Namiesto potešenia trápenie: 4 tipy bolestí pri sexe, o ktorých by už mal vedieť lekár!

Zdroj: gettyimages.com
2020-06-21 15:00:00

Bolesť pri sexe je témou, o ktorej neradi rozprávame. Ide pritom o bežnú vec, s ktorou sa stretne asi každý muž či žena. U žien je to však častejšie. Nemusí ísť o nič vážne, no ak pociťujete pri pohlavnom styku nepohodlie častejšie, zdôverte sa gynekológovi.

Bolesť pri sexe v určitom období života zažijú tri zo štyroch žien. Podľa prieskumu publikovaného v Mayo Clinic Proceedings môže tento problém nastať kedykoľvek, ale najčastejšie sa s ním stretávajú ženy pred alebo počas menopauzy, keď klesajúca hladina estrogénu vedie k vaginálnej suchosti a podráždeniu. Ďalším z dôvodov môže byť endometrióza, ktorá patrí k najčastejším ochoreniam žien vo veku medzi 20 až 35 rokov a prejavuje sa bolesťami panvy, ako sa uvádza na womansday.com

Čítajte tiež: Neviete schudnúť? Efektívne vytrénovanie metabolizmu na vysoké spaľovanie tukov podľa odborníka!

Mnoho žien aj pri bolestivom sexe mlčí a snaží sa to „prežiť“. Výsledkom je vyhýbanie sa intímnym chvíľam, čo vedie neraz k odcudzeniu partnerov. Pritom by väčšinou stačilo informovať o problémoch gynekológa a vhodne zvolená liečba môže váš sexuálny život úplne zmeniť. Toto sú  štyri prípady, kedy by ste nemali s návštevou odborníka otálať.

1. Keď nepomáha ani lubrikant

Lubrikanty alebo vaginálne zvlhčovače sú často prvou voľbou, keď sa sex stáva nepohodlným. 

„Bolestivý pohlavný styk je veľmi často spôsobený vaginálnou suchosťou," hovorí gynekologička Arianna Sholes-Douglasová.

Ak sa situácia nezlepší ani po aplikácii lubrikantu, je to podľa nej dôvod navštíviť lekára. Vaginálnu suchosť môžu vyvolať nielen hormonálne zmeny, ale aj dojčenie, niektoré lieky či dokonca stres alebo depresie.  

2. Bolesť je sprevádzaná krvácaním

U žien, ktoré ešte nie sú v menopauze a pravidelne menštruujú, sa môže niekedy po sexe objaviť bezbolestné špinenie. Ak je však krvácanie alebo špinenie sprevádzané bolesťou, to je iná situácia. Dôvodom môže byť poranenie vaginálneho tkaniva pri sexe, ak trpíte intenzívnou vaginálnou suchosťou. Špinenie a bolesť po pohlavnom styku môžu mať na svedomí aj  sexuálne prenosné infekcie, ako sú chlamýdie alebo kvapavka.

U žien v menopauze je akékoľvek vaginálne krvácanie, či už po sexe alebo aj kedykoľvek inokedy, dôvodom na neodkladnú návštevu gynekológa. Môže to byť príznak vážnych zdravotných problémov, ktoré treba začať hneď riešiť.

3. Bolestivé močenie po sexe

Cítite svrbenie alebo pálenie, keď močíte? Je dosť pravdepodobné, že trpíte kvasinkovou infekciou alebo bakteriálnou vaginózou (bežná bakteriálna infekcia, ktorá spôsobuje nerovnováhu medzi dobrými a zlými baktériami vo vagíne). O tom, či stačí použiť krém alebo je potrebné predpísať antibiotiká, musí rozhodnúť lekár. 

Nie vždy je však vinníkom infekcia. Bolesť, ktorá sa objaví pri sexe alebo pri močení po pohlavnom styku, môže byť príležitostne spôsobená adhéziou klitorisu – zaseknutím laloku kože nad klitorisovou žľazou. Podľa štúdie časopisu Sexual Medicine hovoríme o klitorise „s kapucňou“, ktorý môže spôsobiť to, že sex je bolestivý alebo sa v ňom zachytia baktérie, ktoré môžu mať na svedomí vaginálnu infekciu. Pomôže jednoduchá operácia.

4. Bolesť je intenzívna alebo dlhotrvajúca

Ak bolesť nie je sprevádzaná inými príznakmi, no cítite ju ako nepohodlnú, aj v tom prípade je úplne v poriadku navštíviť s týmto problémom gynekológa. Ak sú prítomné aj viditeľné lézie (ranky) alebo bolesť sprevádza abnormálny výtok, neváhajte. 

Na druhej strane, mierna bolesť, ktorá sa pri sexe objaví len občas, by nemala byť dôvodom na obavy či paniku. Môžete to však pri gynekologickej prehliadke bez ostychu spomenúť. 

Nečakajte, kým sa lekár spýta na bolesť

Väčšina lekárov predpokladá, že ak máte problémy, zdôveríte sa s nimi. Bežná gynekologická prehliadka nemusí niečo také, ako je bolesť pri sexe, odhaliť. Rozpaky nechajte doma, hovoriť v gynekologickej ambulancii o problémoch spojených so sexom je úplne normálne. Ak sa vám rozhovory na túto tému s vaším súčasným gynekológom zdajú nepríjemné alebo nedostávate odpovede, zmeňte ho. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sex bolesti

2020-06-21 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/az

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia