Chýrny boršč medzi polievkami nemá konkurenciu. Toto tradičné východoslovanské jedlo obľubujú ľudia po celom svete a pripravujú podľa viacerých receptov. Podobne ako naša kapustnica, aj boršč má svoje zdravé i menej zdravé verzie.
Ako píše portál Livestrong.com, základnou surovinou na prípravu tradičného boršču by mala byť červená repa a dochucovadlom kyslá smotana. Často však do boršču gazdinky pridávali aj kapustu, mrkvu, cibuľu či iné druhy zeleniny, a preto sú jeho zdravotné benefity pre organizmus podobne variabilné ako recepty na jeho prípravu.
Čítajte viac: Zabijak baktérií? Táto polievka je vraj oveľa silnejšia ako antibiotiká
Tradičný boršč je bohatým zdrojom vitamínov C a B. Ale tiež cholesterolu, ktorý má tendenciu usádzať sa v cievach. Preto by ste boršč mali konzumovať len sviatočne. Napriek tomu však výskumníci zistili, že by táto polievka mohla pomáhať znižovať krvný tlak – v prípade, že obsahuje veľa repy a šťavy z nej, ktorá zlepšuje prietok krvi.
Zdravý ako repa!
Repa v polievke má podľa výskumníkov aj ďalšiu pridanú hodnotu – obsahuje betaín, ktorý chráni pečeň a podporuje trávenie stimuláciou tvorby žalúdočných kyselín. Repa je tiež zdrojom látok znižujúcich hladinu homocysteínu v krvi, ktorý zvyšuje riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody.
Kráľovskou prísadou boršču je aj kyslá smotana, ktorá nutričnú hodnotu polievky dopĺňa o vápnik, bielkoviny a množstvo stopových prvkov. Keďže smotana obsahuje baktérie mliečneho kvasenia, boršč ulahodí nielen vašej chuti, ale prospeje aj črevnej mikroflóre a posilní imunitu.