Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrozí OTRAVA z vypestovanej ZELENINY? Pozor na toto, inak dopadnete ako táto žena

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zeleninu si vypestovala vo vlastnej záhrade a napriek tomu skončila v nemocnici. Reč je o žene, ktorú museli hospitalizovať po tom, čo sa otrávila z cukety. Skonzumovala toxickú uhorku, ktorá u nej spôsobila nepríjemné zdravotné problémy.

Otrava z cukety

Ako sa neskôr ukázalo, na vine bola šarža semienok, z ktorých si 38-ročná Danielle Baxterová zo Southendu vypestovala cuketu, ako sa uvádza na mirror.co.uk. Len pár hodín po konzumácii toxických uhoriek skončila nečakane v nemocnici. Na vine boli vysoké hladiny kukurbitacínov, ktoré obsahovali semienka. Tie sú pre človeka jedovaté. Môžu vyvolať nevoľnosť, zvracanie a hnačky. Kukurbitacíny produkujú nielen cukety, ale aj klasické uhorky a tekvice, čím sa bránia proti predátorom. Dodávajú plodinám horkú chuť. 

Čítajte tiež: Ušný MAZ v úlohe lekára: Výlučok tela prezradí viac, než si myslíte!

„Mala som vysokú teplotu, zvracala som a mala som hnačku. Hneď som volala lekárovi, keď som sa dozvedela, že cukety môžu produkovať jed. Lepšie som sa začala cítiť až o 5 dní neskôr,“ dodala žena v šoku, keďže nečakala, že by sa mohla otráviť z vlastnoručne vypestovanej zeleniny. 

Danielle netušila, že cukety môžu predstavovať určité riziko. Guy Barter zo spoločnosti Royal Horticultural Society upozornil, že ľudia sa môžu chrániť tak, že ochutnajú menšie množstvo zeleniny. Ak bude veľmi horká, s konzumáciou by mali prestať. 

 „Toto je mimoriadne zriedkavý jav spojený s nadmernou výrobou prírodnej chemikálie v cuketách, ktorá dodáva horkú chuť. Môže to byť spôsobené určitými podmienkami pestovania, a nie samotným osivom. Ako preventívne opatrenie sme však dočasne pozastavili zásielky produktu v súlade s ostatnými dodávateľmi osiva a pestovateľmi v priemysle, zatiaľ čo ďalej tento prípad skúmame,“ povedal hovorca spoločnosti, od ktorej si žena kúpila semienka. 

Pred piatimi rokmi zomrel starší Nemec, keďže skonzumoval cuketu, použitú v guláši. Podľa informácií z nemeckých médií sa starší muž pred smrťou sťažoval lekárom, že cukety chutnali horko. Vtedy dodal bavorský zemský úrad pre zdravie a bezpečnosť potravín, že nejde o ojedinelý prípad. 

Hrozí OTRAVA z vypestovanej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Záleží od množstva látky

Nepríjemná chuť uhoriek a cukiet môže signalizovať prítomnosť silných toxínov. Výstražným znamením by mala byť spomínaná horká chuť. Vtedy je totiž pravdepodobné, že obsahujú jedovatú látku kukurbitacín, ktorý môže spôsobiť nielen črevné a žalúdočné problémy. Podľa správy University of Copenhagen boli vo Francúzsku ohlásené aj také zdravotné problémy, ako hypertenzia a vypadávanie vlasov. 

Hoci je kukurbitacín prírodného charakteru, má rôzne chemické zloženie a výraznú horkú chuť. Patrí medzi steroidy. V menších dávkach nespôsobuje zdravotné problémy, ba práve naopak, zlepšuje trávenie a podporuje vylučovanie žalúdočných štiav. Záleží však na množstve látky – v jednej alebo dvoch cuketách sa môže nachádzať toľko kukurbitacínu, ktoré by stačilo na podráždenie sliznice tráviaceho ústrojenstva. 

Najvyššia hladina tejto látky sa nachádza pri stopke a na koncoch uhorky, pričom zvýšené množstvo je aj v šupke. Pozor na krájanie uhorky, ktorá nie je ošúpaná. Horkosť uhorky sa zhorší po tom, čo ju pokrájate, keďže horké látky sa nožom dostanú po celom reze. 

Podmienky pestovania sú dôležité

Nebezpečné látky sa môžu tvoriť vplyvom sucha v zelenine. Nebezpečné sú hlavne vysoké teploty, ktoré podporujú tvorbu horkosti. Problémom môže byť neodborné pestovanie v záhrade z vlastných semien. Treba dodržať určité podmienky. Dávajte pozor na sucho, teplo, chemické vplyvy, nekvalitnú pôdu a pod.

Ako odstrániť horkosť? 

Pred konzumáciou uhoriek treba odrezať horké konce. Prípadne môžete vyskúšať jeden trik, ako ich zbaviť horkosti. Po odrezaní končeka uhorky reznou stranou trite kúsok o zvyšnú časť uhorky. Po chvíli uvidíte, ako sa bude uvoľňovať biela pena. Keď prestane vznikať, môžete uhorku opláchnuť a konzumovať. Koniec horkosti!

Viac o téme: ZdravieOtravaUhorkyCuketaKukurbitacín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9