Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

OLEJ, ktorý dá do poriadku obličky: Rozpúšťa ľadvinové KAMENE a zlepšuje potenciu!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Už po celé stáročia sa používa v Afrike ako prostriedok na rôzne zdravotné problémy a napriek tomu o ňom veľa nevieme. Veľká škoda! Melónový olej je skutočným zázrakom pre ľudské telo. Čím je tak výnimočný?

Olej sa extrahuje z vodných melónov, ktoré sú nadopované množstvom dôležitých látok. Semená sa sušia, opečú a následne prejdú jedným z rôznych spôsobov spracovania. Najlepšou voľbou je lisovanie za studena, teda metódou, vďaka ktorej olej nepríde o cenné látky.

Melónový olej sa používa ako zložka v mnohých kozmetických výrobkoch, ale je aj výborným doplnkom v kuchyni. Prirovnáva sa k „ľahkému oleju“, keďže sa rýchlo absorbuje do pokožky, pričom nezanecháva mastný filter. Hoci je najlepší na priamu konzumáciu, treba si dávať pozor, koľko ho skonzumujete. 

Čítajte tiež: ZLOZVYK pred spaním, kvôli ktorému strácate vlasy: Odpoveď na to, prečo vám vypadávajú!

Čo obsahuje?

Keďže sa vyrába z vodného melóna, pre ľudské telo je nenahraditeľný. Samotný melón obsahuje vyše 90 percent vody, je ľahko stráviteľný, zrýchľuje metabolizmus a nadopuje vás výživnými látkami. Nachádzajú sa v ňom flavonoidy, triesloviny, antioxidanty, vláknina, horčík, sodík, železo, vitamín C a pod. 

Ďalšie zdraviu prospešné látky v oleji:

Kyselina stearová – vyniká čistiacimi účinkami, postará sa o odstránenie nadbytku kožného mazu a chráni vlasy pred poškodením, postará sa o lesklú hrivu.

Kyselina linolová – podporuje spaľovanie tukov, zvyšuje percento svalovej hmoty a hustotu kostných minerálov. 

Mangán – chráni pred cukrovkou, artritídou, podporuje využitie vápnika, fosforu, želena a vitamínu E, je prevenciou pred Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou, taktiež chráni pred vysokým krvným tlakom. 

Fosfor – pozitívne vplýva na kvalitu kostí a zubov, spomaľuje tvorbu obličkových kameňov, podporuje rýchlejšie zrážanie krvi a podieľa sa na správnom fungovaní kostrového svalstva.

OLEJ, ktorý dá do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Účinky melónového oleja

  • Posilňuje imunitu
  • Detoxikuje telo
  • Vhodný na prevenciu prostaty
  • Zlepšuje odolnosť voči infekciám
  • Bráni rozvoju zmien v obličkách, teda rozpúšťa a vymýva hlieny a tým zabráni vzniku obličkových kameňov
  • Dá do poriadku trávenie
  • Odstraňuje zápaly v močovom systéme
  • Znižuje únavu
  • Skvelý proti plešivosti
  • Pomáha pri liečbe benígnych nádorov prsníka
  • Hydratuje a čistí pokožku
  • Chráni pečeň
  • Zlepšuje potenciu

Použitie melónového oleja

Pokožka

Vďaka obsahu minerálnych látok, antioxidantov a kyselín hydratuje suchú pokožku. Dokonca dá do poriadku aj citlivú, ktorá je podráždená. Rýchlo vsiakne do pokožky, dostane sa aj do tých najhlbších vrstiev a nezanechá nepríjemný pocit mastnoty. Možno ním nahradiť aj protivráskové krémy. Antioxidanty v ňom obsiahnuté zvyšujú elasticitu pokožky, vyhladia ju a doplnia výživné látky. Taktiež olej možno použiť ako tonizačnú vodu.

Je vhodný aj na masáž! Pomocou neho sa uvoľnia napäté svaly a vďaka príjemnej vôni si navodíte pocit dokonalej relaxácie. 

Vlasy

Máte poškodené vlasy? Regeneračná maska či šampón z melónového oleja to napraví. Stačí pridať pár kvapiek oleja do šampónu alebo si aplikujte olej na vlhké vlasy a nechajte pôsobiť 20 minút. Následne opláchnite vodou. Melónový olej predstavuje pomoc na suché a polámané vlasy. 

OLEJ, ktorý dá do
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kuchyňa

Melónový olej možno použiť do studenej kuchyne. Dá sa ním ochutiť napr. jogurt, tvaroh, zeleninový šalát, cereálie, studené misy, predjedlá alebo ním možno pokvapkať už hotové teplé jedlo. Tepelné spracovanie sa však neodporúča! Pozor na množstvo, ktoré skonzumujete. Prípustná je max 3-krát denne jedna kávová lyžička oleja. 

Skladovanie

Melónový olej je podobný klasickému oleju, len je trochu redší. Jeho trvanlivosť je až dva roky, pokiaľ ho skladujete vo vhodných podmienkach. Mal by sa nachádzať na tmavom a suchom mieste v tmavých fľašiach, pričom izbová teplota by mala byť do 20 stupňov Celzia. Po otvorení ho treba spotrebovať čo najskôr. 

Kde ho zoženiete?

Melónový olej si môžete kúpiť v rôznych špecializovaných predajniach a e-shopoch so zdravou výživou. Dôležité je vybrať si ten, ktorý neobsahuje žiadne konzervačné a aromatizujúce látky. Malo by ísť o 100% nerafinovaný melónový olej, teda vyrobený technológiou lisovania prvého výlisku semien vodného melóna za studena. 

Viac o téme: OlejZdravieMelónPrevenciaMelónový olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9