Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bežná prísada v kuchyni dokáže zastaviť rast nádorov: Takto sa korenie správa v tele!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nádej pre pacientov? Máloktorá kuchynská korenina zažíva takú slávu ako kurkuma. Už toľkokrát sa skloňovala v súvislosti s jej terapeutickými účinkami a pôsobením na rôzne choroby. Prospieva kurkuma skutočne ľudskému zdraviu?

Pôsobí na tieto druhy rakoviny

Vyzerá to tak, že je to pravda. Zlúčenina nájdená v kurkume by mohla prispieť k novej liečbe rakoviny!

Čítajte tiež: Skontrolujte si zdravie srdce za 30 sekúnd: TRIK s ľadom upozorní na zdravotný problém!

Vedci tvrdia, že protizápalové a antioxidačné schopnosti kurkumínu by mohli zastaviť vývoj nádorov, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Analyzovali takmer 5 000 štúdií a zistili, že zlúčenina blokuje rast ôsmich typov rakoviny v laboratórnych podmienkach. Výsledky ukázali jej účinnosť pri liečbe rakoviny prsníka, pľúc, krvi, žalúdka, pankreasu, čriev, kostnej drene a prostaty. Akademici z Temple University vo Philadelphii tvrdia, že kurkumín zastavuje transport živín do nádorov. Zabraňuje tiež smrti zdravých buniek blokovaním rakovinových buniek tým, že uvoľňujú škodlivé proteíny, ktoré škodia týmto nebezpečným bunkám.

Akademici dospeli k záveru, že kurkumín - pigment, ktorý mu dodáva jeho farbu - môže „predstavovať účinný liek na liečbu rakoviny sám o sebe alebo v kombinácii s inými látkami“.

Nie je to zázračný liek

Hoci je široko používaný vo východnej medicíne a študovali sa jeho protizápalové a antiseptické účinky, kurkumín v súčasnosti nie je alternatívou. Nikdy nebol testovaný vo veľkom na ľuďoch, čo je nevyhnutná požiadavka na všetky terapeutické lieky. Vedci z Temple University dúfajú, že ich zistenie podnieti ďalšie klinické štúdie k výskumu účinku kurkumínu na rakovinu.

Terapeutické prínosy korenia sa preukázali pri mnohých chronických ochoreniach, vrátane vysokého krvného tlaku a ochorenia pečene. Niektoré experimenty tiež ukázali, že môžu pomôcť pri rýchlom zotavení po operácii, ako aj pri liečbe artritídy.

Bežná prísada v kuchyni
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

V rámci najnovšieho prehľadu vedci pod vedením Dr. Antona Giordana, patológa v chráme, uskutočňovali štúdie o kurkumíne uverejnené od roku 1924. Našli až 12 595 dokumentov o zlúčenine, ale obmedzili ich na 4 738, ktoré sa konkrétne zameriavali na jej účinok na rakovinu.

V článku uverejnenom v časopise Nutrients autori uviedli: „Hľadanie nových účinných liekov schopných bojovať proti rakovinovým chorobám je pre mnohých vedcov stále výzvou. Prírodné organizmy (napr. rastliny, baktérie, huby) poskytujú mnohým aktívnym molekulám potenciálnu aplikáciu v medicíne na zvládanie mnohých chorôb. Ako je uvedené v tomto prehľade, kurkumín vykazuje protirakovinové schopnosti zacielením na rôzne bunkové signálne dráhy vrátane rastových faktorov (transport živín a ničenie zdravých buniek).“

Varujú však, že to nie je zázračný liek, pretože predchádzajúce štúdie ukázali, že spôsobuje množstvo vedľajších účinkov vrátane hnačky, zvracania a bolesti hlavy. Kurkumín sa tiež v tele zle vstrebáva, čo je značné obmedzenie pri liečbe rakoviny.

Hovorca organizácie Cancer Research UK dodal: „Existujú dôkazy, že kurkumín, látka v kurkume, môže pri určitých rakovinách zabíjať rakovinové bunky. Potrebujeme však viac výskumu. Zdá sa, že je schopný usmrtiť rakovinové bunky a zabrániť ďalšiemu rastu. Má najlepšie účinky na rakovinu prsníka, rakovinu hrubého čreva, rakovinu žalúdka a bunky rakoviny kože. V súčasnosti neexistujú žiadne jasné dôkazy o tom, že kurkuma či kurkumín môžu rakovine zabrániť alebo ju liečiť.“

Viac o téme: KorenieKurkumaKurkumín
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9