Stačia dve porcie bežnej potraviny a prejaví sa jej sila: Veľká výhoda, z ktorej profitujú muži!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-25 05:55:00

Stačí tak málo, aby ste sa vyhli nebezpečnému ochoreniu! Týka sa to drsnejšieho pohlavia, ktoré môže využiť jednu potravinu vo svoj prospech. Dve porcie obyčajného jogurtu totiž vplývajú na ich črevá a môžu ich zachrániť pred rakovinou.

Konzumácia aspoň dvoch porcií jogurtu týždenne môže pomôcť mužov ochrániť pred rozvojom vzrastov, ktoré vedú k rakovine čriev, ako zistila nová štúdia. Podľa výskumných pracovníkov má drsnejšie pohlavie o takmer 20% znížené riziko vzniku vzrastov, známych ako adenómy ako ostatní muži, ktorí nejedli jogurt. Navyše, tí, ktorí mali túto potravinu zaradenú vo svojom jedálníčku mali o 26% nižšie riziko vzniku adenómov, u ktorých je vysoká pravdepodobnosť, že sa stanú malígnymi. 

Čítajte tiež: Zelenina a ovocie ako časovaná bomba: ZOZNAM tých, ktoré sa najrýchlejšie kazia!

Vedecký tím z Washington University School of Medicine v St Louis v Missouri tvrdí, že zistenia podporujú predchádzajúci výskum, ktorý naznačuje, že konzumácia jogurtu môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva zmenou typu a objemu baktérií v čreve.

Adenómy alebo adenomatózne polypy sú abnormálne výrastky, ktoré sa tvoria vo výstelke hrubého čreva alebo konečníka. Sú prekancerózne, čo znamená, že ak sa neliečia, môžu sa stať malígnymi.

Výsledky štúdie

Pre štúdiu, publikovanú v časopise Gut, sa tím zaoberal stravou a vývojom adenómov u viac ako 32 600 mužov zo štúdie Health Professionals Follow-Up Study a viac ako 55 700 žien zo Nurses' Health Study. Skúmala rizikové faktory pre chronické ochorenia u mužov, zatiaľ čo štúdia o zdravotných sestrách pre ženy robila to isté, čo sa týka žien.

Muži, ktorí jedli dva alebo viac porcií jogurtu týždenne, mali o 20% menšiu pravdepodobnosť vzniku konvenčného adenómu v porovnaní s mužmi, ktorí nejedli jogurt. Medzitým muži, ktorí jedli jogurt, boli tiež o 26 percent menej náchylní na rozvoj adenómov, u ktorých bolo väčšie riziko vzniku rakoviny. Výskumní pracovníci však nenašli žiadne spojenie medzi konzumáciou jogurtu a vývojom adenómov, pokiaľ ide o ženy.

Čo je za tým?

Tím zdôrazňuje, že štúdia je pozorovateľná a že je potrebný ďalší výskum na vysvetlenie mechanizmov, ktoré stoja za touto asociáciou. Avšak špekulujú, že jedným z vysvetlení môže byť to, že dve probiotiká bežne sa vyskytujúce v jogurte - Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus - znižujú množstvo karcinogénov v črevách. Vedci taktiež naznačujú, že jogurt môže mať protizápalové vlastnosti, čo znižuje „priepustnosť“ čreva.

„U mužských pacientov s adenómom, ktorý je spojený so zvýšenou permeabilitou (priepustnosťou) čriev, môže jogurt profitovať viac ako u žien,“ napísali autori.

Všetci účastníci absolvovali endoskopie dolného čreva v rokoch 1986 až 2012 a informovali o svojej strave každé štyri roky, vrátane toho, koľko jogurtu jedli. V priebehu 26-ročného študijného obdobia sa u mužov vyvinulo približne 5 800 adenómov a približne 8 100 u žien.

Fotogaléria


Tagy:
jogurt črevá rakovina čriev

2019-06-25 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia