Palivo pre telo a záchrana pre upchatý nos: Prečo vymeniť kokosový olej za toto maslo!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-15 15:00:00

Maslo je síce bežnou potravinou v kuchyni, no niektorí ľudia ho však kvôli intolerancii nemôžu jesť. Riešením je pre nich ghee. Ide o prepustené maslo, ktoré na rozdiel od toho bežného má vynikajúce výživové vlastnosti a pozitívne účinky na zdravie človeka.

Ghee maslo pochádza z Indie, ale s obľubou ho používajú aj v južnej Ázii a na Strednom východe.

Čo je ghee?

Ide o maslo, ktoré sa vyrába z kravského mlieka. Obsahuje vitamin E,C, niacin, minerály, sodík, fosfor, horčík, železo, či vápnik. Je vhodnou potravinou pre tých, ktorí nemôžu konzumovať mliečne výrobky, pretože neobsahuje laktózu, ako sa píše na food.ndtv.com. Je vhodné na pečenie aj vysmážanie. Používaním ghee masla posilníte svoj imunitný systém. 

Čítajte tiež: Diétny trik alebo omyl? TOTO spraví jedenie po šiestej hodine večer s našimi telesnými orgánmi!

Napomáha tráveniu, znižuje cholesterol, posilňuje funkciu mozgu, nervovú sústavu, zlepšuje pamäť,” vymenovala výhody ghee dietologička Shilpa Arora.

Podľa nej má regeneračné schopnosti, využíva sa pri liečení nervových ochorení, pri bolestiach hlavy, astmy, reumy, či bolesti kĺbov. Ak vás trápia suché pery, alebo pokožka, je tým najlepším liekom. Zabraňuje tvorbe rakovinových nádorov. Ghee pozostáva z vitamínov rozpustných v tukoch, ktoré pomáhajú pri chudnutí. 

“Zároveň zohráva kľúčovú úlohu pri vyrovnávaní hladiny hormónov. Ghee má tiež vysoký bod tepla, ktorý mu bráni v produkcii voľných radikálov, ktoré poškodzujú funkciu buniek,” dodala doktorka Arora.

Aké sú zdravotné výhody masla ghee?

1. Zohreje vás zvnútra

Ghee je neoddeliteľnou súčasťou indickej kuchyne. Podľa Ajurvédy vám jedlá pripravené na tomto masle zahrejú celé telo a chlad vás neoslabí. Používanie ghee je preto vhodné najmä v zimných mesiacoch.  

2. Na upchatý nos

Keď máte upchatý nos, nie je to nič príjemné. Cítite sa zle, máte problémy s dýchaním, často sa k tomu pridružia bolesti hlavy, vyčerpanie. Ajurvédski odborníci odporúčajú, aby ste si v takomto prípade každé ráno nakvapkali do nosných dierok niekoľko kvapiek ghee. Zaručujú, že sa vám istotne uľaví, pretože ghee putuje až do krku a stiahne infekciu. Uistite sa, že ghee je čisté a má vlažnú teplotu.

3. Dobrý zdroj energie

Ghee je dobrým zdrojom energie. Obsahuje mastné kyseliny so stredným a krátkym reťazcom, z ktorých napríklad kyselina laurová má silné antimikrobiálne a protiplesňové účinky.

4. Dobré tuky

Snažíte sa schudnúť? Začnite pri varení používať ghee, pôjde vám to rýchlejšie. Hoci sa pri znižovaní hmotnosti odporúča, aby ste sa vyhli tukom, alebo ich dokonca vylúčili, môže vám to skôr ublížiť, ako prospieť. Tuky, sacharidy a bielkoviny sú tri makronutrienty, ktoré sú nevyhnutné na udržanie zdravého života. Odstránenie akejkoľvek skupiny potravín z našej stravy nie je riešením ako schudnúť. Vyvarujte sa všetkých zlým tukov v hranolkách, hamburgeroch a spracovaných výrobkoch a vyberte si lepšiu alternatívu. V tomto prípade je to ghee. Energia z mastných kyselín napomáha spaľovaniu tukov a telo ich premení na palivo.

5. Podporuje črevné zdravie

Ghee podporuje trávenie, činnosť žalúdka, žlčníka, chráni pečeň, zrýchľuje metabolizmus. Máte ťažkosti s pohybmi čriev? Ghee vás môže zachrániť. Je účinným liekom na zápchu.

6. Zdravie srdca

Konzumácia ghee napomáha správnemu fungovaniu kardiovaskulárneho systému. Vďaka nemu udržíte svoje cievy a srdce zdravé. Okrem toho má pozitívny vplyv na zníženie cholesterolu. Látky v ňom obsiahnuté zlepšujú krvný obeh.

7. Skvelé pre pleť

Ghee je od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou rôznych rituálov v starostlivosti o krásu. Mastné kyseliny, ktoré obsahuje, pôsobia ako výživný prostriedok, ktorý robí zázraky so suchou pokožkou. Ghee je vhodné pre všetky typy pleti. Indovia ho v kozmetike používajú pri zápaloch, opuchoch, či spálenej pokožke.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie maslo prevencia potravina ghee maslo

2020-02-15 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia