Tradičná medicína našich babičiek: Kráľ medzi polievkami, vývar posilní aj srdce!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-02-11 13:00:00

Máte radi vývar? Naši predkovia si ho naordinovali vždy, keď sa cítili oslabene alebo ich kvárila choroba. Verili, že telo opäť postaví na nohy. Aj podľa vedcov je vývar z kostí dobrý pre naše zdravie. Látky v ňom obsiahnuté môžu byť cenným benefitom pre srdce a cievny systém.

Vývar má medzi konzumentmi polievok svoje kráľovské miesto a gazdinky naň nedajú dopustiť. Mnohí ľudia veria, že má toto jedlo povzbudzujúce účinky a dobíja unavené telo energiou. Vývar je bohatý na mastné kyseliny, vitamíny A a K, ale tiež stopové prvky ako selén, zinok, mangán a železo.

Čítajte viac: Zabijak baktérií? Táto polievka je vraj oveľa silnejšia ako antibiotiká

Keďže kosti obsahujú kolagén, niektorí ľudia tiež veria, že pravidelná konzumácia vývaru zlepšuje stav pokožky a kĺbov. Podľa Medicalnewstoday.com sa však kolagén v tráviacom trakte rozkladá na aminokyseliny, ktoré neovplyvňujú stav kože ani kĺbov. To ale nie je dôvod na to, aby sa reputácia vývaru v očiach konzumentov zhoršila.

Elixír pre oslabené srdce a cievy

Štúdia, ktorá sa objavila v odbornom magazíne Journal of Agricultural and Food Chemistry, oprašuje slávnu povesť obyčajného domáceho vývaru. Vedci sa domnievajú, že počas dlhého varenia sa z kostí a okolitých tkanív uvoľňujú dôležité výživné látky, ktoré prospievajú nášmu srdcu.

Z kostí sa uvoľňujú proteíny, ktoré sa ďalej štiepia na špeciálne peptidy schopné regulovať procesy kardiovaskulárneho systému. Ľudské telo ich dokáže využiť v podobe zdravotného benefitu – môžu znižovať krvný tlak a tiež zmierňovať zápalové procesy súvisiace so srdcom a cievami.

Peptidy mali v laboratórnych podmienkach schopnosť blokovať pôsobenie enzýmov, ktoré sa podieľajú na rozvoji niektorých srdcovo-cievnych ochorení. Vedci predpokladajú, že peptidy dokážu prenikať cez črevnú stenu až do krvného obehu. Výsledkom ich pôsobenia by mohlo byť napríklad zmiernenie prejavov aterosklerózy, ale tiež všeobecná prevencia srdcovo-cievnych ochorení.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
vývar z kostí

2019-02-11 13:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia