Pochutiť si na čokoláde nie je až taký prehrešok, ako by sa mohlo zdať. Ľudia, ktorí preferujú potraviny s vysokým obsahom kakaa, majú výhodu. Kakaové bôby totiž obsahujú látky, ktoré v tele blokujú procesy súvisiace so vznikom obezity a cukrovky 2. typu.
Podľa výskumníkov z Illinoisskej univerzity môžu byť fenolové zlúčeniny obsiahnuté v kakau kľúčom k štíhlosti a lepšiemu metabolizmu glukózy. V rámci experimentu na myšiach sa vedcom podarilo dokázať, že majú silný účinok na tukové a imunitné bunky hlodavcov. Výsledkom je zmiernenie chronického zápalu a inzulínovej rezistencie súvisiacej s obezitou.
Čítajte viac: Ktorý sladký prehrešok je zdravší? Pravda o bielej a hnedej čokoláde, ktorá vás prekvapí!
V kakau, podobne ako v káve a zelenom čaji, sa nachádza vysoké množstvo troch zdraviu prospešných bioaktívnych látok: kyselina protokatechová, epikatechín a prokyanidín B2.
Keď sa v tele nahromadí príliš veľa tuku, glukózy alebo sa objaví zápalový proces, môže dôjsť k poškodeniu bunkových mitochondrií. Extrahované fenolové zlúčeniny však u myší dokázali iniciovať opravu mitochondrií, blokovali zápalový proces v organizme a zvyšovali citlivosť buniek na inzulín. Štúdia bola zverejnená v magazíne Molecular Nutrition and Food Research.
Podľa odborníkov by ste mali siahať po čokoláde, ktorá obsahuje najmenej 70-percentný podiel kakaa. Kakao samotné je zdrojom mnohých výživných látok: betakaroténu, železa, bielkovín, omega-3 kyselín, vápnika, zinku, železa, medi, draslíka, síry, vitamínov skupiny B a horčíka. Vedci tiež tvrdia, že ľudia, ktorí čokoládu konzumujú častejšie, sú bystrejší, čo možno pripísať obsahu flavonoidov s ochranným účinkom na kognitívne funkcie.