SLADKOSŤ z detstva s úžasnými účinkami na telo: RECEPT na pochúťku, z ktorej nepriberiete!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-22 13:00:00

Kto by nemiloval ryžový nákyp. U niektorých pripomína detstvo, iní ho považujú za neoddeliteľnú súčasť kuchyne. Tento sladký ryžový pokrm nielenže výborne chutí, ale má aj iné príjemné benefity, o ktorých mnohí ani len netušia. 

Podobne ako žemlovka a dukátové buchtičky, v súvislosti s ryžovým nákypom mnohým prídu na um školské jedálne. Zatiaľ čo jedny ho milujú, nájdu sa aj tí, ktorým ryža na sladký spôsob nie je pochuti. Ak patríte medzi jeho fanúšikov, je tu skvelá správa. Ryžový nákyp totiž dokáže oveľa viac ako len uspokojiť vaše chúťky. 

Čítajte tiež: ZELENINA, ktorá naštartuje METABOLIZMUS na plné obrátky: Len tieto druhy majú najväčšie účinky na chudnutie!

Zdravší ako iné dezerty

Málokto si uvedomuje, aká je ryža s ovocím výborná kombinácia. Ryža sa považuje za obilninu, ktorá je bohatá na vitamíny skupiny B a obsahuje množstvo minerálnych a stopových prvkov, vrátane fosforu, draslíka a železa. Nájdeme v nej aj menšie množstvo vitamínu A a vitamínu C. Jej prednosťou je fakt, že nespôsobuje nadúvanie, zmierňuje hnačky, odvodňuje a zbavuje telo škodlivých látok. Hodí sa hlavne vtedy, ak chcete schudnúť či udržať si hmotnosť.

Táto sladká pochúťka sa často popisuje ako zdravá alternatíva k mnohým smotanovým dezertom. Určite je lepšou voľbou ako zmrzlina a podobné sladkosti. Oplatí sa spraviť si vlastný ryžový nákyp, čím ušetríte kalórie a podporíte svoje zdravie, keďže budete mať kontrolu nad použitými zložkami. 

Ako by mala vyzerať zdravšia alternatíva?  

Za pomoci prírodných ingrediencií môže byť zdravšou sladkou pochúťkou s menším množstvom kalórií ako iné mliečne maškrty. Dôležité je myslieť na to, aby ryžová kaša neobsahovala veľa zložiek a taktiež treba odhadnúť správny pomer ryže. Určite sa vyhnite konzervantom, umelým dochucovadlám a iným syntetickým chemikáliám. Dajte prednosť klasickým prísadám, ako mlieko, vajcia, med a pod, pričom chuť môžete obzvláštniť pridaním kokosového mlieka, hrozienok, tvarohu či škorice. Hoci ide o zdravšiu voľbu oproti iným tradičným pudingom, konzumujte ju s mierou. 

Recept na zdravý ryžový nákyp

Pripravte sa na dávku zdravia vo forme ryžového nákypu! I v takej tradičnej sladkej dobrote, akú si pamätáme z detstva, možno nájsť také množstvo cenných látok, ktorému sa poteší ľudské telo. Obzvlášť vtedy, ak použijete tie správne ingrediencie. Súčasťou nasledujúceho receptu sú zložky, ktoré majú veľké zdravotné účinky na ľudský organizmus. 

Basmati ryža – patrí medzi najkvalitnejšie na svete. Je rýchlo a ľahko stráviteľná, má nízky glykemický index a je bezlepková. Vhodná pre tých, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu i pre pacientov s vysokým krvným tlakom a vysokým cholesterolom. 

Tvaroh – nezaťažuje žalúdok, prispieva k zníženiu pálenia záhy a bolestí žalúdka vďaka vysokému obsahu vápnika. Je zdrojom horčíka, ktorý podporuje biochemické reakcie, hrá úlohu pri udržiavaní hladiny cukru v krvi, zabraňuje zápche, infarktu i migréne. 

Ako na to? 

Ryža: 

  • 2 PL medu
  • 1 a pol šálky basmati ryže
  • 1 PL kokosového oleja
  • 2 šálky akéhokoľvek mlieka
  • 2 odmerky (60 g) proteínového prášku
  • 1 ks vajce
  • 3 ks vaječného bielku

Ovocie:

  • 1 ks banán
  • 1 ks jablko
  • 2/3 šálky sušených hrozienok

Vrch ryžového nákypu:

  • 2 PL kokosového cukru
  • 1 šálka jemného odtučneného tvarohu
  • Mletá škorica na chuť

Postup:

Prepláchnite ryžu pod tečúcou vodou a pridajte mlieko s vodou. Varte ryžu za občasného miešania približne 25 minút, až vám z toho vznikne hustá kaša. Primiešajte do uvarenej ryže med, kokosový olej, proteínový prášok a nechajte vychladnúť. Zatiaľ si môžete z 3 vaječných bielkov vyšľahať sneh. Do ryže vmiešajte jedno vajce a následne opatrne tuhý sneh. 

Hrozienka zalejte teplou vodou a nechajte tak odpočívať 10 minút. Jablko nakrájajte na menšie kocky a banán na kolieska. Rúru si predhrejte na 180 stupňov Celzia a plech vyložte papierom na pečenie. Vylejte na ňu ½ ryžovej zmesi, na to poukladajte ovocie s hrozienkami a troškou škorice. Následne vylejte zvyšnú ryžovú kašu. Pečte približne 40 minút. Na vrch ryžového nákypu dajte tvaroh a posypte kokosovým cukrom. Prípadne môžete pridať ešte iné ovocie, napr. čučoriedky alebo maliny. Zdravý ryžový nákyp je na svete, dobrú chuť!

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sladkosť ryža recept ryžový nákyp

2020-06-22 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia