Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nenápadné toxické látky v našich domovoch: Táto bežná vec ich vypúšťa do ovzdušia!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

LED svetlá môžu natrvalo poškodiť sietnicu a narušiť prirodzené rytmy spánku! Francúzska agentúra pre potraviny, životné prostredie a bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci (ANSES) varuje, že silné LED svetlá, ktoré majú mnohí vo svojich domovoch, sú toxické!

V 400-stranovej správe sa uvádza, že toto svetlo môže spôsobiť nezvratnú stratu sietnicových buniek a viesť k príčine slepoty, ako sa píše na france24.com. ANSES vyzval úradníkov, aby prehodnotili maximálny limit pre LED svetlá, ktoré vydávajú „modré svetlo“ vo vyšších množstvách.

Čítajte tiež: Nemýľte si uhryznutie kliešťom s iným hmyzom: TAKTO spoznáte, že ide o parazita!

V správe sa rozlišovalo medzi akútnym vystavením svetelnému zdroju s vysokou intenzitou a „chronickou expozíciou“ zo zdroja nižšej intenzity. Zistilo sa, že chronické, inak povedané, dlhodobé vystavenie i zdroja nižšej intenzity môže „urýchliť starnutie tkaniva sietnice“ a prispieť k zlému videniu, ako uviedla agentúra.

Úsporná, lacná ale škodlivá?

Technológia LED s dlhou životnosťou, energeticky úspornou a lacnou v priebehu desaťročia pohltila polovicu celkového trhu s osvetlením. Odborníci z priemyslu predpovedajú, že jeho podiel bude aj naďalej rásť, ku koncu budúceho roka by mal dosiahnuť až 60 percent. LED používa približne pätinu elektrickej energie potrebnej pre žiarovku s porovnateľným jasom. Základná technológia na výrobu bieleho svetla kombinuje LED s krátkou vlnovou dĺžkou, ako je modrá alebo ultrafialová so žltým fosforovým povlakom. Čím belšie alebo „chladnejšie“ svetlo, tým väčší je podiel modrej v spektre.

Telefónov a notebookov sa to netýka

LED diódy sa používajú na osvetlenie domácností a ulíc, ako aj v kanceláriách a priemysle. Čoraz viac sa nachádzajú v auto reflektoroch, zapalovačoch a niektorých hračkách.

Podľa oftalmológa Francine Behar-Cohen obrazovky LED na telefónoch, tabletoch a prenosných počítačoch nepredstavujú riziko poškodenia očí. Vysvetlil, že majú nižšie riziko, pretože ich osvetlenie je v porovnaní s inými typmi osvetlenia veľmi nízka. Avšak tieto zariadenia s podsvietením - najmä keď sa používajú v noci alebo v tmavom prostredí - môžu „narušiť biologické rytmy a tým aj spánok“.

Nenápadné toxické látky v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Čo môže spôsobiť? 

Keďže kryštalická šošovka v detských očiach nie je úplne vytvorená, deti sú obzvlášť náchylné na takéto poruchy, poznamenala agentúra. Taktiež je známe, že narušenie cirkadiánneho rytmu tela zhoršuje metabolické poruchy, ako je cukrovka, kardiovaskulárne ochorenia a niektoré formy rakoviny, ako uviedla Dina Attia, výskumníčka a projektová manažérka ANSES.

Okrem toho stroboskopické pôsobenie niektorých LED svetiel - vyvolané malými výkyvmi elektrického prúdu - môže spôsobiť „bolesti hlavy, zrakovú únavu a vyššie riziko nehôd“, čo sa tiež uvádza v správe.

Riešenie

Na domáce osvetlenie ANSES odporúča zaobstarať si „teplé biele“ LED osvetlenie, čo obmedzuje vystavenie LED zdrojom s vysokou koncentráciou modrého svetla a vyhýbaniu sa LED obrazovkám pred spaním. ANSES tiež uviedol, že výrobcovia by mali „obmedziť svetelnú intenzitu svetlometov vozidla“, z ktorých niektoré sú príliš svetlé. Hlavný lekár Veľkej Británie Dame Sally Daviesová už predtým povedala, že modré svetlo je „dôležitou oblasťou vyšetrovania“.

Viac o téme: SvetloŽiarovkaChorobaOčiLED svetlo
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9