Nenápadný signál, ktorým telo kričí o pomoc: Takto zistíte, kedy už prestať so sladkým!

Zdroj: gettyimages.com
2020-01-13 11:30:00

Jedny si raz za čas doprajú nejakú maškrtu, iní nevedia bez sladkosti vydržať čo i len jeden deň. Každý vie, že ide o biely jed, ktorý telu príliš neprospieva. Okrem priberania môže váš organizmus kričať SOS kvôli nadmernej spotrebe cukru aj spôsobom, ktorý by ste nečakali!

Hoci prvým znamením, že tých sladkostí bolo dosť, je bezpochyby priberanie, je tu aj iný prejav, ktorý môžete spozorovať na svojom tele. Pozrite sa na svoje kĺby! Podľa webmd.com konzumácia veľkého množstva sladkostí zhoršuje bolesť kĺbov z dôvodu zápalu, ktorý spôsobujú. Štúdie navyše ukazujú, že spotreba cukru môže zvýšiť riziko vzniku reumatoidnej artritídy.

Čítajte tiež: Pridaná hodnota bežného lieku proti bolesti: S týmto účinkom Aspirínu nikto nerátal

Čo sa deje v našom tele? 

Niekedy si to neuvedomujeme, kedy máme dosť. Tá sladká chuť sa nám rozplýva na jazyku, jednoducho jej nevieme odolať. Keď si povieme, že so sladkosťami nadobro skončíme, zakaždým to skončí rovnako. O 3 dni držíme v ruke čokoládu, ktorá skončí v žalúdku. Je to nekonečný kolotoč boja s chuťovými bunkami. Čím to je, že dochádza k tomuto kolotoču?

Sladkosti sú zložené z cukrov, ktoré dokáže naše telo rýchlo spracovať, preto máme o chvíľu na niečo podobné znova chuť. Pri konzumácii sladkých jedál sa nám do tela uvoľňuje väčšie množstvo dopamínu, ktorý sa uvoľňuje aj u tých, ktorí užívajú návykové látky ako drogy. Tak ako drogy, aj cukor je návykový a spôsobuje závislosť. Čím viac sladkostí zjete, tým väčšiu chuť na ne máte.

Nebezpečné znamenie

Niekedy nám však cukor môže doslova prerastať nad hlavu! V tom prípade sa na tele môžu objaviť signály, ktorými telo kričí o pomoc, že je toho cukru už príliš veľa! Prvým znamením je spomínané rýchle priberanie na hmotnosti, ďalej únava, pokazené zuby, kožné problémy, atď. Málokto však vie, že sa príliš veľký príjem cukru môže prejaviť na kĺboch!

Bolia vás často svaly? Spozorovali ste, že v poslednom čase nedokáže robiť pohybové úkony, ktoré boli pre vás úplne bežné? Ide o alarm, ktorým sa vás snaží telo upozorniť na veľkú konzumáciu cukru. Vo vašom tele totiž dochádza k výraznému oslabeniu imunity. Sú za to zodpovedné bunky, ktoré vylučujú do krvi správy o zápale pokúšajúce sa rozložiť pokročilé glykačné produkty alebo proteíny na glukózovú molekulu. Výsledkom týchto procesov môžu byť ochorenia, ako je artritída, zákal, srdcové ochorenia a iné zdravotné problémy.

Fotogaléria


Tagy:
chudnutie sladkosti priberanie

2020-01-13 11:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia