Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najbežnejšie polievkové korenie ako liek: Ligurček je známe prírodné antihistaminikum

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Ligurček lekársky patrí k najobľúbenejším koreninám pestovaným v slovenských záhradách. Jeho listy totiž pridáva do polievky takmer každá kuchárka – či už čerstvé, alebo ako súčasť vegety na dochutenie jedál. Viete, čím je táto rastlina výnimočná?

Ligurček lekársky nemá svoj prívlastok len tak náhodou. Rastlina je v ľudovej medicíne známa ako prostriedok na vyplavenie toxínov z organizmu (diuretikum), zmiernenie zápalov a alergických prejavov, úpravu trávenia či posilnenie imunity, uvádza Organicfacts.net.

Čítajte viac: Žiadna bezcenná burina: Púpava je účinná pri žltačke, prečistí pečeň a pomôže diabetikom!

Vďaka obsahu kvercentínu, prírodného antihistaminika, ligurček zmierňuje alergické reakcie, ktoré sú typické pre obdobie teplej sezóny roka. Dobré skúsenosti s ním majú aj psoriatici alebo ľudia s kožnými problémami – kozmetika s výťažkom z tejto rastliny upokojuje zápalové prejavy na pokožke. Ďalším benefitom je regenerácia pokožky, protivráskový efekt a celkové zlepšenie jej vzhľadu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Univerzálny ľudový liek

V ligurčeku sa nachádza eukalyptol, ktorý pri ochorení dýchacích ciest pomáha pri vykašliavaní hlienov. Korenina má široké antibakteriálne a protizápalové pôsobenie. Stimuluje imunitu a vďaka svojmu priaznivému pôsobeniu na trávenie je obľúbenou kuchynskou ingredienciou. Zmierňuje plynatosť, pálenie záhy a podporuje zdravé vyprázdňovanie.

Ako rastlina so všestranným pôsobením môže ligurček poskytnúť úľavu pri dne, artritíde, ale aj menštruačných kŕčoch a migréne. Používa sa tiež na doplnkovú liečbu infekcií močových ciest a prevenciu obličkových kameňov, píše Webmd.com. Rastline sa však vyhnite počas tehotenstva či zadržiavanie tekutín v tele v dôsledku ochorenia srdca alebo obličiek.

Viac o téme: Ligurček lekárskyPolievkové korenie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9