Kyslá smotana je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Hodí sa do varenia, pečenia, slaných a sladkých jedál. Napriek tomu sa o jej zdravotných benefitoch hovorí len málo.
Prečo ostáva kyslá smotana v tieni iných mliečnych výrobkov? Jedni hovoria, že je príliš tučná, ďalší ju považujú za nutrične menejcennú alebo príliš sladkú. Podľa portálu Livestrong.com je kyslá smotana neprávom podceňovaná.
Čítajte viac: Tajomstvo slávneho gréckeho jogurtu: Toto sú dôvody, prečo je zdravší než iné!
Podobne ako iné mliečne produkty, aj kyslá smotana vyniká obsahom vápnika a bielkovín. Je tiež zdrojom fosforu a selénu, stopových prvkov, ktoré organizmus potrebuje pre zdravé kosti, zuby či dobrú imunitu. Takisto je bohatým zdrojom vitamínov C a E, ktoré prospievajú pokožke aj očiam. Súčasťou jej nutričného spektra sú aj vitamíny skupiny B vrátane kobalamínu (B12), ktorý teplo potrebuje na produkciu červených krviniek a prevenciu anémie.
Čítajte viac: Kefír je nápoj dlhovekosti: Nový dôkaz o účinku na krvný tlak, toto ste o ňom netušili!
Obrovským benefitom kyslej smotany je obsah baktérií mliečneho kvasenia, ktoré podporujú priaznivé zloženie črevnej mikroflóry. Probiotické kultúry podporujú trávenie a pomáhajú vytvárať zdravé jadro celkovej obranyschopnosti organizmu.
Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
Posledné výskumy naznačujú, že konzumácia tučných mliečnych výrobkov pre srdce a cievy nepredstavuje také veľké riziko, ako lekári doteraz predpokladali. Naopak, ukazuje sa, že mastné mliečne kyseliny napriek vysokého podielu cholesterolu pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, najmä mozgovej príhody. A keďže mnohé výživné látky sú rozpustné práve v tukoch, nízkotučný mliečny výrobok je pre telo chudobnejším zdrojom živín než plnotučný.