Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo sa stane do dvoch hodín po zjedení čokolády? Takto ovplyvní jednotlivé časti vášho tela!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zrejme tomu ťažko uveriť, no hneď po rozpustení tabuľky lahodnej čokolády v ústach sa začnú diať zmeny, ktoré si síce neuvedomujete, no vaše telo ich pocíti! Začnú pracovať chuťové bunky, zaktivizujú sa mozgové bunky a telo zaplavia pocity, o akých sa vám ani len nesnívalo.

Čokoláda obsahuje podľa Outside viac ako 600 chuťových látok. Popri rozmaznaní vašich chuťových pohárikov, táto obľúbená sladkosť ovplyvní rôzne časti vášho tela - od mozgu až po kožu!

Prínosy tmavej čokolády začínajú hneď po tom, ako si z nej prvýkrát odhyznete, ako hovorí Lee Berk, DrPH, spolupracovník dekana výskumu na Loma Linda University, ktorý pozoruje výhody čokolády.

„Štúdie o ľudských subjektoch, ktoré sme robili, merajú mozgové vlny po konzumácii 48 gramov 70-percentnej tmavej čokolády,“ hovorí Dr. Berk. „Účinky pokračujú ešte počas dvoch hodín po konzumácii.“

Čítajte tiež: Mýtus, ktorým sme boli kŕmení odmalička: Vystretý chrbát ako nezdravý spôsob života?

Zmeny v mozgu

Výhody hneď po prvom uhryznutí nastávajú vďaka chemikáliám serotonínu a dopamínu, ktoré sa zvyšujú, keď jete čokoládu. Zároveň ovplyvní a zmení vašu náladu, pretože kakao sa vstrebáva do krvného obehu - čo má za následok úsmev na tvári. Carol Aguirre, RD, vysvetľuje, že čokoláda obsahuje fenyletylamín, zlúčeninu nazývanú ako "droga lásky", pretože vytvára v mozgu podobné pocity ako pri zamilovaní.

Hoci mnohí nerozlišujú druhy čokolády, pokiaľ ide o chuť, podľa neurochirurga Darlene Mayo, MD, niektoré z nich majú na telo lepšie a intenzívnejšie účinky ako iné. Reč je o tmavej čokoláde, ktorá má min. 85 percent kakaa. Pri jej konzumácii sa v mozgu zvyšujú hladiny hormónov, zodpovedných za dobrú náladu a naopak, znižujú sa pocity depresie a úzkosti, podľa Dr. Mayo. Biela čokoláda zase zvyšuje hladinu dopamínu v mozgu, aj keď údajne nie je až taká účinná ako tmavá čokoláda. 

Čo všetko robí s telom?

Čokoláda má tiež benefity z dlhodobého hľadiska. Flavanoly obsiahnuté v čokoláde, ktoré zohrávajú významnú úlohu pri účinkoch posilňujúcich náladu, poskytujú výhody dlhodobo, ako uvádza psychiater Anandhi Narasimhan. Medzi početné zdravotné prínosy konzumácie mierneho množstva čokolády patrí zníženie zápalu, zníženie hladiny cukru v krvi a zníženie hladiny zlého LDL cholesterolu, ako hovorí odborník.

Berk dodáva, že čokoláda zlepšuje komunikáciu medzi mozgovými bunkami, čo vedie k výhodám, čo sa týka pamäte a spomienok. Navyše, jej konzumácia zlepšuje prietok krvi do mozgu, srdca a pľúc, čo má za následok zníženie krvného tlaku, pričom tento účinok trvá dve hodiny a pokračuje, keď pravidelne konzumujete kakao počas celého dňa. Podľa Dr. Berka dokonca inhibuje tráviace enzýmy, ktoré môžu pomôcť pri chudnutí a znížuje chuť k jedlu, ako to ukazujú iné štúdie, zaoberajúce sa výskumom čokolády.

Čo sa stane do
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Pozor na množstvo a kvalitu

Prínosy z tmavej čokolády sa nemusia vzťahovať na iné sladkosti. Sladké občerstvenie tiež poskytuje rýchly vzostup energie a zaplaví nás dobrou náladou, ale tmavá čokoláda sa líši v tom, že obsahuje minimálne dodatočné cukry. To znamená, že má lepšiu celkovú výživovú hodnotu vďaka antioxidantom, ktoré obsahuje, hovorí Dr. Berk. Tento silný zdroj antioxidantov je veľmi prospešný pre kožu, ako uvádza dermatológ Ava Shamban, MD, z Beverly Hills.

Aguirre tiež poznamenáva, že denná dávka antioxidantov v tmavej čokoláde neznamená, že by ste mali mať dezert každý deň na tanieri. Netreba zabúdať na to, že čokoláda stále obsahuje kalórie, cukor a tuk, a príliš veľké množstvo by mohlo spôsobiť viac škôd než úžitku. 

Berk radí, aby sme sa vyhýbali lacným čokoládovým tyčinkám, ktoré často obsahujú extra cukor navyše. Najlepšie je dať prednosť čokoláde s min. 70 percentami kakaa. Zdravotné prínosy takejto čokolády presahujú antioxidanty a produkciu dopamínu a poskytnú vášmu telu oveľa viac. Pocíťte jej účinky na vlastnej koži! 

Viac o téme: ZdravieMozogČokoládaPrevenciaPotravina
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9