Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Najzdravší olej zo semienok: Zázrak z čiernej rasce zoštíhľuje a zvyšuje plodnosť!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Blahodárne účinky olejov poznajú ľudia už tisíce rokov. Jednym z nich je aj olej z čiernej rasce. Jeho zloženie pozitívne vplýva na náš organizmus, pomáha liečiť alergie, zatočí s vírusmi, parazitmi, plesňami, posilňuje imunitný systém, pomáha pri dráždivom kašli.

Posledné štúdie naznačujú, že konzumácia tohto oleja pomáha pri chudnutí, zlepšuje stav pokožky, dokonca lieči rakovinu a cukrovku, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Je výbornou prísadou pri príprave pokrmov, pridáva sa do polievok, hlavných chodov a do šalátov. Má príjemnú orieškovú chuť.

Čítajte tiež: Veľký potenciál slepačieho vývaru, ktorý si mnohí neuvedomujú: Takto sa odrazí na pleti

Čo obsahuje?

Ide o rastlinu s názvom Nigella sativa s bledými fialovými, modrými, alebo bielymi kvetmi. Rastie vo východnej Európe, západnej Ázii a na Strednom východe. Farba semien je tmavá, pripomínajú polmesiac. Na výrobu oleja sa používa zrelé semeno rasce, alebo inak čierneho kmínu, kalonji. Lisuje sa za studena, aby sa zachovali všetky živiny. Má výraznú bylinkovú arómu a chuť. Obsahuje veľké množstvo nenasýtených mastných kyselín. 

Olej z čiernych semien obsahuje tymochinón, ktorý má antioxidačné a protizápalovové účinky. Ďalej v ňom nájdeme kyselinu palmitovú, palmitolejovú, stearovú, linoleovú, listovú, vitamíny skupiny B1, B2, B3, vápnik, železo, meď, fosfor, zinok. Ľudia ho môžu používať vo forme kapsúl, alebo oleja. Je tiež možné pridať ho do masážnych olejov, šampónov, domácich výrobkov pre starostlivosť o pleť a vôní.

Výhody rascového oleja pre ľudské telo

Konzumácia oleja z čiernej rasce pomáha v prvom rade znížiť hmotnosť, ako zistila štúdia. Stimuluje pohyblivosť čriev, zlepšuje trávenie, obmedzuje hnilobné procesy v črevách a prispieva k správnemu vyprázdňovaniu sa. Udržuje správnu hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí proti ukladaniu tuku v cievach. Obsahuje D-karvón, ktorý odvodňuje, detoxikuje a priaznivo pomáh pri nadúvaní a kŕčoch.

Účinky na kožu

  • Ekzém - Olej z čiernej rasce môže byť prospešný pre ľudí, ktorí trpia akýmkoľvek druhom ekzému, ako zistila štúdia z roku 2013
  • Akné Výskum naznačuje, že antimikrobiálne a protizápalové účinky oleja môžu zlepšiť akné. V jednej štúdii 58 percent účastníkov hodnotilo svoju reakciu na túto liečbu ako dobrú, zatiaľ čo 35 percent malo pocit, že ich výsledky boli mierne.
  • Psoriáza - Ďalšia štúdia na myšiach z roku 2012 naznačuje, že olej môže mať aj antipsoriatický prínos.

Olej z čiernej rasce tiež hydratuje vlasy, zjemňuje stav pokožky a hydratuje ju. Je ideálnym riešením pri problémoch s ústnou dutinou, častými zápalmi ďasien, pri zápachu z úst.

Najzdravší olej zo semienok:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie zdravotné benefity

  • Nedávne štúdie ukázali, že tymochinón v oleji má výrazné protirakovinové účinky. Vhodný je ako doplnok stravy pri liečení rakoviny žalúdka, pečene, prsníka.
  • Podľa článku v časopise Journal of Endocrinology & Metabolism, olej z čierneho kmínu môže mať antidiabetické vlastnosti a udržiavať správnu hladinu cukru v krvi.
  • V placebom kontrolovanej klinickej štúdii s mužmi s abnormálnymi spermiami a neplodnosťou sa zistilo, že olej z čiernej rasce môže zlepšiť pohyb spermií a zvýšiť ich množstvo.
  • Posilňuje imunitný system a je účinný pri zmierňovaní astmatických záchvatov. Pomáha pri dráždivom kašli, uvoľňuje hlieny a napomáha vykašliavaniu.

Vedľajšie účinky

Ľudia, ktorí pravidelne užívajú lieky, by sa mali pred použitím oleja poradiť so svojim lekárom. Je totiž potrebné prediskutovať možné prínosy, ale aj vedľajšie účinky doplnku. Pri lokálnom použití môže olej u niektorých ľudí vyvolať alergickú vyrážku. Preto je nevyhnutné najskôr ho otestovať na malej časti kože, aby ste sa uistili, či nespôsobí nejakú reakciu. Olej by sa nemal dostať do očí, nosných dierok a iných citlivých častí tela.

Mnoho štúdií preukázalo, že olej z čierneho kmínu môže mať veľa zdravotných a kozmetických prínosov, je však dôležité poznamenať, že mnohé pokusy sa uskutočnili len na zvieratách.

Viac o téme: OlejSemienkaČierna rasca
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9