8 chýb, kvôli ktorým máte rozšírené póry: Skoncujte so zbytočným poškodzovaním si pleti!

Zdroj: gettyimages.com
2020-02-18 06:00:00

Kto by nechcel mať krásnu, čistú, žiarivú pleť? Najčastejší dôvod prečo sa váš sen nemôže naplniť je ten, že máte upchaté póry. Tie sa upchávajú vtedy, keď je pleť vystavená prudkým zmenám vzduchu, alebo prachu.

Upchaté póry sa najčastejšie objavujú v takzvanej T –zóne. Nečistoty, ktoré sa dostanú z ovzdušia do pórov zoxidujú a na tvári sa objavia hnedé, alebo čierne bodky. Príčinou vzniku môže byť aj nahromadený kožný maz, alebo zápal na koži. Aby ste sa bodiek zbavili, mali by ste sa o svoju pleť starať. Pozor, niekedy však prílišná starostlivosť prináša viac škody ako úžitku. Ako sa píše na brightside.me, každodenné kozmetické postupy a zvyky vedia poškodiť póry viac, ako by ste si dokázali predstaviť.

Čítajte tiež: Hriech, ktorý nemusí uškodiť: Mýtus o spracovaných potravinách, ktorý vám otvorí oči

8 príčin prečo sa vám upchávajú póry:

1. Časté používanie zmatňujúcich papierikov

Zmatňujúce papieriky sú skvelým pomocníkom, ktorý dokáže absorvovať kožný maz bez toho, aby ste si pokazili make-up. Stačí, keď si papierik priložíte k tvári a jemne pritlačíte. Oceníte to najmä v letných mesiacoch, kedy sa viac potíte a aj pleť je viac mastná. Pozor však na ich časté používanie, môžete svojej tvári ublížiť. Zdravá pleť, ako aj pokožka potrebuje tenkú vrstvú mazu, ak ju budete stále odstraňovať, póry budú produkovať viac a viac mastnoty a vaše póry sa upchajú.

2. Silno vytláčate čierne bodky a vyrážky

Ak máte nutkavú potrebu svoje vyrážky vytláčať, mali by ste to robiť aspoň správnym spôsobom. Vaše ruky musia byť čisté a miesto dezinfikované pred aj po zákroku. Na pokožke sa nachádza množstvo baktérií, ktoré sa môžu zaniesť do miesta po vytlačenom pupienku. Zasiahnu vnútorné vrstvy pokožky, podráždenie sa môže rozšíriť do okolia, dokonca na mieste môžu vzniknúť jazvy.

3. Príliš často používate píling

Píling je v kozmetike veľmi dôležitý. Pomáha odstraňovať nečistoty, odumreté kožné bunky a prebytočný maz, ktorý upcháva póry. Nemali by ste to s ním ale preháňať. Vašej pokožke bude stačiť, ak ho použijete jeden až dvakrát za týždeň. Nadmerné používanie môže vašu pleť vysušiť, póry sa otvoria a absorbujú prach z okolia.

4. Nestaráte sa o suchú pokožku

Aby vaša pleť bola zdravá, nemala by byť mastná, no nesmie byť ani príliš suchá. Suchá pokožka je náchylná na vznik vrások, skôr stárne, póry na tvári sú väčšie. Zachrániť ju môže vhodné tonikum a správne zvolený krém na suchý typ pleti. Tieto prípravky používajte denne, vaša pleť sa vám poďakuje.

5. Používate produkty na zmenšenie pórov

Na trhu sa nachádza mnoho výrobkov, ktoré zaručujú hebkú pokožku. To, čo je ale dobré pre telo, pleti nemusí vyhovovať. Kakaové maslo, kokosový olej alebo lanolínový krém majú tendenciu zmenšiť, ale zároveň upchávať póry. Na pleti sa objavia škvrny, vyrážky, pretože špina sa nemá ako dostať z pórov von. Prednosť by ste mali dať výživným krémom, ktoré dodajú pleti dôležité látky pre jej pružnosť.

6. Príliš často si upravujete make-up

Počas dňa váš make-up stráca na sile a intenzite. Je preto prirodzené, že niekoľkokrát za deň siahnete po púdri a tvár prepudrujete, aby ste jej prinavrátili sviežosť. Nerobte to však príliš často. Priveľká vrstva púdru sa zmieša s nečistotami z ovzdušia a s prirodzeným mazom upchá póry. Pleť bude živnou pôdou pre vznik akné.

7. Jete nevhodné potraviny

Ak máte problematikcú pleť, mali by ste sa zamyslieť nad tým, či vaše problémy nespôsobuje jedlo, ktoré konzumujete. Mliečne výrobky, alkohol, príliš sladké, korenisté alebo vyprážané jedlá môžu spôsobiť, že sa na vašej tvári objavia nepekné, zapálené vyrážky. Upravte svoj jedálniček, začnite sa stravovať zdravo a už po pár dňoch uvidíte, čo to urobí s vašou pleťou.

8. Nepoužívate ochranu pred slnkom

Ak sa pred slnkom nechránite dostatočne, vaša pokožka trpí. Môže dôjsť k jej hrubnutiu, úbytku kolagénu, elastínu a vody, tkanivá sa zmenšia, póry sa roztiahnu. Bez opaľovacieho krému by ste nemali vychádzať z domu. Ochráni vašu pleť.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie pokožka chyby póry

2020-02-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia