Šokujúci výsledok TESTU hrozienok: Takéto produkty bežne kupujeme v slovenských obchodoch!

2019-05-21 10:00:00 | Diskusia

Sušené hrozienka nájdeme v každej domácnosti. Táto zdravá a chutná pochutina je však náchylná na plesne a môže obsahovať viaceré zdraviu škodlivé látky. Tvorcovia relácie TEST MAGAZÍN podrobili osem značiek balených hrozienok niekoľkým skúškam v akreditovaných laboratóriách. Z výsledkov boli šokovaní. Len jeden výrobok neporušil stanovené normy a predpisy. Priebeh testovania aj kompletné výsledky prinesie TEST MAGAZÍN v sobotu 25. mája o 14:25 na Dvojke.

 

Asociácia spotrebiteľov Slovenska pomocou akreditovaných metód nechala otestovať osem druhov hrozienok nakúpených v slovenských obchodoch. Počas testu sa v hrozienkach kontroloval obsah a množstvo oxidu siričitého, nebezpečného ochratoxínu A, aj množstvo plesní. Hodnotili sa informácie na obale a správnosť deklarácie. Prebehla aj senzorická skúška, v ktorej odborníci posudzovali vzhľad, textúru, farbu a pach testovaných hrozienok.

Čítajte viac: Je sušené ovocie skutočne zdravé? Na toto si dajte pozor!

Zdravotne nebezpečné potraviny

Výsledky skúšok boli šokujúce. Testom prešli iba jedny hrozienka, ostatných sedem výrobkov bolo označených za nevyhovujúce, v niektorých prípadoch dokonca za zdravotne nebezpečné potraviny. Tvorcovia TEST MAGAZÍNU odovzdávajú výsledky skúšok Štátnej veterinárnej a potravinovej správe SR a budú očakávať urýchlené stiahnutie nevyhovujúcich hrozienok z obchodov.

TEST MAGAZÍN je už 15 rokov stabilnou súčasťou vysielania RTVS. V spolupráci s Asociáciou spotrebiteľov Slovenska každý týždeň prináša na obrazovky výsledky medzinárodných testov potravín, spotrebnej elektroniky a drogistického tovaru. Hlavným cieľom je byť praktickým pomocníkom spotrebiteľov a zvyšovať kvalitu ich života, informovať ich o kvalite a nekvalite výrobkov. Jednoducho o tom, o čom reklamy mlčia. V posledných rokoch prináša Test magazín čoraz viac vlastných testov výrobkov zakúpených v slovenských obchodoch. Tvorcovia Test magazínu už v minulosti ako prví v Európe upozornili na dvojakú kvalitu výrobkov v EÚ, ale aj na nekvalitné spišské párky, šunku alebo bryndzu. Teraz zistili hromadné porušenie noriem v hrozienkach.

 

Fotogaléria

2019-05-21 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: SITA

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík