Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pridaná hodnota bežného lieku proti bolesti: S týmto účinkom Aspirínu nikto nerátal

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vyhýbate sa liekom a snažíte sa ich užívať v čo najnižšej možnej miere? Zdá sa, že minimálne pri tomto jednom lieku by ste to robiť nemali a v rámci prevencie si ho v malých množstvách sami predpísať.

Podľa odborníkov je priam „zázračným“ liekom Aspirín, ktorého užívanie môže znížiť riziko úmrtia na rakovinu vďaka jeho protizápalovým účinkom! Štúdia naznačuje, že ideálne je užívať ho trikrát týždenne a viac. Štúdia bola publikovaná online v decembri v JAMA Network Open.

Čítajte tiež: Veľký potenciál slepačieho vývaru, ktorý si mnohí neuvedomujú: Takto sa odrazí na pleti

Účinný je len u niektorých ľudí

Vedci z National Institutes of Health (NIH) analyzovali údaje viac ako 140 000 ľudí z USA a zistili, že tí, ktorí užívali kyselinu acetylsalicylovú, u nás známu pod obchodnými názvami Acylpyrín, Asprín a Anopyrin, mali nižšie riziko rozvoja rakoviny prostaty, hrubého čreva a konečníka, žalúdka, pľúc a vaječníkov. Liek tak ponúka lepšiu šancu na prežitie. Zaujímavosťou však je, že výhody z lieku ťažia iba ľudia, ktorí majú normálnu zdravú hmotnosť. Na tých, ktorí trpeli nadváhou alebo podváhou, žiadne účinky nemal.

Odborníci sú aj napriek zaujímavým výsledkom opatrní. Pripomínajú, že treba brať do úvahy viaceré faktory, ktoré je ešte potrebné overiť. Napríklad pravdepodobnosť, že niektorí ľudia pravidelne užívajúci Aspirín sú celkovo zdravší ako iní a podobne.

Aspirín ako forma prevencie

Liečba rakoviny sa v posledných desaťročiach zlepšila, ale tie najmodernejšie a najúčinnejšie postupy sú stále veľmi drahé a často sú dostupné iba prostredníctvom klinických pokusov. Zdravotníci preto podporujú preventívne opatrenia, ako je zdravý životný štýl, zákaz fajčenia a požívania iných návykových látok, vyvážená strava a pohyb, ktoré pomáhajú znižovať riziká rakoviny.

Pridaná hodnota bežného lieku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdá sa, že užívanie Aspirínu by sme tiež mali medzi ne zaradiť. Odborníci odporúčajú užívať ho od veku 40 až 45 rokov do 75 rokov trikrát týždenne. Maximálna denná dávka u dospelého človeka by nemala presiahnuť 4 gramy. Niektorí ľudia môžu trpieť alergiou na Aspirín, deti by ho nemali užívať vôbec. Pre zaujímavosť, pre mačky a psov je toxický.

O Aspiríne všeobecne

Kyselinu acetylsalicylovú vynašli v roku 1899. Najčastejšie sa liečivá s jej obsahom používajú pri bolesti a znižovaní horúčky. Tajomstvo jej liečivých účinkov spočíva v protizápalových vlastnostiach, čo z nej robí užitočné liečivo na reumatickú horúčku, Kawasakiho chorobu a rôzne srdcové ochorenia. Štúdie ukázali, že ak sa užije Acylpyrín (aspyrin, anopyrin) hneď po infarkte, môže reálne znížiť riziko úmrtia.

Jedným z vedľajších účinkov liekov s vysokým obsahom kyseliny acetylsalicylovej je podráždenie tráviaceho traktu a s tým spojené vyššie riziko krvácania v žalúdku a tvorba vredov. Krvácanie v žalúdku postihne asi jedného z tisíc ľudí a je potrebná hospitalizácia, v niektorých prípadoch končí fatálne. Toto riziko je však podľa odborníkov v porovnaní s pozitívnymi účinkami liečiva takmer zanedbateľné.

Viac o téme: LiekRakovinaLiečbaMedicínaTabletkyAspirín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9