Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nenápadná vec na stole, ktorá zmení pohľad na prácu: Účinky na srdce i mozog

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Znamená práca pre vás stres a necítite sa v nej úplne komfortne? Psychológovia tvrdia, že stačí málo a všetko môže byť inak. Čo je tým zázrakom, ktorý nám dokáže zmeniť pohľad na naše pracovisko?

Rastliny ako dodávatelia pozitívnej energie

Japonskí odborníci z University of Hyogo v Awaji študovali, či malá rastlina dokáže skutočne zlepšiť náladu pri práci, keďže príroda zlepšuje dobrú náladu vo všeobecnosti. To, že kvetiny na stole dokážu robiť priam zázraky, im potvrdil malý experiment, o ktorom sa píše v časopise HortTechnology.

Čítajte tiež: Narodili ste sa v tomto roku? Desivý faktor, ktorý vplýva na onkologické ochorenie!

Šesťdesiattri administratívnych pracovníkov dostalo od experimentov na svoje pracovné stoly rastliny, o ktoré sa podľa zadania mali starať. Mohli si vybrať spomedzi takých, ako sú bonsaj, kaktus, echevéria či palma. Všetci sa zúčastnili dvoch fáza experimentu, z ktorých prvá trvala jeden týždeň a bola tzv. kontrolná, bez rastlín. Druhá, tzv, intervenčná, trvala mesiac a zahŕňala starostlivosť o rastlinu. Podľa inštrukcií si mali dať trojminútovú prestávku vždy, keď pocítili únavu. V kontrolnej fáze sa účastníci počas oddychu pozerali len tak na svoju pracovnú plochu, v druhej sa zamerali na rastlinu. 

Vedci merali psychologický stres účastníkov pomocou stavového úzkostného inventára dvakrát - na konci kontrolnej fázy a na konci intervenčnej fázy. Odpovedali na to, do akej miery súhlasia s 20 vyhláseniami v štvorbodovej stupnici, medzi ktorými boli napríklad také, ako „mám obavy z niečoho, na čom v skutočnosti nezáleží“ a podobne. Rozsah skóre bol medzi 20 a 80, vyššie skóre naznačovalo väčšiu úzkosť. Výsledky ukázali, že priemerné skóre úzkosti sa znížilo zo 47,9 po kontrolnej fáze bez rastlín na 46,2 po intervenčnej fáze s rastlinami. Na prvý pohľad sa tieto výsledky nemusia zdať prekvapujúce, vedci však tvrdia, že sú matematicky významné.

Nenápadná vec na stole,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Toyoda a jeho kolegovia merali tiež fyziologický stres, ktorý ovplyvňuje fungovanie tela zaznamenávaním srdcovej frekvencie. Účastníci si merali pulz vždy pred a po trojminútovom odpočinku. Výsledky ukázali, že počas intervenčnej fázy dvadsaťsedem percent účastníkov zaznamenalo pokles srdcovej frekvencie v porovnaní s 5%, keď dobrovoľníci hľadeli na svoju pracovnú plochu bez rastliny.

„V súčasnosti ľudia nevyužívajú výhody antistresových účinkov, ktoré rastliny na pracovisku poskytujú,“ povedal vedúci autor experimentu Masahiro Toyoda. „Je nevyhnutné overiť a poskytnúť vedecké dôkazy o účinkoch rastlín na odbúranie stresu v pracovnom prostredí,“ dodal. 

Rastliny odpútavajú pozornosť od práce

Toyoda a jeho tím tvrdia, že rastlina odvádza pozornosť od pracovných myšlienok na rozdiel od iných predmetov na stole ako sú telefón, obrazovka počítača či poznámkové bloky.

„Rastliny ako prírodné objekty obsahujú prvky, ktoré môžu vyvolať príjemné pocity, ako je vitalita, krása, náklonnosť a podobne. Pozeranie sa na ne vytvára antistresové prostredie a poskytuje účastníkom príležitosti na odpútanie sa od práce,“ píše sa v správe z experimentu.

Odborníci tiež pripomínajú, že izbové rastliny môžu byť v pracovných prostrediach prínosom, lebo znižujú stres a tým zvyšujú produktivitu práce. Ich zistenia prispievajú k stále silnejúcim dôkazom o tom, že zeleň má veľmi pozitívny vplyv na náladu, aj keď ide napríklad iba o pohľad z okna alebo 20-minútová každodenná prechádzka.

Viac o téme: RastlinyIzbové rastlinyZdraviePrácaStres
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9