Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najlepšie POTRAVINY, ktoré zvrátia CUKROVKU: Zmenia hodnoty cukru v krvi

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak si ich doprajete často, môžu zohrať rozhodujúcu úlohu pri stabilizácii cukru v krvi, pomáhajú odvrátiť niektoré druhy rakoviny a srdcových chorôb. Reč je o určitých potravinách, ktoré majú veľký triumf v podobe účinkov na ľudský organizmus.

 

Toto je zoznam desiatich „superpotravín“, ktoré by v jedálničku diabetikov, ale ani zdravých ľudí nemali chýbať, ako sa píše na webmd.com. Aj vďaka nim je pravdepodobnosť prežitia čo najdlhšieho úseku života v zdraví a dobrej kondícii omnoho vyššia. 

Čítajte tiež: SUPERPOTRAVINY, ktoré nie sú plytvaním peňazí: Obnovia STRATENÉ zdravie už za pár týždňov

1. Listová zelenina

Špenát, šalát, kapusta či kel obsahujú množstvo živín, ako sú vitamín A, vitamín C a vápnik. Niektoré štúdie dokonca ukázali, že listová zelenina hrá výraznú úlohu pri znižovaní rizika cukrovky 2. typu.

2. Citrusy

Citrusové plody, ako sú pomaranče, mandarínky, grapefruity, citróny alebo pomelo majú prirodzene nízky glykemický index a sú bohaté na vitamín C, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém. Obsahujú tiež živiny, ako je folát a draslík, o ktorých je dokázané, že podporujú zdravý krvný tlak.

Najlepšie POTRAVINY, ktoré zvrátia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

3. Orechy a semená

Orechy a semená sú plné zdravých tukov a vlákniny, ktoré pomáhajú chrániť srdce a môžu pomôcť pri stabilizácii cukru v krvi. Sú tiež dobrým zdrojom rastlinných bielkovín. Skúste pridať hrsť orechov a semien do svojej rannej ovsenej kaše alebo ich pojedajte počas dňa, ideálne dopoludnia.

4. Strukoviny

Strukoviny sú potraviny zahŕňajúce fazuľu, šošovicu či hrach, ktoré obsahujú množstvo vlákniny a rastlinných bielkovín. Tie zlepšujú trávenie a stabilizujú hladinu glukózy v krvi.

5. Ovsené vločky

Ovsené vločky sú významným zdrojom vlákniny, vďaka čomu posilňujú zdravie srdca a odborníci ich odporúčajú konzumovať najmä ľuďom trpiacim cukrovkou 2. typu. Pri pravidelnej konzumácii sa stabilizuje hladina cukru v krvi na žiadúcich hodnotách. Najzdravšou voľbou sú samotné ovsené vločky, nie rôzne namiešané kaše a zmesi kúpené v obchodoch.  Oslaďte si ich lyžičkou medu alebo čerstvého bobuľového ovocia, pridajte trochu mlieka a orechov alebo semien.

Najlepšie POTRAVINY, ktoré zvrátia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

6. Avokádo

Konzumácia zdravého tuku je prvoradá pri podpore zdravia srdca, najmä u pacientov s cukrovkou, pretože sú vystavení väčšiemu riziku vzniku srdcových ochorení. Mononenasýtené tuky nachádzajúce sa v avokáde môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, znížiť celkový zápal v tele a podporiť zdravý krvný tlak. Obsahujú tiež slušné množstvo vlákniny, ktorá dokáže udržať hladinu cukru v krvi stabilnú.

7. Brokolica

Brokolica je plná antioxidantov. Je tiež vynikajúcim zdrojom vlákniny a obsahuje určité fytochemikálie, ktoré môžu pomôcť pri prevencii niektorých druhov rakoviny.

8. Paradajky

Kľúčovou živinou, nachádzajúcou sa v rajčinách, je lykopén, ktorý je silný antioxidant podporujúci zdravie srdca a znižujúci riziko určitých druhov rakoviny. Paradajky majú tiež vysoký obsah vitamínu C, o ktorom je známe, že znižuje hladinu cukru v krvi a minimalizuje zvýšenie po jedle u osôb s cukrovkou 2. typu.

Najlepšie POTRAVINY, ktoré zvrátia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages.com)

9. Sladké zemiaky (batáty)

Sladké zemiaky sú škrobová koreňová zelenina, ktorá je známa svojou sladkou chuťou a vysokým obsahom vlákniny, najmä v porovnaní s bežnými zemiakmi. Sú tiež rastlinným zdrojom bielkovín, čo znamená, že pomáhajú udržať medzi jedlami dlhší čas pri zachovaní stabilného cukru v krvi.

10. Čerešne

V letných mesiacoch sú čerešne nízko glykemické a užitočné najmä v boji proti zápalom. Obsahujú vysoké hladiny antioxidantov. Ideálne je konzumovať ich čerstvé, no aj v mrazenej podobe si zachovajú väčšinu živín. Konzervované a sušené čerešne obsahujú pridaný cukor.

Viac o téme: PotravinyZdravieCukrovkaStrava
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9