Mýtus o plnotučných mliečnych výrobkoch: Spotrebitelia boli desaťročia na omyle

18.07.2018

Grécke jogurty z plnotučného mlieka, tvaroh, gurmánske syry... Kto by si na týchto potravinách rád nepochutnal bez odriekania? Odborníci dlhé roky spájali plnotučné mliečne výrobky s rizikom priberania na váhe a zvýšeným cholesterolom. Je však načase, aby svoju rétoriku zmenili.

Podľa najnovšej štúdie amerických vedcov je démonizácia plnotučných výrobkov zbytočná. Stále viac dôkazov totiž naznačuje, že mliečny tuk nezvyšuje riziko srdcovo-cievnych ochorení alebo predčasnej smrti. Práve naopak. Ukazuje sa, že mastné mliečne kyseliny účinkujú ako prevencia kardiovaskulárnych ochorení, najmä mozgovej príhody, uviedla hlavná autorka novej štúdie zverejnenej v magazíne The American Journal of Clinical Nutrition Marcia C de Oliveira Ottová.

Čítajte viac: Kefír je nápoj dlhovekosti: Nový dôkaz o účinku na krvný tlak, toto ste o ňom netušili!

Nový výskum popiera nelichotivú reputáciu tučných mliečnych výrobkov, ktorá pretrvávala desaťročia. Hoci mliečne výrobky obsahujú veľa LDL cholesterolu (tzv. zlý cholesterol), zdravie tepien neohrozuje tak, ako sa o ňom predpokladalo, pretože v mlieku sú prítomné aj zdravé mastné kyseliny a množstvo živín, ktoré sú rozpustné práve v tukoch. Nízkotučný mliečny výrobok je teda pre telo chudobnejším zdrojom živín ako plnotučný.

Autori štúdie sledovali dlhých 22 rokov stravovacie návyky takmer 3-tisíc Američanov vo veku od 65 rokov bez diagnostikovaného ochorenia. Počas skúmaného obdobia im robili krvné testy s cieľom zistiť, aký má konzumácia plnotučných mliečnych výrobkov vplyv na hladiny cholesterolu, resp. zdravotný stav z dlhodobého hľadiska. Výsledky hovoria v prospech konzumácie plnotučných mliečnych výrobkov.

Fotogaléria


Tagy:
cholesterol plnotučné mliečne výrobky

18.07.2018  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Diskusia