Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Napodobňuje inzulín a pomáha v boji proti HIV: Škoricový čaj šokuje svojimi účinkami na telo

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Upokojuje a zahreje v zimnom období. To však nie je ani zlomok toho, čo dokáže škoricový čaj. Na prvý pohľad obyčajný nápoj, no v skutočnosti ide o jeden z najzdravších čajov, ktorý sa postará o zdravý organizmus. Jeho účinky sú vedecky podložené!

Škoricový čaj sa vyrába z vnútornej kôry stromu. Počas sušenia sa skrúti do roliek, čím sa vytvárajú tyčinky škorice. Tieto tyčinky sa ponoria do vriacej vody, alebo sa pomelú na prášok, ktorý stačí zaliať vodou. Nápoj má množstvo prospešných látok, vrátane chudnutia, zlepšenia zdravia srdca, zmiernenia menštuačných kŕčov či zníženia zápalu v tele.

Čítajte tiež: Prečo by ste sa nemali vykašľať na spánok: Zanechá stopy v mozgu, ktoré vás okradnú o spomienky!

Pozrite sa, ako škoricový čaj pôsobí na telo:

Naložený antioxidantmi

Škoricový čaj obsahuje veľa zdraviu prospešných antioxidantov. Ide o látky, ktoré bojujú proti oxidácii spôsobenej voľnými radikálmi. Tieto radikály sú molekuly poškodzujúce vaše bunky a prispievajú k chorobám, ako je cukrovka, rakovina a srdcové choroby. Škorica je obzvlášť bohatá na polyfenolické antioxidanty. Štúdia porovnávajúca antioxidačnú aktivitu 26 korenín uviedla, že škoricu prevyšujú iba klinčeky a oregano!

Výskum navyše ukazuje, že škoricový čaj môže zvýšiť celkovú antioxidačnú kapacitu (TAC), čo je miera množstva voľných radikálov, s ktorými môže vaše telo bojovať.

Znižuje zápal a môže zlepšovať zdravie srdca

Štúdie naznačujú, že zlúčeniny v škorici môžu znižovať príznaky zápalu. To môže byť prospešné, ak sa predpokladá, že zápal je príčinou mnohých chronických chorôb vrátane srdcových.

Štúdie tiež uvádzajú, že škorica môže u niektorých jedincov znižovať krvný tlak, ako aj hladiny triglyceridov a LDL (zlého) cholesterolu. Aby toho nebolo málo, môže zvýšiť hladiny HDL (dobrého) cholesterolu, ktorý pomáha zlepšovať zdravie srdca odstránením prebytočného cholesterolu z krvných ciev.

Napodobňuje inzulín a pomáha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

prehľadu 10 štúdií vyplýva, že konzumácia len 120 mg škorice - menej ako 1/10 čajovej lyžičky - každý deň môže postačovať na to, aby ste mohli ťažiť z týchto výhod.

Najmä jeden druh škorice Cassia obsahuje veľké množstvo prírodných kumarínov, čo je skupina zlúčenín, ktoré pomáhajú predchádzať zúženiu krvných ciev a poskytujú ochranu pred krvnými zrazeninami. Nadmerný príjem kumarínov však môže znížiť funkciu pečene a zvýšiť riziko krvácania, preto treba škoricu konzumovať s mierou. 

Znižuje hladinu cukru v krvi

Škorica poskytuje silné antidiabetické účinky tým, že znižuje hladiny cukru v krvi. Zdá sa, že toto korenie pôsobí podobným spôsobom ako inzulín, čo je hormón zodpovedný za uvoľňovanie cukru z krvného obehu do tkanív. Okrem toho môžu zlúčeniny nachádzajúce sa v škorici ďalej prispievať k znižovaniu hladiny cukru v krvi znižovaním rezistencie na inzulín.

Škorica môže tiež pomôcť spomaliť odbúravanie sacharidov v čreve, čím zabráni zvyšovaniu hladiny cukru v krvi po jedle. Väčšina štúdií zaznamenala výhody, keď ľudia užívali koncentrované dávky v rozsahu od 120 mg do 6 gramov práškovej škorice. Existujú však dôkazy, že škoricový čaj môže tiež priniesť výhody znižujúce hladinu cukru v krvi. 

Podporuje chudnutie

Škoricový čaj sa často ponúka ako pomoc pri chudnutí niekoľko štúdií spája príjem škorice so stratou tuku alebo so znížením obvodu pása. 

Avšak len málo z týchto štúdií dokázala rozlíšiť stratu tuku a stratu svalov, čo sťažuje priraďovanie účinkov chudnutia iba škorici. Jediná štúdia, ktorá sledovala tieto faktory uvádza, že účastníci stratili 0,7% tuku a získali 1,1% svalovej hmoty po tom, čo si dali 5 čajových lyžičiek (10 gramov) škoricového prášku denne po dobu 12 týždňov. Takéto veľké množstvá škorice však môžu obsahovať nebezpečne vysoké množstvá kumarínu. Pri nadmernom požití môže táto prírodná zlúčenina zvýšiť riziko krvácania a spôsobiť alebo zhoršiť ochorenie pečene. To platí najmä pre škoricu Cassia, ktorá obsahuje až 63-krát viac kumarínu ako škorica Ceylon.

Škorica je zdravá, no
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Odstraňuje baktérie a huby

Škorica má niektoré silné antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Napríklad jeden výskum ukazuje, že cinnamaldehyd, hlavná aktívna zložka v škorici, zabraňuje rastu rôznych baktérií, húb a plesní. Patria medzi ne bežné baktérie Staphylococcus, Salmonella a E.coli, ktoré môžu spôsobiť choroby. Antibakteriálne účinky škorice môžu okrem toho pomôcť znížiť nepríjemný dych a zabrániť zubnému kazu.

Môže zmierniť menštruačné kŕče a iné príznaky PMS

Škoricový čaj je výborný aj na niektoré menštruačné príznaky! Jedna štúdia poskytla ženám 3 gramy škorice alebo placebo každý deň počas prvých 3 dní menštruačného cyklu. Ženy v skupine, ktoré konzumovali škoricu zažili výrazne menšiu menštruačnú bolesť ako ženy, ktorým bolo podané placebo.

V inej štúdii dostali ženy prvé 3 dni po menštruačnom cykle 1,5 g škorice, liek na úľavu od bolesti alebo placebo. Ženy v skupine so škoricou hlásili menšiu menštruačnú bolesť ako ženy, ktoré dostávali placebo. Liečba škoricou však na zmiernenie bolesti nebola taká účinná ako liek na úľavu od bolesti.

Existujú tiež dôkazy, že škorica môže počas menštruácie žien znížiť menštruačné krvácanie, frekvenciu zvracania a nevoľnosť.

Ďalšie prínosy

  • Bojuje proti starnutiu pleti – podporuje tvorbu kolagénu a zvyšuje elasticitu a hydratáciu pokožky.
  • Má protirakovinové účinky – podľa jedného výskumu môžu výťažky zo škorice zabiť určité typy rakovinových buniek vrátane rakovinových buniek kože.
  • Pomáha zachovať funkciu mozgu – chráni mozgové bunky pred Alzheimerovou chorobou a zlepšuje motorické funkcie u pacientov s Parkinsonovou chorobou.
  • Môže pomôcť v boji proti HIV – štúdia ukazuje, že výťažky zo škorice môžu pomôcť v boji proti najbežnejšiemu kmeňu vírusu HIV u ľudí.
  • Znižuje prejavy akné - extrakty zo škorice môžu bojovať s baktériami, ktoré spôsobujú akné.

Ako pripraviť škoricový čaj?

Príprava škoricového čaju nie je zložitá. Najjednoduchšie je jednoducho pridať 1 čajovú lyžičku mletej škorice do 1 šálky prevarenej vody a premiešať. Ak máte škoricové tyčinky, ponorte ich do vriacej vody a nechajte tak po dobu 10-15 minút. 

Viac o téme: ČajZdravieŠkoricaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9