofeínu. Ide o mok, ktorý sa vyrába z normálnych kávových zŕn, ktoré sú zbavené kofeínu ešte predtým, než sa upražia a pomelú. Väčšinou obsahuje 3 miligramy kofeínu na jednu šálku kávy. Síce je to málo, no u ľudí, ktorý sú citliví na kofeín, to môže spôsobiť zdravotné problémy.

Zmrzlina

Aj v tejto sladkej maškrte sa môže nachádzať kofeín. Máte radi čokoládovú alebo kávovú zmrzlinu? Doprajte si ju radšej v priebehu dňa. Ak ju budete konzumovať večer, hrozí vám, že tak skoro nezaspíte.

Skryté zdroje KOFEÍNU, o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Energetické nápoje

Väčšina energetických nápojov obsahuje kofeín. Ich úlohou je zvýšiť energiu a fyzickú aktivitu. Obsahujú kofeín, taurín a ďalšie látky, ktoré spoločne stimulujú organizmus viac, ako kofeín sám o sebe. Typický energetický nápoj môže obsahovať až 200 miligramov kofeínu.

Proteínové nápoje

Väčšina proteínových nápojov neobsahuje kofeín. Zvyčajne ich konzumujú ľudia, ktorí trpia zníženou chuťou do jedla, alebo takí, ktorí sa snažia vybudovať svalovú hmotu. Ak sa rozhodnete, že ich začnete piť, dôkladne si prečítajte etiketu. Niektoré môžu obsahovať kofeín. Ich konzumácia nie je škodlivá, ale splní svoj účel. Každý človek však reaguje na kofeín inak. Je na vás, či si pred tréningom doprajete šálku kávy, alebo proteínový nápoj. No môže sa stať, že telu ho doprajete viac, ako je vhodné.

Viac o téme: PotravinyZdravieKofeín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9