Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toxické tkaniny, ktoré bežne nosíte: Pod týmito látkami pokožka kričí o pomoc!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Vyzerajú dobre a vy sa v nich cítite pohodlne, no vaša pokožka môže trpieť. Svetre či vaše obľúbené legíny sú zhotovené z rôznych látok, ktoré zrovna neprispievajú vášmu zdraviu. Čo môžu vášmu telu spôsobiť látky ako polyester či viskóza?

Polyester

Je dosť možné, že väčšina vášho oblečenia v skrini je vyrobená z polyesteru. Často sa vyrába s prímesou prírodných látok, ako napríklad bavlna, aby sa tak zamedzilo krčeniu a natrhnutiu. Napriek tomu môže spôsobiť škodlivo pre ľudskú kožu, ako sa uvádza na brightside.me. Ak máte polyester na sebe, vaša pokožka nemôže poriadne dýchať. Stúpa pod ním telesná teplota, čím sa uvoľňujú z tkaniny chemické látky, ktoré absorbuje vaša pokožka!

Čítajte tiež: Ruky preč od zubnej kefky: Ako spoznáte, že je pre vás nebezpečná!

Tak hrozia rôzne zdravotné problémy vrátane podráždenia, vyrážok, svrbenia, začervenania, ekzému a dermatitídy. Aj preto sa odporúča dať prednosť napr. posteľnej bielizni vyrobenej z inej látky. 

Viskóza

Viskóza, alebo inak povedané Rayon, je vlákno z celulózy. Tá sa pripravuje chemickou úpravou z drevnej hmoty. Nielenže je nebezpečná výroba materiálu, ale aj nosenie tejto látky. Rayonová látka môže uvoľňovať toxické látky, ktoré môžu mať na svedomí nevoľnosť, bolesti hlavy, vracanie, nespavosť a iné. Aby toho nebolo málo, výroba látky znečisťuje životné prostredie. 

Nylon

Spodná bielizeň, pančuchy, ponožky... To všetko sa vyrába z nylonu. Je veľmi obľúbený, keďže sa vyznačuje trvanlivosťou a jeho výroba je drahá. Napriek tomu sa neodporúča nosiť nylon na holej koži. Odevy z tejto látky zadržiavajú pot a nie sú schopné ho absorbovať. Výsledkom je zápach a kožné infekcie. 

Akryl

Jeho výroba znčisťuje životné prostredie a to už ani nehovoriac o tom, ako sa „správa“ k ľudskej pokožke. Akrylové tkaniny sa vyrábajú z karcinogénu akrylonitrilu. Ak príde do kontaktu s kožou, hrozí, že absorbujete časť tohto karcinogénu. Akryl môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy ako bolesti hlavy, nevoľnosť, závrate a mnoho iných. 

Toxické tkaniny, ktoré bežne
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Spandex, Lycra, elastan

Všetko spomenuté druhy tkanín sú veľmi elastické, preto sa z nich vyrábajú tesné odevy ako legíny, tvarujúca spodná bielizeň, bikiny, atď. Taktiež sa vyrábajú zo škodlivých chemických látok. Za zmienku stojí polyuretán, ktorý je karcinogén. Ak bude vaša pokožka dlhšie v kontakte s týmito látkami, hrozí podráždenie kože – dermatitída. 

Bezpečné látky na nosenie

Bavlna – jedna z najlepších látok na nosenie. Je pohodlná, priedušná a chráni pokožku pred veľkou horúčavou či naopak chladom. 

Vlna merino – prírodný materiál, ktorý reguluje teplotu a vlhkosť. Chráni pokožku pred UV žiarením a je mäkký a ľahký. 

Kašmír – veľmi vzácny a na pokožke je príjemný. Na jeho výrobu sa nepoužívajú žiadne chemické látky.

Konopa – známa už tisícročia. Najlepší prírodný materiál, drží tvar a stáva sa čoraz viac mäkším počas toho, ako ho nosíte. 

Hodváb – jemný na dotyk a ešte k tomu s príjemným bonusom. Má veľa zdravotných benefitov. Pomáha pri kožných problémoch, spomaľuje starnutie a zlepšuje spánok. Dokonca sa hovorí aj o liečbe hodvábom!

Bambus – textílie z bambusu sú jemné a hladké ako iné prírodné látky. Zároveň sú hypoalergénne, priedušné a regulujú teplotu. Dokáže absorbovať viac vlhkosti z koži ako bavlna a chráni pred UV žiarením. 

Ľanové plátno – má hypoalergénne vlastnosti a na pokožke je veľmi príjemný a pohodlný. Čo je hlavné, koža pod ním prirodzene dýcha.

Viac o téme: KožaLátkyZdravieOblečenieChemikálie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9