Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Potravinová PLESEŇ môže zaútočiť na PEČEŇ: Kto by si mal dávať pozor a môžete z nej ľahko ochorieť?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Aj vám sa už určite stalo, že ste v chladničke zabudli nejakú potravinu a keď ste ju po čase vytiahli, bola na nej pleseň. Automaticky skončila v odpadkovom koši. Čo sa však môže stať, ak zjete jedlo s plesňou?

Niekedy sa stáva, že si pleseň na pokrmoch donesieme priamo z obchodu. Ak je jej veľa, je dobre viditeľná. Okrem vzhľadu pokrmu mení aj jeho štruktúru. Postihnuté potraviny sú viditeľné mäkšie a pokryté farebnými škvrnami, ktoré môžu byť biele, zelené, čierne, ale aj šedé. Jedlo má zvláštnu chuť a čudne zapácha. 

Čítajte tiež: Nenápadný pomocník v kuchyni so SKRYTÝMI účinkami: S MOZGOM dokáže priam divy!

Ľuďom sa zvyčajne už pri pohľade na plesnivé jedlo obracia žalúdok. Niekedy sa však stane, že jej je tak málo, že si ju nevšimnete a takýto pokrm skonzumujete. Mali by ste sa obávať o svoj zdravotný stav? Pravdepodobne sa vám nič nestane, maximálne vás preženie, alebo sa povraciate. Ako sa píše na portáli brightside.me, len v málo prípadoch konzumácia plesne spôsobí závažné zdravotné problémy. 

Niektoré plesne môžu poškodiť pečeň

Pleseň obsahuje toxické chemikálie, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy, ako je nevoľnosť, zvracanie, hnačka. Medzi najtoxickejšie patrí aflatoxín. Ten vďaka schopnosti hromadiť sa v ľudskom tele, môže vážne poškodiť pečeň, alebo dokonca spôsobiť rakovinu. Nachádza sa napríklad na arašidoch, orechoch, kukurici, či sušenom ovocí. Či po konzumácií pokrmu, ktorý obsahoval pleseň, ochoriete alebo nie, závisí aj od vášho imunitného systému a veku. Zdravý človek takúto potravinu strávi bez nepríjemných následkov. Ohrozené sú malé deti a starší ľudia.

Baktérie v plesni môžu spôsobiť otravu jedlom

Pleseň sama o sebe nie je tak nebezpečná a šanca, že skutočne ochoriete, je nízka. Čo však môže spôsobiť zdravotné problémy, sú baktérie, ktoré pleseň obsahuje. Potrápiť vás môže zvracanie, hnačka a nevoľnosť. Či budete musieť vyhľadať lekársku pomoc, alebo svoju črevnú mikroflóru upokojíte diétou a probiotikami, bude závisieť od druhu baktérií a množstva jedla, ktoré ste skonzumovali.

Potravinová PLESEŇ môže zaútočiť
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Môžete mať alergiu na pleseň

Sú ľudia, ktorí môžu dostať alergickú reakciu na pleseň. Ak ste alergik, alebo citlivo reagujete na niektoré potraviny či kozmetiku, dávajte si pozor na plesne. Keď omylom zjete jedlo na ktorom bola pleseň, radšej kontaktujte svojho lekára. Príznakmi, že máte alergiu na pleseň, sú svrbiace, zaslzené oči, sipot, upchatý nos, svrbiaca vyrážka.

Niektoré potraviny s plesňou dokáže telo ľahko stráviť

Konzumácia plesní, ktoré sú súčasťou niektorých syrov, je bezpečná. Patrí sem gorgonzola, roquefort, camembert a brie. Ak však trpíte alergiou na plesne, najlepšie urobíte, ak tieto syry vyradíte zo svojho jedálnička.

Potraviny, ktoré môžete konzumovať, keď odrežete pleseň

  • tvrdá saláma sušená
  • tvrdý syr
  • ovocie a zelenina

Vo všetkých prípadoch platí pravidlo, že musíte odrezať minimálne 2,5 centimetra od napadnutého miesta. Lekári však upozorňujú, že najbezpečnejšie je, keď plesnivú potravinu vyhodíte. Pleseň sa totiž to môže šíriť aj vo vnútri jedla, čo je voľným okom neviditeľné.

Čo určite nejedzte s plesňou

  • párok v rožku
  • slanina
  • mäso, ryby
  • cestoviny
  • obilniny
  • mäkký syr
  • kyslá smotana
  • jogurty
  • džemy a želé
  • mäkké ovocie a zelenina
  • orechy
  • strukoviny
  • arašidové maslo
  • chlieb a pečivo
Viac o téme: PotravinyPleseňZdravie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9