Slovenka (32) mala odjakživa tráviace problémy: Dôvod bol jednoduchší, než si myslela

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2019-06-06 05:55:00

S trávením mala Jana (32) z Bratislavy problémy už odmalička. Bolesti brucha, nadúvanie či akné ju trápili tak často, že ich dlho považovala za normálnu súčasť svojho života. Zlom nastal pred štyrmi rokmi, keď kvôli nim musela vyhľadať lekársku pomoc.

„Pred štyrmi rokmi u mňa nastali citeľné tráviace ťažkosti, kvôli ktorým som musela vyhľadať lekársku pomoc,“ spomína mladá Bratislavčanka, ktorej zdravotný stav sa rapídne zhoršil po jednom víkende strávenom v horách. „Pila som vodu z prameňa, takže podozrenia boli rôzne a musela som absolvovať viaceré vyšetrenia vrátane kolonoskopie, rozboru krvi a vyšetrenia na prítomnosť parazitov v tele,“ pokračuje.

Čítajte viac: Príbeh Henriety (41) s ťažkou poruchou imunity: Prechádzala som z choroby do choroby

Záver vyšetrenia vtedy prekvapil aj Janu – o laktózovej intolerancii totiž predtým neuvažovala. Len čo však vysadila mliečne produkty z jedálnička, ťažkosti zmizli. Diagnóze musela vzápätí prispôsobiť aj svoj životný štýl a dávať si pozor na to, čo konzumované potraviny obsahujú.

V prípade núdze pomôžu tabletky

„Môj život sa vo viacerých ohľadoch zásadne zmenil. Snažím sa zdravšie stravovať, sledujem zloženie výrobkov a výber potravín, ktoré si môžem kúpiť v potravinách, sa výrazne zúžil,“ opisuje žena, ktorá je neraz odkázaná na domáce varenie, no s odstupom času tvrdí, že vylúčiť zo stravy mlieko nie je až také ťažké - „na začiatku treba len trochu odhodlania“.

„Namiesto bežného mlieka používam rastlinné kokosové, prípadne mandľové. Smotanu kupujem kokosovú, maslo bezlaktózové a občas si doprajem jogurt z kokosového mlieka. V menšom množstve znesiem aj pravý zrejúci ementál a parmezán, nedávno som dokonca objavila bezlaktózový hermelín. Sladkosti som obmedzila takmer úplne, niekedy si však pochutím na horkej čokoláde alebo si upečiem nejaký bezlaktózový koláčik,“ hovorí. Dodáva však, že je sklamaná z trendu slovenských predajcov pridávať mlieko aj do chleba a rôznych najbežnejších potravín. „V prípade núdze so sebou nosím tabletky laktázy, ktorá pomáha tráviť mliečny cukor,“ dopĺňa s tým, že sa počas pracovného týždňa snaží stravovať najmä v ázijských a vegánskych reštauráciách, pretože pri príprave jedál nepoužívajú kravské mlieko.

Vyjadrenie lekárky

Podľa slov doktorky Alžbety Béderovej, odborníčky na zdravé stravovanie z Poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave, spôsobuje problémy s trávením mlieka buď alergia na mliečnu bielkovinu, alebo intolerancia na mliečny cukor – laktózu. „Alergiu na mlieko má v populácii približne sedem percent ľudí, ktorí musia kravské mlieko z jedálnička úplne vysadiť. Častejšie sa vyskytuje laktózová intolerancia (postihuje 14 percent ľudí), ktorých organizmus v dôsledku čiastočnej alebo úplnej straty aktivity enzýmu laktázy nie je schopný štiepiť mliečny cukor.“

Intolerancia na mliečny cukor sa prejavuje hlavne bolesťami brucha a hnačkami. Lekárka však dodáva, že niektorí pacienti s laktózovou intoleranciou dobre znášajú kyslomliečne výrobky – jogurty, acidofilné mlieko, zakysanky či syry, z ktorých bola technologickým procesom laktóza odstránená.

Fotogaléria


Tagy:
laktózová intolerancia

2019-06-06 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia