Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ovocie, ktoré vás zachráni pred plešatosťou: Tieto druhy sa postarajú o hustú a dlhú hrivu!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: gettyimages.com)

Podľa experta na vypadávanie vlasov existuje 5 potravín, ktoré podporia rast vlasov a zabránia tým ich vypadávaniu. Zatiaľ čo jablká môžu pomôcť zabrániť lupinám, dôkazy ukazujú, že broskyne zastavia rednutie vlasov. Ktoré ďalšie druhy ovocia majú takúto silu?

„Najčastejšou príčinou vypadávania vlasov či už u mužov alebo u žien, čo spôsobuje plešatosť, je genetika,“ hovorí Dr. Bashar Bizrah, zakladateľ kliniky Beyond Med Center v Kensingtonu, pre dailymail.co.uk

Čítajte tiež: Bežná príprava zeleného čaju, ktorou prichádzate o veľa: Iba takto z neho vyťažíte maximum!

Avšak, iné typy vypadávania či rednutie vlasov sú spôsobené nedzarvým stavom pokožky hlavy, pričom sa dá tomu predísť! Ak je nutričný príjem u človeka optimálny, môže zohrať skutočnú úlohu pri udržiavaní vlasov a vlasovej pokožky v dobrom stave. 

„Niektoré druhy ovocia sú zvlášť vhodné pre vlasové folikuly,“ pokračuje odborník a uvádza 5 druhov ovocia, ktoré pomôžu. 

Papája

 „Kolagén je najbohatší proteín vo vašom tele. Nie je to len jeden zo stavebných kameňov na vytváranie nových vlasov, ale pomáha tiež udržiavať dermis - strednú vrstvu pokožky, ktorá obsahuje koreň každého jednotlivého vlasu - silný a zdravý. Vaše telo vytvára kolagén kombináciou určitých aminokyselín, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v potravinách, ako sú hovädzie mäso, kuracie mäso, ryby, fazuľa, vajcia a mliečne výrobky. Tento proces však vyžaduje aj vitamín C ako kľúčovú zložku. Papája je bohatá na vitamín C - s jednou veľkou papájou naplnenou 235 miligramami vitamínu C, čo je viac ako dvojnásobok množstva jednej pomaranča. Taktiež je bohatá na draslík, ktorého nedostatok súvisí so stratou vlasov,“ dodal odborník. 

Ovocie, ktoré vás zachráni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ananás

Väčšina ľudí si uvedomuje prítomnosť voľných radikálov – nestabilných atómov, ktoré sa vyvíjajú v tele a môžu poškodiť bunky a spôsobiť ochorenia a starnutie. 

„Možno si neuvedomujete, že voľné radikály môžu poškodiť aj vlasové folikuly, obzvlášť u starších dospelých. Na boj proti týmto voľným radikálom potrebuje vaše telo antioxidanty. Ananásy sú nielen bohaté na živiny, ako je vitamín C, mangán a vitamín B6, ale tiež sú plné antioxidantov - flavonoidov a fenolických kyselín. Antioxidanty nachádzajúce sa v ananáse sú tiež dlhšie trvajúce ako antioxidanty nachádzajúce sa v iných potravinách, čo ich robí obzvlášť účinnými.

Ovocie, ktoré vás zachráni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Broskyne

 „Na udržanie zdravej vlasovej pokožky je dôležité, aby pokožka mala dostatočnú vlhkosť. Obsahuje olejové žľazy, ktoré produkujú kožný maz, prírodný olej potrebný pre vlasový prameň pri jeho raste. Ak na vlasoch nie je dosť tohto mazu, vaša pokožka hlavy bude trpieť,“ upozorňuje odborník. 

Broskyne môžu bojovať proti tomu, pretože sú bohaté na vitamíny A a C, takže sú skvelým prírodným hydratačným prostriedkom.

"Zatiaľ čo vedecké dôkazy chýbajú, mnohí ľudia tiež používajú broskyňovú šťavu ako lokálne riešenie, pričom ju aplikujú na pokožku hlavy vo viere, že to tiež zabráni vypadávaniu vlasov."

Ovocie, ktoré vás zachráni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Kiwi

Kiwi obsahujú veľké hladiny vitamínu A, vitamínu E, vitamínu K a flavonoidových antioxidantov, ako sú beta-karotén, luteín a xantín. Aj toto ovocie obsahuje veľa vitamínu C, ktorý je vhodný na produkciu kolagénu, ako aj omega-3 mastné kyseliny, ktoré poskytujú vlhkosť. 

Čo je dôležitejšie pre zdravie, kiwi sú tiež bohaté na minerály, ako je zinok, horčík a fosfor. Pomáhajú podporovať správny krvný obeh v pokožke hlavy, čím posilňujú vlasy od korienkov. Taktiež sú bohaté na meď, ktorá by mohla pomôcť vlasom zachovať si prirodzenú farbu a udržať šedé vlasy na uzde,“ vysvetľuje Bizrah.

Ovocie, ktoré vás zachráni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: pixabay.com)

Jablká

Jablká obsahujú vitamíny A, B a C, ktoré sú životne dôležité, pokiaľ ide o udržanie zdravej pokožky hlavy a zabránenie lupinám.

„Sú tiež nabité antioxidantmi, aby sa voľné radikály odstránili a pomohli obnoveniu buniek. Medzitým sa uskutočnil aj vedecký výskum, ktorý v roku 2002 zrealizoval japonský tím, ktorý skúmal, ako by extrakt z jabĺk mohol podporiť rast vlasov. Podľa vedcov z výskumného laboratória v Japonsku jablká obsahujú prokyanidín B-2, zlúčeninu, ktorá sa javí ako pomocná látka pri raste nových vlasov. Tento výskum je stále kontroverzný a je potrebný ďalší dôkaz. Ale keď príde na zdravé vlasy, určite neublíži, ak zjete jedno jablko denne,“ dodal na záver odborník. 

Ovocie, ktoré vás zachráni
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: Ovocie ZdravieVypadávanie vlasovVlasy Rednutie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9