Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborníci upozorňujú, ako NIČÍME účinky POTRAVÍN: Takto zbytočne prichádzame o výživné látky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zdravý životný štýl je veľmi dôležitý najmä teraz, keď celý svet bojuje s koronavírusovou pandémiou. Podľa odborníkov konzumácia správnych druhov potravín môže pomôcť predchádzať chorobám a znížiť tak pravdepodobnosť nakazenia sa Covidom-19.

Medzi najzdravšie potraviny, ktoré by sme si mali denne dopriať, patria ovocie a zelenina. Veľmi dôležitú úlohu však zohráva to, ako ich pripravujeme a konzumujeme. Spôsob zaobchádzania s nimi totiž výrazne ovplyvňuje nutričnú hodnotu jedla.

Čítajte tiež: TRADIČNÁ slovenská potravina s veľkým potenciálom: ZÁCHRANA proti novému KORONAVÍRUSU

Podľa Atlas of Science je to, ako jedlo pripravujeme, rozhodujúce pri zabezpečení jeho výživnosti. Pri nesprávnom zaobchádzaní či varení sa môžu všetky užitočné zložky stratiť alebo ich zostane minimum. Medzi najčastejšie druhy ovocia a zeleniny, ktoré ľudia konzumujú nesprávnym spôsobom patria cesnak, paradajky, brokolica a kiwi.

Cesnak

Obľúbený cesnak obsahuje dôležitý enzým alicín. Zvyčajne ho ošúpeme, nasekáme alebo pretlačíme a vhodíme do panvice. Sila alicínu sa však prejaví iba vtedy, ak je vystavený vzduchu. Preto je potrebné nechať nasekaný alebo prelisovaný cesnak odpočívať 10 minút a až potom ho tepelne upravovať. V opačnom prípade sa pripravujeme o jeho protizápalové a ďalšie užitočné účinky.

Odborníci upozorňujú, ako NIČÍME
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Paradajky 

Väčšina z nás ich konzumuje nesprávne v surovej podobe. Odborníci však uvádzajú, že omnoho väčšiu silu na zdravie majú po tom, ako sa uvaria. Len tak sa uvoľní lykopén, ktorý obsahujú. Výživná hodnota paradajok sa zvyšuje po zahriatí. Vhodné je teda konzumovať ich aj v kečupe či pretlaku, ktoré sú výživnejšie ako surové paradajky. 

Brokolica 

Táto zelenina by sa nemala vyprážať ani variť. Ideálne je konzumovať ju surovú alebo dusenú. Brokolica je bohatá na antioxidanty, vitamín C a protirakovinové zlúčeniny, ktoré sa pri vyprážaní alebo varení strácajú.

Odborníci upozorňujú, ako NIČÍME
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kiwi

Mnoho ľudí toto ovocie pred zjedením ošúpe. V skutočnosti je to však práve šupka, ktorá obsahuje vysoké koncentrácie vitamínu E, folátu a ďalších živín. Odborníci preto odporúčajú konzumovať kiwi aj s kožou. Samozrejme, v prípade, že sú plody chemicky ošetrené, to asi dobrý nápad nebude. Kiwi je však možné dopestovať aj v našich končinách, i keď plody sú menšie ako tie, ktoré kúpime v supermarketoch.

Viac o téme: PotravinyZdravieStravaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9