Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kyslá smotana je mliečnym bohatstvom našej kuchyne: Benefity pre celý organizmus!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Kyslá smotana je neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Hodí sa do varenia, pečenia, slaných a sladkých jedál. Napriek tomu sa o jej zdravotných benefitoch hovorí len málo.

Prečo ostáva kyslá smotana v tieni iných mliečnych výrobkov? Jedni hovoria, že je príliš tučná, ďalší ju považujú za nutrične menejcennú alebo príliš sladkú. Podľa portálu Livestrong.com je kyslá smotana neprávom podceňovaná.

Čítajte viac: Tajomstvo slávneho gréckeho jogurtu: Toto sú dôvody, prečo je zdravší než iné!

Podobne ako iné mliečne produkty, aj kyslá smotana vyniká obsahom vápnika a bielkovín. Je tiež zdrojom fosforu a selénu, stopových prvkov, ktoré organizmus potrebuje pre zdravé kosti, zuby či dobrú imunitu. Takisto je bohatým zdrojom vitamínov C a E, ktoré prospievajú pokožke aj očiam. Súčasťou jej nutričného spektra sú aj vitamíny skupiny B vrátane kobalamínu (B12), ktorý teplo potrebuje na produkciu červených krviniek a prevenciu anémie.

Čítajte viac: Kefír je nápoj dlhovekosti: Nový dôkaz o účinku na krvný tlak, toto ste o ňom netušili!

Obrovským benefitom kyslej smotany je obsah baktérií mliečneho kvasenia, ktoré podporujú priaznivé zloženie črevnej mikroflóry. Probiotické kultúry podporujú trávenie a pomáhajú vytvárať zdravé jadro celkovej obranyschopnosti organizmu.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Prevencia kardiovaskulárnych ochorení

Posledné výskumy naznačujú, že konzumácia tučných mliečnych výrobkov pre srdce a cievy nepredstavuje také veľké riziko, ako lekári doteraz predpokladali. Naopak, ukazuje sa, že mastné mliečne kyseliny napriek vysokého podielu cholesterolu pôsobia ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, najmä mozgovej príhody. A keďže mnohé výživné látky sú rozpustné práve v tukoch, nízkotučný mliečny výrobok je pre telo chudobnejším zdrojom živín než plnotučný.

Viac o téme: Kyslá smotana
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9