Žena jedla každý deň instantné REZANCE: Po týždni sa ozvalo jej TELO!

Zdroj: gettyimages.com
2020-10-13 17:00:00

Nechutí najhoršie, ušetrí čas i peňaženku. Snáď jediné výhody vietnamskej polievky s rezancami, ktorá zaženie hlad. Čo však na to žalúdok? Žena bola šokovaná výsledkami svojho experimentu. Týždeň s instantnými rezancami neostal bez odozvy na jej zdraví.

Populárne jedlo hlavne u študentov a zamestnaných ľudí, ktorí nestíhajú. Okrem toho obsahujú veľa soli. To bolo všetko, čo vedela redaktorka portálu rd.com Hana Hongová o instantných rezancoch. Bolo jasné, že nejde o nič zdravé, no môže toto vietnamské jedlo ovplyvniť telo aj z krátkodobého hľadiska? Výzva, ktorú prijala sa začala v pondelok, od kedy mala na stole viac instantných rezancov než obvykle. 

Čítajte tiež: Hrozí OTRAVA z vypestovanej ZELENINY? Pozor na toto, inak dopadnete ako táto žena

Únava a vyschnuté ústa

Dopriala si rezance od rôznych značiek. Približne po dvoch dňoch bola viac unavená a večer, keď išla spať, pocítila miernu letargiu. V stredu sa prebudila so slanou chuťou v ústach, za čo mohol sodík. Štvrtok bol najhorším dňom. Opakujúce sa instantné rezance na tanieri jej nevadili, no chýbal jej príjemný pocit plnosti po jedle. Zvyčajne sa tešila, že si k jedlu dopraje pohár červeného jedla, tentokrát bola rada za litre vody, ktorými mohla uhasiť svoj smäd po slanom jedle. 

Následne začala pociťovať prvé výrazné zmeny. Keďže tieto vietnamské polievky sú známe vysokým obsahom sodíka, žena mala úplne vyschnuté ústa, takže vypila oveľa viac vody než obvykle. Cítila sa unavene a malátne a jej mozog pracoval o niečo pomalšie ako normálne. Jednoducho povedané, nevládala rozmýšľať. K tomu sa dostavil nedostatok energie čo i len vstať zo stoličky. Chcela len oddychovať alebo rovno spať. 

Psychické zmeny

Po 7 dňoch bola rada, že sa experiment skončil. Hneď sa vrátila k svojej pôvodnej strave. Cítila sa o niečo lepšie ako v predchádzajúcich dňoch. Po skončení týždňa na instantných rezancoch si s odstupom času všimla viaceré zmeny. Tie sa týkali nielen jej tela, ale i psychiky. Mala nepredvídateľné výkyvy nálad a to, čo by ju za normálnych okolností nenaštvalo, ju teraz priam vytáčalo. Týkalo sa to i drobností. Počas dňa bola veľmi podráždená. 

Hoci sa jej telo na konci týždňa cítilo ako v kóme a na nič nereagovalo, stratila vyše 1 kg i napriek tomu, že prijímala veľké množstvo sacharidov a kalórií. Hoci bola náladová a letargická, stále zvládala svoju každodennú rutinu a obvyklé činnosti okolo domácnosti a rodiny. Zrejme za to môže aj fakt, že si vyberala lepšie instantné rezance, ktorých zloženie bolo znesiteľnejšie. Napríklad mala na tanieri také, ktoré obsahovali pšeničnú múku, boli menej korenisté a niektoré obsahovali aj mäso. Napriek tomu to rozhodne nie je nič, čo by odporúčala na každodennú konzumáciu. 

Vyššie riziko chorôb

Dlhodobá konzumácia instantných rezancov vedie k vysokému krvnému tlaku a je veľká pravdepodobnosť vzniku cukrovky a srdcových chorôb. Štúdia z roku 2017 uverejnená v časopise Nutrition Research and Practice zistila, že častá konzumácia instantných rezancov je spojená s vyšším rizikom kardiometabolických rizikových faktorov, ako sú vyššie hladiny triglyceridov a vyšší krvný tlak.

Hana na záver odporúča, že aj keď nemáte hlboko do peňaženky, môžete si kúpiť také ingrediencie, z ktorých si spravíte chutné a zdravé jedlo. Stačí sa len poobzerať v obchode a určite nájdete niečo lepšie ako instantné rezance. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie jedlo strava instantné rezance

2020-10-13 17:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia