Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Sladký omyl, na ktorý dopláca telo: Toto prírodné sladidlo nie je moc zdravšie ako cukor!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ani zďaleka nejde o zdravú potravinu! Hoci čistý javorový sirup je lepšou voľbou ako výrobky plné umelých prísad, rozhodne ho nemožno zaradiť medzi zdraviu prospešné produkty. Ako je to možné?

Javorový sirup je vyrobený z miazgy javorov. Varením sa miazga zbaví vody a výsledkom je zvýšená koncentrácia cukru. Následnou karamelizáciou vznikne sirup so sladkou chuťou. Pravý javorový sirup spoznáte podľa javorovej chuti s náznakmi karamelu, vanilky a slivky. Náhrady javorového sirupu sú len sladké a ich aróma je umelá, ako sa uvádza na webe spotrebiteľského magazínu dTest

Čítajte tiež: 8 chýb, kvôli ktorým máte rozšírené póry: Skoncujte so zbytočným poškodzovaním si pleti!

Javorový sirup ako pridaný cukor

V porovnaní s inými výrobkami plnými rôznych umelých prísad je voľba javorového sirupu opodstatnená. Čo sa týka stravovania, možno ho zaradiť do kategórie pridaných cukrov, čo by malo byť uvedené aj v nutričných tabuľkách potravín, v ktorých sa vyskytuje, ako napr. v cereálnych tyčinkách alebo musli. Inak je to však v USA, ako potvrdila spotrebiteľská organizácia Consumer Reports. 

Nová vyhláška mala v USA zaradiť javorový sirup, med a pod. medzi pridané cukry v nutričných tabuľkách. Avšak, výrobcovia javorového sirupu a medu vyjadrili obavy, že spotrebitelia by si mohli mylne myslieť, že sa jedná o obyčajný cukor či iné podobné sladidlá a neuvedomia si, že v potravine je tiež med alebo sirup, ktoré nevyžadujú ďalšie sladenia a sú prírodnými produktmi. Úrady prijali námietky, ale s jedným upozornením. Výrobcovia musia na obale vždy uviesť percentuálny podiel odporúčanej dennej dávky cukrov, ktorý ich produkt dodáva telu. 

Sladký omyl, na ktorý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Javorový sirup tiež obsahuje riboflavín, vápnik, zinok a draslík. Tieto látky však nájdeme aj v iných potravinách, v ktorých sa nenachádza až toľko cukru. 

Správne skladovanie

Ako uvádzajú testy Consumer Reports, by sa nemalo súdiť o kvalite javorového sirupu podľa jeho ceny. Hoci sú väčšie balenia výhodné, je nutné zvážiť dobu, za ktorú ich spotrebujeme. Na rozdiel od medu sa javorový sirup môže pokaziť, čo spoznať podľa plesní. Preto by sa mal po tvorení skladovať v chladničke najdlhšie jeden rok, pričom neotvorené balenie vydrží v chlade do dvoch rokov. Chcete si vychutnať jeho chuť? Konzumujte ho pri izbovej teplote.

Podobne ako iné sladidlá, javorový sirup je cukor, no ak je správne skladovaný a konzumovaný s mierou, nikomu neuškodí. 

Viac o téme: ZdravieCukorJavorový sirupPpotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9