Úžasná správa pre milovníkov čokolády: Jedzte ju pravidelne, jej účinok vás zaskočí!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-24 15:30:00

Dokážete si vzdať alkoholu, cigariet, mäsa, ale čokolády nikdy? Odpoveď, prečo je taká zbožňovaná, je možno celkom racionálna. Stimuluje totiž orgán, ktorý je v tele nenahraditeľný.

Predstava, ako sa na jazyku rozplýva kúsok horkej čokolády, je priam hypnotizujúca. Podľa novej štúdie zverejnenej v magazíne Appetite súvisí obľuba sladkej maškrty aj s kognitívnym výkonom. Austrálski vedci z University of South Australia zistili, že pravidelná konzumácia čokolády korelovala s dobrým mentálnym zdravím bez ohľadu na stravovacie návyky účastníkov výskumu.

Čítajte viac: Sedem potravín, ktoré zbytočne vytláčame z jedálnička: Po tomto zistení urobíte inak!

Ukázalo sa, že ľudia, ktorí častejšie konzumovali čokoládu (v prípade tejto štúdie išlo o 968 dobrovoľníkov vo veku od 23 až 98 rokov), boli bystrejší – v kognitívnych testoch dosahovali lepšie výsledky v oblasti pamäťových schopností, priestorovej predstavivosti, ale aj širšieho abstraktného uvažovania.

Podľa odborníkov možno túto súvislosť vedecky vysvetliť. Už v staroveku bola čokoláda považovaná za liečivo. Kakao totiž obsahuje vysoký podiel antioxidantov flavonoidov, ktoré nielenže chránia srdce, ale pravdepodobne majú aj podporný a ochranný účinok na kognitívne funkcie. Flavonoly možno okrem kakaa nájsť aj v zelenom čaji, červenom víne, jablkách či hrozne.

Fotogaléria


Tagy:
čokoláda inteligencia IQ flavonoly

2018-02-24 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia