Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Berte goji s rezervou: Prečo by sme mali byť opatrní s konzumáciou plodov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ide o módnu vlnu tlačenú marketingom, alebo sú goji naozaj všeliekom? Hoci sa odpoveď dozvieme zrejme o pár rokov, nezaškodí vedieť o nich pár faktov, ktoré ukazujú, že nejde až o takú „svätú“ superpotravinu, ako sa na prvý pohľad zdá.

V posledných rokoch sa goji radia k potravinám, ktoré dokážu doslova zázraky s naším telom! Ide o sušené plody kustovnice čínskej, ktorá vyzerá ako veľký ostnatý krík s previsnutými vetvami. Jej pôvod je z Himalájí a Mongolska, no v súčasnosti sa pestuje v mnohých krajinách sveta. Hoci najchutnejšie sú čerstvé, u nás sú najrozšírenejšie sušené. Neobsahujú veľa ovocného cukru, preto sú po vysušení tvrdé a chuťovo pripomínajú niečo medzi šípkou, brusnicou a hrozienkami.  

Čítajte tiež: Veľký omyl o srdcovej frekvencii: Normálny tep sa u ľudí veľmi líši!

Čím sú výnimočné? 

Goji obsahujú veľa bielkovín, 18 aminokyselín, 21 stopových prvkov a nechýbajú ani karotenoidy a antioxidanty. Sú cenným zdrojom vitamínov ako vitamíny C, skupiny B a E. Čo sa týka minerálov, obsahujú hlavne železo, zinok, meď, vápnik, selén a pod. Práve táto zmes výživných látok robí z nich superpotravinu s prospešnými účinkami na ľudské telo. 

Antioxidanty sa postarajú o zdravie pokožky a stopové prvky ochránia pred rakovinou. Po konzumácii goji očakávajte aj lepší tráviaci systém i zlepšenú sexuálnu činnosť! Budete mať krásnu hrivu, zdravé kosti i svaly. Aby toho nebolo málo, goji majú protizápalový účinok, takže účinne bojujú proti plesniam a bacilom a taktiež majú pozitívny vplyv na srdce a celý kardiovaskulárny systém. 

Vedľajšie účinky

Na prvý pohľad sa zdá, že tu skutočne máme superpotravinu s mnohými zdravotnými benefitmi na ľudské telo. Avšak, podobne ako pri iných liečivých rastlinách, aj kustovnica čínska a jej plody goji by sa mali konzumovať v primeranom množstve. V opačnom prípade hrozia nežiaduce účinky. Čítate dobre, týka sa to aj tejto superpotraviny. Ak budete užívať príliš veľa goji, môžu vás nepríjemne prekvapiť tráviace problémy a nevoľnosť. Môže sa vyskytnúť aj alergická reakcia na niektoré obsahové látky!

Pozor na interakcie s liekmi

Tak ako iné potraviny a bylinky aj kustovnica čínska má nejaké vedľajšie účinky. Vyhnúť by sa jej mali hlavne tí, ktorí majú nízky krvný tlak. Samotné goji totiž znižujú krvný tlak, takže váš stav by sa mohol ešte viac zhoršiť. Pozor aj na kontraindikáciu užívania liekov na cukrovku, krvný tlak alebo riedenie krvi súčasne s konzumáciou goji. Neodporúča sa tiež dať si goji na tanier počas hnačky alebo ochorenia s vysokou horúčkou. 

Treba si dávať pozor na goji aj počas tehotenstva. Obzvlášť vtedy by mali byť ženy obozretné a neužívať veľké množstvo, hoci pár plodov by nemuselo ublížiť. No načo riskovať? Goji môže stimulovať maternicu, čoho výsledkom môžu byť komplikácie počas gravidity. Na druhej strane, môže zmierniť rannú nevoľnosť. Hoci to nie je jednoznačné, najlepšie je poradiť sa s lekárom. 

Berte goji s rezervou:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kto by mal zvážiť konzumáciu goji:

  • Tí, ktorí majú problémy so zrážanlivosťou krvi alebo užívajú lieky na zrážanlivosť krvi
  • Diabetici alebo pacienti, ktorí užívajú lieky na cukrovku
  • Ak máte problémy s krvným tlakom alebo užívate lieky na krvný tlak
  • V tehotenstve alebo počas dojčenia
  • Deti do 18 mesiacov by ich nemali užívať vôbec

Aké množstvo je bezpečné?

Denná dávka goji by nemala presiahnuť 28 g, čo je približne 30 bobuliek. Toto je optimálne množstvo, ktorým si doplníte výživné látky. Na druhej strane, hoci obsahuje veľa vitamínov a minerálov, ktoré robia z goji zdravú potravinu, zatiaľ sa nerealizovala žiadna štúdia, ktorá by proklamované účinky plodov kustovnice čínskej ako zázračnej potraviny skutočne potvrdila. 

Viac o téme: ZdraviePrevenciaKustovnica čínskaGojiPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9