Ktorý sladký prehrešok je zdravší? Pravda o bielej a hnedej čokoláde, ktorá vás prekvapí!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-23 06:00:00

Viac ako jedlo, menej ako droga. To by sa dalo povedať o obľúbenej sladkosti mnohých z nás - o čokoláde. Niektorí dávajú prednosť klasickej hnedej, iní siahnu radšej po tabličkách bielej čokolády. Ktorá z nich predstavuje zdravšiu voľbu?

Mnohí ani len netušia, že biela čokoláda vlastne čokoládou nie je, ako sa uvádza na livestrong.com! Ide o vlastne o akúsi zmes látok, ktoré v konečnom dôsledku vytvoria sladký výrobok.

Čítajte tiež: Za rozmnožovanie komárov si môžeme aj sami: Čo robiť, aby sme tomu zabránili!

Nie je to čokoláda

Biela čokoláda neobsahuje rovnaké zložky ako iné typy čokolád. Základnými zložkami, ktoré sa používajú pri jej výrobe sú hlavne cukor, kakaové maslo, mlieko, sójový lecitín a iné prírodné a umelé príchute. Teoreticky sa dá povedať, že biela čokoláda vlastne ani čokoládou nie je. Neobsahuje totiž kakao ani kakaový prášok. Na rozdiel od nej, mliečna čokoláda obsahuje 30 až 40 percent kakaovej sušiny, zatiaľ čo tmavá čokoláda až min. od 50 do 85 percent kakaa.

Čo obsahuje? 

Dvadsaťosem gramov bielej čokolády obsahuje 150 kalórií, 9 g tukov, 5 g nasýtených tukov, 17 g sacharidov, vlákniny a 1 g bielkovín. Mliečna čokoláda je na tom takmer rovnako. Tmavá čokoláda, ktorá má 70 až 85 percent kakaa, obsahuje o niečo viac kalórií a tuku, za to však viac bielkovín, vlákniny a menej sacharidov. Netreba zabúdať aj na množstvo cukru v bielej čokoláde, v 28 g  nájdete 17 gramov cukru, čo znamená, že viac ako 60 percent z nej je v skutočnosti cukor.

Namiesto kakaa cukor

Kvalitná biela čokoláda používa kakaové maslo ako hlavný zdroj tuku. Jej veľkou nevýhodou je fakt, že neobsahuje kakao, ale prevažne cukor. Na rozdiel od nej má tmavá čokoláda množstvo výhod – je zdrojom antioxidantov a iných zlúčenín, ktoré môžu pomôcť znížiť krvný tlak, zlepšiť citlivosť na inzulín a chrániť zdravie ciev. Správnou voľbou bude pre vás tmavá čokoláda pred bielou a mliečnou.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie čokoláda prevencia

2019-06-23 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia